1/2/10

Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του

01/02/2010
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού είχε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Yang Jiechi, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.



Μετά το πέρας των συνομιλιών, οι δύο Υπουργοί προέβησαν σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους. Καλωσορίζοντας τον Κινέζο ομόλογό του, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τη χαρά του για την πολύ σημαντική, όπως τη χαρακτήρισε, παρουσία του κ. Yang δεδομένου ότι η Κίνα είναι ένας πολύ στενός εταίρος, φίλος και συμπαραστάτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ειδικά αυτή την περίοδο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού η συμπαράσταση της Κίνας είναι πολύ σημαντική στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, εξήγησε ο κ. Υπουργός.

Αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι διεξήχθη σε πολύ φιλικό κλίμα και ότι είχαν ένα εγκάρδιο και ανοικτό διάλογο, ο οποίος περιελάμβανε τόσο διμερή θέματα όσο και ζητήματα διεθνούς πολιτικής, καθώς και τις σχέσεις μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κύπρος ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει την έντονη πεποίθηση ότι η Κίνα είναι στρατηγικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημείωσε ο κ. Κυπριανού. Πρόσθεσε ότι η σχέση μεταξύ Κίνας και Ευρώπης μπορεί να επιφέρει μόνο κέρδος στις δύο πλευρές και για το λόγο αυτό είναι χρήσιμο να αναπτύσσεται στο πλαίσιο του αλληλοσεβασμού, του ανοικτού και ειλικρινούς διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε, επίσης, σημαντικό το γεγονός ότι η Κίνα και η Κύπρος στηρίζονται στις αρχές του διεθνούς δικαίου, ειδικά στα θέματα εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας όλων των κρατών και του σεβασμού τους. Όπως στηρίζουμε την αρχή της μίας Κίνας, στηρίζουμε και την αρχή της μίας Κύπρου, στηρίζοντας την εδαφική ακεραιότητα των δύο χωρών, τόνισε ο κ. Υπουργός.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Κίνας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι σε πολιτικό επίπεδο είναι εξαιρετικές, με συχνές διαβουλεύσεις να διεξάγονται μεταξύ των Κυβερνήσεων και των Υπουργείων Εξωτερικών τους, ενώ επεκτείνονται και σε άλλους τομείς, όπως η παιδεία, ο πολιτισμός το εμπόριο κ.α. Υπάρχουν, ωστόσο, περιθώρια βελτίωσης και περαιτέρω ανάπτυξης και αυτό αποτέλεσε αντικείμενο των σημερινών διαβουλεύσεων, πρόσθεσε.

Ο κ. Κυπριανού είπε, επίσης, ότι στη διάρκεια της συνάντησης έγινε αναφορά και στο Κυπριακό, για το οποίο, ωστόσο, ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών θα ενημερωθεί εκτενώς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τέλος, ο κ. Κυπριανού είπε ότι με τον Κινέζο ομόλογό του συζήτησαν τα αποτελέσματα της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης για τις κλιματικές αλλαγές και τις προσδοκίες από την επόμενη Διάσκεψη στο Μεξικό, καθώς και το θέμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και των βελτιωτικών κινήσεων που μπορούν να γίνουν, ειδικά στο πλαίσιο των G20, όπου συμμετέχει η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εξάλλου, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τη συμπάθεια, τη συμπαράσταση και τη λύπη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς το λαό και την Κυβέρνηση της Κίνας για τον προχθεσινό καταστροφικό σεισμό που έπληξε την επαρχία Σετσουάν.

Από πλευράς του, ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση και ευχαρίστησε τον κ. Κυπριανού για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία. Πρόσθεσε ότι σκοπός της επίσκεψής του στην Κύπρο είναι να δοθεί περαιτέρω ώθηση στις ήδη καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Κατά τη σημερινή συνάντηση, είπε, συμφωνήθηκε όπως αυξηθούν, ακόμη περισσότερο, οι ανταλλαγές επισκέψεων υψηλού επιπέδου, αλλά και μεταξύ των λαών μας. Εξέφρασε, δε, την προθυμία της Κινεζικής Κυβέρνησης να προωθήσει περαιτέρω την αμοιβαία επωφελή εμπορική, οικονομική και πολιτιστική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και να ενθαρρύνει τις κινεζικές επιχειρήσεις να διερευνήσουν τις δυνατότητες επενδύσεων στην Κύπρο και, γενικότερα, τους Κινέζους πολίτες να επισκέπτονται το νησί ως φοιτητές ή ακόμη και ως τουρίστες.

Ο κ. Yang Jiechi εξέφρασε την εκτίμηση της χώρας του για την πάγια στήριξη που παρέχει η Κυπριακή Κυβέρνηση στην πολιτική της μίας Κίνας και γενικότερα στις κινεζικές θέσεις σε ζητήματα εθνικής σημασίας. Πρόσθεσε ότι και η Κίνα κατανοεί ότι το Κυπριακό αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία για τον κυπριακό λαό. Σημείωσε, δε, ότι η Κίνα τάσσεται υπέρ του πλήρους σεβασμού της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και εθνικής κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και της δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα όπως οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων συνεχιστούν, ώστε να μειωθούν οι μεταξύ τους διαφωνίες και να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή λύση.