12/2/10

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που καλωσορίζω τον Πρόεδρο Michel Sleiman και τα μέλη της αντιπροσωπείας του στην Κύπρο

Προσφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια κατά το επίσημο δείπνο προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας του Λιβάνου Στρατηγού Michel Sleiman, στο Προεδρικό Μέγαρο
12/02/2010
Να μη μεταδοθεί πριν τις 8:30 μ.μ.



Εξοχότατε κ. Πρόεδρε, αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που καλωσορίζω τον Πρόεδρο Michel Sleiman και τα μέλη της αντιπροσωπείας του στην Κύπρο.

Οι σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας του Λιβάνου, μιας χώρας πολύ κοντινής και πολύ αγαπητής σε μας, έχουν ιστορική διάσταση βασισμένη στους ισχυρούς δεσμούς φιλίας και αλληλοκατανόησης.

Οι Κύπριοι, ανεξαρτήτως κοινωνικής προέλευσης, διατηρούν εξαίρετες σχέσεις με το λαό του Λιβάνου, γεγονός που υπογραμμίστηκε κατά τη διάρκεια των επαναλαμβανόμενων κρίσεων στη σύγχρονη ιστορία του Λιβάνου. Τόσο η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και ο λαός μας, με προθυμία προσέφεραν όλη τη δυνατή ανθρωπιστική βοήθεια στο λιβανικό λαό και πιο πρόσφατα με την εθελοντική συνεισφορά στις προσπάθειες ανοικοδόμησης της χώρας.

Μετά τα τραγικά γεγονότα του καλοκαιριού του 2006, ο Λίβανος βρέθηκε ενώπιον μιας μεγάλης πρόκλησης. Της αντιμετώπισης της κρίσης που δημιουργήθηκε από την εκτεταμένη καταστροφή της υποδομής της χώρας, αλλά και του ανθρώπινου πόνου και της δυστυχίας που επέφερε η σύγκρουση.

Από το 2006, η Κύπρος έχει εντάξει το Λίβανο ως χώρα προτεραιότητας στην Κυβερνητική Στρατηγική για Αναπτυξιακή Συνεργασία. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας εναποθέτει πόρους και χρηματοδοτεί σειρά έργων στο νότιο και το βόρειο Λίβανο που έχουν, ως στόχο, την ανάπτυξη των δυνατοτήτων του Λιβάνου. Ελπίζουμε ότι αυτά τα έργα θα συμβάλουν στην ανάπτυξη και θα βοηθήσουν ώστε να διασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον για τις γενιές του σήμερα και του αύριο.

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ιδιαιτέρως ότι, εδώ και αιώνες, Μαρωνίτες βρήκαν καταφύγιο στην Κύπρο και αποτελούν μια δημιουργική θρησκευτική ομάδα, η οποία έχει ενταχθεί στα πλαίσια της ελληνοκυπριακής κοινότητας και συμβάλλει δημιουργικά στην ανάπτυξη, αλλά και στους αγώνες της Κύπρου για πραγματική ανεξαρτησία. Η παρουσία της μαρωνίτικης κοινότητας στην Κύπρο διανθίζει την πολυπολιτισμικότητα του νησιού.

Οι Μαρωνίτες της Κύπρου είναι αδέλφια μας, τα οποία η Κυβέρνησή μας βοηθά έμπρακτα με διάφορους τρόπους να διατηρήσουν την πολιτιστική τους ταυτότητα.

Εξοχότατε κ. Πρόεδρε, αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Πρόσφατα, καλωσορίσαμε τον καταρτισμό νέας Κυβέρνησης εθνικής ενότητας προς όφελος του Λιβάνου και του λαού του. Ελπίζουμε ότι, με τη δική σας ηγετική σταθεροποιητική παρουσία, η νέα Κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα σε μια περίοδο ειρήνης και σταθερότητας και θα σημάνει την επιστροφή στην ευημερία τόσο για τον ίδιο το Λίβανο όσο και γενικότερα για την περιοχή μας.

Ο Λίβανος και η Κύπρος, ως χώρες γειτονικές με κοινή παράδοση και φιλία, πολιτική αλληλεγγύη και οικονομική συνεργασία, συμβάλλουν σημαντικά στις πρωτοβουλίες για ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημειώνουμε με ικανοποίηση την εκλογή του Λιβάνου ως μη-Μόνιμου Μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2010-2011. Λόγω των εμπειριών και των χαρακτηριστικών του, που προσομοιάζουν με αυτά της Κύπρου, ο Λίβανος, ένα καταφύγιο για θρησκευτικές και εθνοτικές μειονότητες, μπορεί να διαδραματίσει ένα πολύ εποικοδομητικό ρόλο στις διεθνείς σχέσεις και, ειδικότερα, όταν οι εξελίξεις στο Κυπριακό συζητούνται εντός των Ηνωμένων Εθνών και, συγκεκριμένα, εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι δυο χώρες μας μοιράζονται την ίδια μοίρα καθώς υπέφεραν από εισβολή και κατοχή. Είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη που η Κυβέρνηση του Λιβάνου παρέχει στις προσπάθειές μας για επίτευξη μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης διευθέτησης του Κυπριακού. Επαναλαμβάνω, ακόμη μια φορά, ότι μια τέτοια διευθέτηση πρέπει να τύχει διαπραγμάτευσης, να αποφασιστεί και να συμφωνηθεί μεταξύ των Κυπρίων, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις, χωρίς επιδιαιτησία και χωρίς επιβολή τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων. Αυτή η διευθέτηση πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στα σχετικά Ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που προβλέπουν για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το κράτος θα είναι ένα, με μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα και μια και μόνη ιθαγένεια.

Ως γείτονες του Λιβάνου, καταβάλλουμε τις καλύτερες δυνατές προσπάθειες, εντός του πλαισίου των δυνατοτήτων μας, ώστε να υποστηρίξουμε όχι μόνο με λόγια, αλλά με πράξεις, σε διμερές επίπεδο, καθώς και σε περιφερειακά και διεθνή φόρα την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τη σταθερότητα του Λιβάνου.

Δεν υποστηρίζουμε μόνο το Λίβανο, υποστηρίζουμε με συνέπεια την επίλυση του Παλαιστινιακού και, γενικότερα, του Μεσανατολικού προβλήματος στη βάση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που προβλέπουν την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα εδάφη και την ίδρυση του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Παράλληλα, θεωρούμε ως ακρογωνιαίο λίθο της οποιασδήποτε μελλοντικής λύσης, την Αραβική πρωτοβουλία ειρήνευσης. Πάνω σε αυτή τη βάση, και με την ομαλοποίηση των σχέσεων των Αραβικών κρατών με το Ισραήλ, η οποία απορρέει από την ειρηνική επίλυση του προβλήματος, μπορούν να αναπτυχθούν σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των κρατών της περιοχής.

Η Κυβέρνηση και ο λαός της Κύπρου είναι έτοιμοι να συνδράμουν σε κάθε προσπάθεια για την προώθηση των φιλικών γειτονικών σχέσεων τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων θεσμών. Είμαστε πεπεισμένοι ότι, χωρίς σταθερότητα στην περιοχή μας, δεν μπορεί να επιτευχθεί ούτε η ειρήνη ούτε η ευημερία των λαών μας.

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,

Οι χώρες μας έχουν υπογράψει ένα σημαντικό αριθμό διμερών συμφωνιών κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας και ελπίζουμε ότι η εφαρμογή τους θα προχωρήσει το συντομότερο δυνατό και θα επιτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μας, προς όφελος των λαών μας.

Είθε η ειρήνη, η ευημερία και η συνεργασία να είναι το κύριο χαρακτηριστικό στις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας του Λιβάνου για το καλό των λαών και της ασταθούς περιοχής μας.

Επιτρέψτε μου να εγείρω πρόποση στην υγεία του Προέδρου του Λιβάνου και της αντιπροσωπείας του και στο κοινό μέλλον των δύο χωρών μας.