1/3/10

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Πρόεδρο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και τον Πρόεδρο της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΝ

01/03/2010
 Η Ευρωπαϊκή Αριστερά στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, δήλωσαν ο Πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς κ. Λόταρ Μπίσκι και ο Πρόεδρος του Συνασπισμού της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ και του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας κ. Αλέξης Τσίπρας, οι οποίοι έγιναν σήμερα δεκτοί από τον Πρόεδρο Χριστόφια, στο Προεδρικό Μέγαρο.


Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Μπίσκι είπε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας τους ενημέρωσε για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι «ρωτήσαμε τί μπορούμε να κάνουμε ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς υποστήριξη αυτών των προσπαθειών». Ο κ. Μπίσκι ανέφερε ότι «τα ευρωπαϊκά αριστερά κόμματα συνεργάζονται για να υποστηρίξουν αυτές τις προσπάθειες». Πρόσθεσε ότι, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν ως προς την επίτευξη λύσης, ο ίδιος είναι αισιόδοξος, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας «είναι στο σωστό δρόμο. Δεν υπάρχει εναλλακτική οδός, αυτός είναι ο τρόπος για να πετύχουμε μια επανενωμένη Κύπρο», είπε. Από πλευράς του, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η παρουσία μας στην Κύπρο έχει συμβολική σημασία. Θέλουμε να αναδείξουμε ότι το Κυπριακό είναι, πρωτίστως, ευρωπαϊκό πρόβλημα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να σιωπά μπροστά στη διαίρεση ενός εκ των μελών της, μπροστά σε διαχωριστικά τείχη και μπροστά σε στρατούς κατοχής που καταπατούν βάναυσα το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Θέλουμε να αναδείξουμε ότι οι προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης για εξεύρεση βιώσιμης και δίκαιης λύσης που θα επανενώνει και θα δημιουργεί συνθήκες συνύπαρξης του κυπριακού λαού, είναι υπόθεση της ευρωπαϊκής αριστεράς συνολικά, διότι βρίσκεται στον πυρήνα της ουμανιστικής ιδεολογίας της». Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «θα αναλάβουμε δράση και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για στήριξη αυτών των προσπαθειών. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή του Κυπριακού για άλλη μια φορά. Ο αναβαθμισμένος ρόλος της Τουρκίας στο διεθνές σκηνικό, σε συνδυασμό με τις νέες εύθραυστες γεωπολιτικές ισορροπίες που αναδεικνύονται από τη διεθνή οικονομική κρίση, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την προσπάθεια της Κυπριακής Κυβέρνησης και του Προέδρου Χριστόφια. Είμαστε εδώ για να τον στηρίξουμε και να τον ενθαρρύνουμε να συνεχίσει αταλάντευτα αυτές τις προσπάθειες διότι μόνο έτσι μπορεί να βρεθεί λύση και, ελπίζουμε, να υπάρξει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά και να σταματήσει η αδιάλλακτη στάση της Τουρκικής Κυβέρνησης», κατέληξε.