2/2/10

Δήλωση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Μάριου Καρογιά

01/02/2010
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Μάριος Καρογιάν προέβη σήμερα στην ακόλουθη δήλωση: «Έχουμε δηλώσει πολλές φορές ότι ποτέ δεν ήταν στόχος μας η αντιπαράθεση με τα Ηνωμένα Έθνη, ούτε η αντιπαράθεση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.




Ο κυπριακός λαός σωστά επενδύει πολλά στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και, κατά συνέπειαν, και στην εδώ επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, γιατί καταγράφεται και υπογραμμίζεται η σημασία που δίνουν τα Ηνωμένα Έθνη προς την κατεύθυνση επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, ως ο θεματοφύλακας των αρχών του διεθνούς δικαίου και ως ο κορυφαίος παγκόσμιος θεσμός διασφάλισης και διαφύλαξης της διεθνούς νομιμότητας, είναι εντεταλμένος να υπηρετεί αρχές και να προάγει το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα σε κάθε του δράση και σε κάθε του ενέργεια.

Δυστυχώς, κατά τη σημερινή του επίσκεψη στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού παραβίασε τις πιο πάνω αρχές. Ενώ γνωρίζει ότι στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου υπάρχει ένα καθεστώς, υπάρχει το ψευδοκράτος που δεν αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, που δεν αναγνωρίζεται από καμιά χώρα του παγκόσμιου συστήματος, επέλεξε να έχει συναντήσεις και επαφές με τους εκπροσώπους αυτού του παράνομου καθεστώτος κατά τρόπο που εμμέσως πλην σαφώς τους αναβάθμισε σε εκπροσώπους επίσημης κρατικής οντότητας.

Θεωρούμε μέγα ολίσθημα την απαράδεκτη αυτή ενέργεια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών που συν τοις άλλοις μειώνει την αμεροληψία και αξιοπιστία του διεθνούς οργανισμού, αλλά και του ιδίου, ως του επικεφαλής του. Αντιλαμβανόμαστε ότι στις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν μεταξύ της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών και της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε συμφωνηθεί όπως ο Γ.Γ. του διεθνούς οργανισμού συναντηθεί με τον κ. Ταλάτ με την ιδιότητα του ως ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και σε χώρους και υπό συνθήκες που δεν θα παρέπεμπαν σε ηγέτη κράτους. Δυστυχώς, αυτό δεν έγινε. Καλούμε τον κ. Μπαν να δώσει εξηγήσεις και να επανορθώσει κατά συγκεκριμένο και σαφή τρόπο. Τον καλούμε πρωτίστως να επαναβεβαιώσει τη δέσμευση του στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας 541 και 550 που, μεταξύ άλλων, καταδικάζουν την ανακήρυξη και την ύπαρξη του κατοχικού ψευδοκράτους.

Η σημερινή συμπεριφορά του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών έρχεται να επιβεβαιώσει τις αμφιβολίες, τις ανησυχίες αλλά και τις απορίες που είχαμε εκφράσει αναφορικά με το σκοπό και τις προοπτικές της εδώ επίσκεψης του. Είναι προφανές ότι οι συγκεκριμένες ενέργειες του υποβοηθούν την τουρκική πλευρά και την επικοινωνιακή της πολιτική, κάτι που προφανώς επιδίωκαν και κάποιοι από τους συνεργάτες του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, και αυτό εξάγεται απερίφραστα γιατί ενώ δεν υπήρχαν εκείνες οι προϋποθέσεις ούτως ώστε η κάθοδος του Γενικού Γραμματέα να δικαιολογείται, εν τούτοις από ό,τι φαίνεται η προσπάθεια τους ήταν να αναβαθμίσουν το ψευδοκράτος. Λυπούμαστε πάρα πολύ γιατί έχουν επιλέξει αυτό τον τρόπο για πρώτη φορά υπό αυτές τις συνθήκες να το κάνουν και μάλιστα γνωρίζοντας ότι με αυτό παραβιάζουν και έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με τα ψηφίσματα 541 και 550, που ως θεματοφύλακες της διεθνούς νομιμότητας όφειλαν να προστατέυουν, να υπεραμύνονται και να υπερασπίζονται.

Εμείς ζητούμε άμεσα ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών να δώσει εξηγήσεις, και λυπούμαστε γιατί χρησιμοποιούμε αυτή την φρασεολογία. Όμως εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με παίγνια, έχουμε να κάνουμε με την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη νομιμότητα του κράτους μας και με το δικαίωμα μας να μπορούμε ως μέλη των Ηνωμένων Εθνών να διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε και αυτά που μας αναλογούν. Δεν μπορούν κάποιοι, επειδή θέλουν ενδεχομένως να στηρίξουν την υποψηφιότητα του κ. Ταλάτ ή να υποστηρίξουν τους στόχους της τουρκικής πολιτικής, να προχωρούν με τέτοιους τρόπους και να μετέρχονται τέτοιων μέσων έτσι που στο τέλος να δίνουν λανθασμένες εικόνες και βέβαια, ταυτόχρονα, να υποβοηθούν την τουρκική πολιτική αλλά και τους δικούς της επικοινωνιακούς στόχους.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και δεν πρέπει να περάσει έτσι απαρατήρητο. Εάν δεν υπάρξει σαφέστατη δημόσια εξήγηση αλλά και τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα, που να επαναλαμβάνει το σεβασμό του στα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας και να δηλώνει ταυτόχρονα ότι η συνάντηση του με τον κ. Ταλάτ και τους συνεργάτες του ήταν υπό την ιδιότητα του ως ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας και ως ηγέτης ενός συγκεκριμένου κόμματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να εξετάσει και να σταθμίσει το ενδεχόμενο να πάει ένα σαφέστατο μήνυμα, να δηλώσει ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να είναι συνεργός σε αυτή την προσπάθεια τους.

Τέλος, θα ήθελα να δηλώσω απερίφραστα ότι δεν θα παραστώ ούτε ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ούτε ως ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος στην δεξίωση η οποία έχει προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε, δεδομένου ότι ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών δυστυχώς έπαιξε ένα παιγνίδι της τουρκικής πολιτικής και, δυστυχώς, ακόμη χειρότερο, με τη συνέργεια κάποιων αξιωματούχων και συνεργατών του εδώ στην Κύπρο και στα Ηνωμένα Έθνη. Λυπάμαι που το λέω. Δεν είναι πρόθεση μας η αντιπαράθεση. Όμως, από την άλλη πλευρά έχουμε υποχρέωση και καθήκον να διαφυλάξουμε την νομιμότητα και την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν θα συνεργήσουμε στο να φύγουν λανθασμένα μηνύματα. Λυπούμαστε πραγματικά γι΄ αυτή την εξέλιξη».