19/2/10

Σύσκεψη εξέτασε το θέμα της ενίσχυσης των Κεντρικών Φυλακών με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

18/02/2010
Το θέμα της καλύτερης δυνατής στελέχωσης των Κεντρικών Φυλακών με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ήταν στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην παρουσία του Υπουργού Υγείας κ. Χρίστου Πατσαλίδη, του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Λουκά Λουκά και υπηρεσιακών παραγόντων.



Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Πατσαλίδης ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συμφωνήθηκε η αύξηση παροχής συγκεκριμένων υπηρεσιών από το Υπουργείο Υγείας, ειδικά σε ό,τι αφορά θέματα τοξικοεξάρτησης. Συμφωνήθηκε επίσης, πρόσθεσε, η αύξηση των εβδομαδιαίων επισκέψεων ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων στις φυλακές προκειμένου να ικανοποιηθούν οι υφιστάμενες ανάγκες. Εξετάστηκε επίσης, σημείωσε, το θέμα της ιατρικής κάλυψης των φυλακών κατά τη διάρκεια των βραδινών ωρών. Αυτό θα επιτευχθεί τόσο με την ενίσχυση των Κεντρικών Φυλακών με νοσηλευτές όσο και μέσω προγραμμάτων επιμόρφωσης των δεσμοφυλάκων.

«Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εξεύρεση νοσηλευτικού προσωπικού το Υπουργείο Υγείας θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ικανοποιήσει τις ανάγκες που υπάρχουν ως προς την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των κρατουμένων», τόνισε ο κ. Πατσαλίδης.

Καταλήγοντας, ο κ. Υπουργός σημείωσε πως υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια βελτίωσης στον εν λόγω τομέα, αυτό ωστόσο μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω σωστού, όπως ανέφερε, προγραμματισμού.

Από πλευράς του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Λουκά σημείωσε πως ένας από τους επιπλέον στόχους που θα επιτευχθούν με την ενίσχυση των σωφρονιστικών ιδρυμάτων με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, είναι η συμμόρφωση της Κύπρου με τις υποδείξεις των διαφόρων Επιτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο εν λόγω ζήτημα.

Μέλημά μας, πρόσθεσε, πρέπει να είναι η βελτίωση του επιπέδου της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο σωφρονιστικό σύστημα. Έχουν εντοπιστεί, ανέφερε, οι ελλείψεις και λήφθηκαν αποφάσεις, οι οποίες θα δώσουν τις ενδεικνυόμενες λύσεις σε όλους τους τομείς.

Τέλος, ερωτηθείς κατά πόσον οι αποφάσεις που λήφθηκαν θα συμβάλουν στη μείωση του αριθμού των κρατουμένων που νοσηλεύονται σε ιδιωτικές κλινικές, ο κ. Λουκά ανέφερε πως το συγκεκριμένο θέμα δεν συζητήθηκε στη σημερινή σύσκεψη, καθώς αφορά σε άλλους κανονισμούς.