1/2/10

Εγκαίνια από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Μάριο Καρογιάν

Εγκαίνια από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Μάριο Καρογιάν της έκθεσης ζωγραφικής της Σούζαν Βάργκας Στεφανή, στη Λευκωσία
01/02/2010
Να μη μεταδοθεί πριν τις 6.00 μ.μ.




Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου γιατί έχω την ευκαιρία να εγκαινιάσω τη σημερινή έκθεση ζωγραφικής της Σούζαν Βάργκας Στεφανή. Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί η καλλιτέχνις, που κατάγεται από την πολύ μακρινή Κολομβία, επέλεξε την Κύπρο για να εγκατασταθεί και να δημιουργήσει συμβάλλοντας με το δικό της αξιόλογο έργο στο ευρύτερο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας.

Ενδιαφέρον σίγουρα προκαλεί η σημερινή ιδιαίτερη εικαστική πρόταση της κας Βάργκας τόσο από πλευράς θεματολογίας όσο και από πλευράς τεχνοτροπίας και ύφους.

Ο τίτλος αυτής της νέας της δουλειάς, ένας τίτλος πολύ ιδιαίτερος και πολύ ελκυστικός θα έλεγα, προδιαθέτει για κάτι το πολύ ξεχωριστό και το πολύ ενδιαφέρον. «Taureapolis», «Ταυρόπολης». «Ταύρος» και «Πόλη». Ένα θέμα που συνδέει τις καταβολές της ζωγράφου (Κολομβία και ταυρομαχίες) με χαρακτηριστικά στοιχεία του Μεσογειακού πολιτισμού (Μινωϊκός πολιτισμός κ.ά.). Οι τίτλοι κάποιων από τα έργα της, όπως «Θυσία», «Μινώταυρος», «Ταυροκαθάψια» κ.ά. καθιστούν ακόμη πιο σαφή και παραστατική αυτή τη σχέση και διασύνδεση.

Από την άλλη, τα σχήματα και τα χρώματα που χρησιμοποιεί καθιστούν τα έργα της πιο λυρικά, ποιητικά και ευχάριστα και από οπτικής πλευράς. Η δε εξπρεσιονιστική διάθεση που χαρακτηρίζει τα έργα της σημερινής έκθεσης καθιστά ιδιαίτερα πρωτότυπη την «Ταυρόπολη».

Είμαι σίγουρος ότι οι επισκέπτες της έκθεσης θα βρουν και άλλα ευχάριστα ερεθίσματα στους πίνακες της κας Βάργκας και θα αξιολογήσουν με θετικά και εγκωμιαστικά σχόλια το έργο της.

Με την ευκαιρία των σημερινών εγκαινίων, συγχαίρω την κα Βάργκας για την όλη καλλιτεχνική της προσφορά καθώς και για τη σημαντική καλλιτεχνική δράση που αναπτύσσει στην Κύπρο, που τη φιλοξενεί με ιδιαίτερη χαρά και την τιμά με πολλή εκτίμηση και αγάπη.

Η Σούζαν γεννήθηκε στην Κολομβία και σπούδασε ζωγραφική στην Ατλάντα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και στο Πανεπιστήμιο της Μποκοτά. Ζει στην Τάλα της Πάφου από το 1989 και είναι καθηγήτρια Τέχνης σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης. Έλαβε μέρος σε πολλές διεθνείς εκθέσεις και εκπροσώπησε την Κύπρο στο Πανελλήνιο Συμπόσιο Τέχνης, στο Στρασβούργο (Γαλλία) και στη Θεσσαλονίκη. Στην προηγούμενη της έκθεση, πριν από τρία χρόνια, η δουλειά της ήταν επηρεασμένη από ταξίδια της στον Αμαζόνιο. Αυτή τη φορά επανέρχεται με νέα δουλειά, πιο παραστατική και με περισσότερο χρώμα.

Αγαπητή μας Σούζαν,

Ευχόμαστε καλή συνέχεια και καλοτάξιδη να είσαι πάντοτε στο ωραίο σου ταξίδι για τη δική σου Ιθάκη.