19/2/10

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια κατά την τελετή απονομής των βραβείων περιβάλλοντος σε επιχειρήσεις για το έτος 2009, στη Λευκωσία
19/02/2010

H εφαρμογή του θεσμού των Βραβείων Περιβάλλοντος σε επιχειρήσεις στον τόπο μας έχει πλέον καθιερωθεί. Και αυτό, ως ακόμη μια απόδειξη ότι ανάπτυξη και περιβάλλον μπορούν να συνυπάρξουν μέσα σε ένα σύγχρονο κράτος που στο επίκεντρο της πολιτικής του έχει τον άνθρωπο.

Οι σύγχρονες αντιλήψεις επιβεβαιώνουν ότι η οικονομική ανάπτυξη οφείλει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προστασία του περιβάλλοντος. Επιβεβαιώνουν επίσης ότι η προστασία του περιβάλλοντος συνιστά ή καλύτερα πρέπει να συνιστά σημαντικό άξονα της αναπτυξιακής πολιτικής κρατών και Κυβερνήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο.




Σε μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία, η επιτυχία της οικονομικής ανάπτυξης εξαρτάται, κυρίως, από τη συμμετοχή του συνόλου των κοινωνικών και οικονομικών δυνάμεων κατά το σχεδιασμό, την υλοποίηση και τον έλεγχο όλων των απαραίτητων μέτρων πολιτικής. Η μακροχρόνια και αειφόρος οικονομική ανάπτυξη περνά αναμφίβολα μέσα από το σεβασμό στο περιβάλλον και με το βλέμμα πάντα στραμμένο στις μελλοντικές γενιές. Είναι λοιπόν έκδηλη η ανάγκη συσχετισμού της περιβαλλοντικής πολιτικής με άλλες τομεακές αναπτυξιακές πολιτικές, αλλά και η ανάγκη συνολικής και ολοκληρωμένης αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών ζητημάτων.




Η κοινωνία αναμένει σήμερα από τις επιχειρήσεις να έχουν στο κέντρο της προσοχής τους τον άνθρωπο και να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες της κοινωνίας μέσα στην οποία δραστηριοποιούνται. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να συμπεριφέρονται υπεύθυνα και, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων τους, οφείλουν να υιοθετούν μέτρα που συνδέονται στενά με την έννοια της αειφόρου ανάπτυξης.




Η περιβαλλοντικά υπεύθυνη λειτουργία των επιχειρήσεων αποτελεί δείγμα υγιούς νοοτροπίας και πρακτικής. Καταδεικνύει ότι με αυτό τον τρόπο όλοι μπορεί να βγαίνουν κερδισμένοι και πάνω απ΄ όλα οι πολίτες και η ίδια η κοινωνία. Οφείλουμε όλοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις για προστασία του περιβάλλοντος στα πλαίσια μιας κοινωνικής συμμαχίας που θα στηρίζεται σε μια ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με τον πολίτη.





Η προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση που αφορά τον καθένα από εμάς. Το κράτος, την πολιτεία, την κοινωνία.





Η διαμόρφωση πολιτικής αειφόρου ανάπτυξης για την εξυπηρέτηση των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας αλλά και για τη διατήρηση των ισορροπιών στη φύση, όχι μόνο για την τωρινή γενιά, αλλά και για τις επερχόμενες, αποτελεί βασική προγραμματική μας θέση.


Εμείς έχουμε τη δική μας ευθύνη για την προστασία του περιβάλλοντος. Χαράξαμε μια στρατηγική για το περιβάλλον την οποία ήδη εφαρμόζουμε, διαθέτοντας πόρους και δημιουργώντας την αναγκαία νομική και διοικητική περιβαλλοντική υποδομή. Διαμορφώνουμε ένα πλαίσιο πολιτικής, που λαμβάνει υπόψη τα ενδιαφέροντα και τις ανησυχίες του πολίτη, που στηρίζεται στη διαφάνεια, τη συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, τις μακροπρόθεσμες προοπτικές στις αποφάσεις και την αναγνώριση της αλληλεξάρτησης μεταξύ ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος. Για μας προστασία του περιβάλλοντος σημαίνει προτεραιότητα στον άνθρωπο, την υγεία, την ασφάλεια, την εργοδότηση, την ποιότητα της ζωής.





Για την υλοποίηση αυτού του μεγαλεπήβολου στόχου, λαμβάνονται σημαντικά μέτρα, σταθερά και με πετυχημένα αποτελέσματα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι προωθήθηκε η εφαρμογή συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Οικολογικής Διαχείρισης και Ελέγχου στις επιχειρήσεις, με στόχο τη βελτίωση της περιβαλλοντικής απόδοσης τους και συμμόρφωσης τους με τις περιβαλλοντικές νομοθεσίες. Αποφασιστικά προχωρούμε στην οριστική επίλυση του προβλήματος ύδρευσης, με την υλοποίηση ολοκληρωμένου υδατικού προγράμματος. Πολύ σύντομα θα οριστικοποιηθούν τα όρια της περιοχής του Ακάμα που θα προταθούν για ένταξη στο Δίκτυο Φύση 2000. Θα οδηγηθεί με αυτό τον τρόπο στην οριστική επίλυση του το μακροχρόνιο πρόβλημα της διαχείρισης της περιοχής. Η λύση αυτή επιτυγχάνει ταυτόχρονα τη διαφύλαξη των σημαντικών στοιχείων του περιβάλλοντος, αλλά και την ικανοποίηση των αιτημάτων των επηρεαζόμενων κοινοτήτων της περιοχής. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία για την ετοιμασία 25 διαχειριστικών σχεδίων για περιοχές του Δικτύου Φύση 2000. Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η διαδικασία των διαβουλεύσεων για την οριστικοποίηση ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την ετοιμασία διαχειριστικών σχεδίων για ακόμα τρεις περιοχές. Το συλλογικό πρόγραμμα Green Dot Cyprus έχει αναλάβει την πλήρη εφαρμογή των προγραμμάτων διαχείρισης απόβλητων συσκευασιών για Λευκωσία, Λεμεσό, Πάφο και Αμμόχωστο ενώ το πρόγραμμα θα επεκταθεί και στις άλλες επαρχίες. Άρχισε με επιτυχία η εφαρμογή της νέας Οδηγίας για τη διαχείριση της ποιότητας των νερών κολύμβησης. Έγιναν μεγάλα και ουσιαστικά βήματα προς την υλοποίηση της στρατηγικής για τη διαχείριση στερεών και υγρών οικιακών αποβλήτων, την αποκατάσταση των σκυβαλότοπων, καθώς και τη διαχείριση και ανακύκλωση των στερεών αποβλήτων. Έχει παραχωρηθεί άδεια απόρριψης αποβλήτων σε πέραν από 350 βιομηχανίες και εγκαταστάσεις διαχείρισης υγρών και στερεών αποβλήτων και παρακολουθείται η πιστή εφαρμογή των όρων που τέθηκαν. Στα πλαίσια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και της αναμόρφωσης των αναλυτικών προγραμμάτων έχει περιληφθεί ξεχωριστό γνωστικό αντικείμενο, με στόχο την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης στους μαθητές.


Τέλος, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μόλις πρόσφατα η Υπηρεσία Περιβάλλοντος έχει μετατραπεί σε Τμήμα, δίνοντας με αυτό το τρόπο το στίγμα της σημασίας που δίνουμε στην βελτίωση των θεσμών που εφαρμόζουν την περιβαλλοντική πολιτική.


Αγαπητοί φίλοι,


Με μεγάλη χαρά παρευρίσκομαι στην αποψινή εκδήλωση για να απονείμω τα Βραβεία Περιβάλλοντος. Συγχαίρω θερμά τις επιχειρήσεις και οργανισμούς που βραβεύονται και που πρέπει να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από το δημόσιο τομέα. Εύχομαι κάθε πρόοδο στις δραστηριότητες τους. Τα θερμά μου συγχαρητήρια εκφράζω επίσης προς τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης για το σημαντικό και αμερόληπτο έργο που επιτελούν.