11/2/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου στην εκδήλωση για τα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης της Δημοσιογραφικής Εστίας
11/02/2010




Με χαρά είμαι σήμερα μαζί σας σ΄ αυτήν τη μεστή εκδήλωση που διοργανώνει η Ένωση Συντακτών Κύπρου για τα εγκαίνια της λειτουργίας της Βιβλιοθήκης της Δημοσιογραφικής Εστίας.

Η δημιουργία της Βιβλιοθήκης αποτελεί για την Ένωση Συντακτών ένα όραμα, ένα στόχο μεγάλο ο οποίος άρχισε να υλοποιείται εδώ και αρκετό καιρό. Θεωρώ, λοιπόν, ότι η ολοκλήρωση αυτού του οράματος αποτελεί για την Ένωση Συντακτών, για τη δημοσιογραφική οικογένεια αλλά και για την κυπριακή κοινωνία ευρύτερα, έργο εξαιρετικής σημασίας για το οποίο όλοι όσοι έχουν εμπλακεί στην υλοποίησή του είναι άξιοι συγχαρητηρίων. Είναι, άλλωστε, το επιστέγασμα της μακρόχρονης πορείας της Ένωσης Συντακτών η οποία γιορτάζει φέτος 50 χρόνια από την ίδρυσή της.

Η αξία των Βιβλιοθηκών είναι αδιαμφισβήτητη. Οι Βιβλιοθήκες αποτελούν τους συγκεντρωμένους θησαυρούς, τους θεματοφύλακες της πνευματικής, της επιστημονικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς ενός τόπου. Είναι βασικοί παράγοντες υποστήριξης και ενίσχυσης της παιδείας, της έρευνας, της επιστήμης και κάθε πνευματικής ή πολιτιστικής δημιουργίας.

Η αξία των Βιβλιοθηκών έχει εκτιμηθεί από πολύ παλιά. Είναι γι΄αυτό που όλες οι μεγάλες αυτοκρατορίες είχαν στην έγνοια τους τη δημιουργία Βιβλιοθηκών. Είναι γνωστές οι μεγάλες Βιβλιοθήκες της αρχαιότητας, όπως αυτή της Αλεξάνδρειας, οι οποίες συνέβαλαν ώστε να διασωθεί όλος ο πνευματικός, επιστημονικός και πολιτιστικός πλούτος και να μεταβιβάζεται από εποχή σε εποχή, εμπλουτισμένος με τη νέα γνώση, εμπειρία και σοφία.

Βέβαια, δυστυχώς, στην Κύπρο μείναμε πίσω στον τομέα αυτό. Η Κρατική μας Βιβλιοθήκη καρκινοβατεί επί δεκαετίες και αρχίσαμε να έχουμε Βιβλιοθήκες αξιώσεων μόνο με τη δημιουργία των δημόσιων Πανεπιστήμιων. Έχουμε, όμως, μεγάλο δρόμο να διανύσουμε.

Τελευταία, όμως, έγιναν δύο μεγάλα βήματα. Δόθηκε το πράσινο φως στο Πανεπιστήμιο Κύπρου να αρχίσει την ανοικοδόμηση της Βιβλιοθήκης του, που θα αποτελέσει ένα μεγάλο αρχιτεκτονικό πολιτιστικό μνημείο που παρόμοιο του δεν υπάρχει στην Κύπρο. Ο σχεδιασμός έχει γίνει και η ανοικοδόμηση αρχίζει το 2011. Είναι ένα έργο της τάξης των €40 εκ. πρωτοποριακό σε εμφάνιση και λειτουργίες.

Επίσης, παρέλαβα τη μελέτη στρατηγικής για την ανάπτυξη της Κρατικής Βιβλιοθήκης και θα αρχίσουμε να την υλοποιούμε άμεσα ώστε να αποκτήσει η Κύπρος το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης που της λείπει. Κατά τη μελέτη, η Κρατική Βιβλιοθήκη θα λειτουργεί ως το επιτελικό και συντονιστικό κέντρο όλων των κυπριακών Βιβλιοθηκών. Βιβλιοθήκες σαν τη δική σας θα ενταχθούν μέσα σε αυτό το μεγάλο σύστημα βιβλιοθηκών που δημιουργείται.

Με τις σκέψεις αυτές χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωσή και εγκαινιάζω τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης της Δημοσιογραφικής Εστίας. Συγχαίρω όλους όσοι έχουν εμπλακεί στη δημιουργία της, εντός και εκτός της δημοσιογραφικής οικογένειας, τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου μας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και τέλος όλους τους δωρητές, άτομα που προσέφεραν είτε βιβλία από προσωπικές συλλογές είτε οικονομική ενίσχυση για αγορά υλικού, καθώς και όλους εκείνους τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς και οργανισμούς που αφειδώλευτα συνεισέφεραν χιλιάδες τόμους βιβλίων. Όλες οι προσφορές από τη πιο μικρή μέχρι και την πιο μεγάλη είναι πολύτιμες για τη Βιβλιοθήκη και την καθιστούν ένα έργο εξαίρετης αξίας για τους μελλοντικούς χρήστες. Η Βιβλιοθήκη αυτή δεν θα ήταν πραγματικότητα χωρίς τη δική σας βοήθεια.

Είμαι σίγουρος ότι ολόκληρος ο δημοσιογραφικός κόσμος, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, οι ερευνητές-αναλυτές, οι φοιτητές, οι μαθητές αλλά και το ευρύ κοινό θα αγκαλιάσει με αγάπη τη Βιβλιοθήκη, η οποία θα αποτελέσει πηγή πλούτου για όλους μας. Σας διαβεβαιώνω ότι τόσο το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού όσο και η Πολιτεία γενικότερα στηρίζουν το έργο και την προσφορά σας και θα βρίσκονται στυλοβάτες στα επόμενα βήματά σας.