2/2/10

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας

01/02/2010
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Μάριος Καρογιάν δέχθηκε σήμερα το Υπουργό Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Yang Jiechi. Μετά το πέρας της συνάντησης ο Πρόεδρος της Βουλής προέβη στην ακόλουθη δήλωση:



"Είχα μια πολύ χρήσιμη και ουσιαστική συζήτηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Μου δόθηκε η ευκαιρία να τον ενημερώσω για την παρούσα φάση του Κυπριακού και για την πορεία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στον Πρόεδρο Χριστόφια και στον κ. Ταλάτ. Του ανέφερα ότι δυστυχώς τα αποτελέσματα είναι πενιχρά λόγω της γνωστής τουρκικής αδιαλλαξίας. Ανέφερα ότι το κλειδί της λύσης του Κυπριακού βρίσκεται στην Τουρκία και εκεί πρέπει να ασκηθούν οι πιέσεις. Ανέφερα επίσης τις τελευταίες προτάσεις που υπέβαλε η τουρκοκυπριακή πλευρά οι οποίες είναι άκρως απαράδεκτες και καθαρά στοχεύουν σε συνομοσπονδία και όχι σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με το σωστό περιεχόμενο, όπως είναι το πλαίσιο που τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προδιαγράψει σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού.

Εξέφρασα την ευγνωμοσύνη μας προς την Κυβέρνηση, προς το Κοινοβούλιο και προς το λαό της Κίνας για την αμέριστη, σταθερή και συνεπή υποστήριξη τους στα δίκαια και τα δικαιώματα του κυπριακού λαού. Φίλες χώρες όπως η Κίνα έχουν πραγματικά δώσει το στίγμα πώς πρέπει να γίνονται οι επαφές και πώς πρέπει να καθορίζονται οι πολιτικές στη βάση αρχών, και όχι στη βάση συμφερόντων και σκοπιμοτήτων όπως δυστυχώς παρουσιάζεται με κάποιες άλλες χώρες. Τους ευχαριστήσαμε για τη συνεχή τους στήριξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας αλλά και σε άλλα διεθνή βήματα και εκφράσαμε για ακόμα μια φορά τη θέληση μας να διευρύνουμε τις σχέσεις μας σε όλα τα επίπεδα και ιδιαίτερα στις κοινοβουλευτικές, εμπορικές, οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις, όπου υπάρχουν πολλά περιθώρια. Να αναφέρω επίσης ότι εντός του 2010 θα πραγματοποιηθεί επίσημη επίσκεψη μου στην Κίνα μετά από πρόσκληση του Κινέζου ομολόγου μου.

Αναμφίβολα η Κίνα, ως ένας βασικός παίκτης όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο αλλά τώρα και σε επίπεδο διεθνών σχέσεων, θεωρούμε ότι μπορεί να αποτελέσει το αντίβαρο έναντι άλλων ισχυρών δυνάμεων του πλανήτη μας.

Τέλος, θεωρώ ότι μέσα από αυτές τις συναντήσεις σφυρηλατούνται περαιτέρω οι σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες και δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι η Κίνα θα συνεχίσει να ακολουθεί στάση αρχών, κάτι που λείπει δυστυχώς από κάποιες άλλες ισχυρές χώρες του πλανήτη που δυστυχώς επιμένουν να πολιτεύονται στη βάση συμφερόντων και σκοπιμοτήτων".