24/2/10

Δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό

Δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό μετά τη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ταλάτ 24/02/2010
Μετά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Alexander Downer, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ανέφερε: "Οι ηγέτες και οι αξιωματούχοι αντάλλαξαν απόψεις πάνω στο θέμα της οικονομίας και επικέντρωσαν τις συζητήσεις τους πάνω σε αυτό το θέμα. Επίσης, οι εκπρόσωποι και άλλοι τεχνικοί αξιωματούχοι θα συναντηθούν εκ νέου την ερχόμενη Παρασκευή για περαιτέρω συζητήσεις πάνω στο θέμα της οικονομίας. Οι ηγέτες είχαν επίσης μια κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τους εκπροσώπους τους πάνω σε όλες τις πτυχές των διαπραγματεύσεων, δηλαδή μια ευρύτερη συζήτηση παρά [μια συζήτηση] μόνο σε θέματα οικονομίας".
Σε ερώτηση αν οι δυο ηγέτες συζήτησαν επίσης το θέμα της εκτελεστικής εξουσίας, ο κ. Downer ανέφερε ότι οι δυο ηγέτες είχαν κατ΄ ιδίαν συνάντηση για να συζητήσουν όλες τις πτυχές των διαπραγματεύσεων, όλες τις πτυχές του προβλήματος.
Σε παρατήρηση ότι το κεφάλαιο της οικονομίας είναι μια από τις πτυχές με τις περισσότερες συγκλίσεις και κληθείς να αναφέρει αν έχουν ολοκληρώσει οι δυο ηγέτες τη συζήτηση, ο κ. Downer είπε: "Οι εκπρόσωποι και αξιωματούχοι θα συναντηθούν και πάλι την Παρασκευή για περαιτέρω συζητήσεις στο θέμα της οικονομίας. Δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και το ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός θεμάτων για συζήτηση. Υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός πτυχών στο κεφάλαιο για την οικονομία και χρειάζεται να τις εξετάσουν. Προφανώς είναι μια χρονοβόρα διαδικασία".
Σε άλλη ερώτηση ως προς το ποιο θα είναι το θέμα της επόμενης συνάντησης μεταξύ των δυο ηγετών, ο κ. Downer είπε ότι αυτό θα το γνωρίζουμε όσο πλησιάζει ο χρόνος πραγματοποίησης της συνάντησης, η οποία όπως είπε, είναι προγραμματισμένη για τις 4 Μαρτίου.
Τέλος, σε ερώτηση αν υπήρξαν σήμερα συγκλίσεις επί του θέματος της οικονομίας ο κ. Downer είπε ότι δεν γνωρίζει επακριβώς το πώς εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις.