18/2/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού, κ. Αντώνη Πασχαλίδη

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού, κ. Αντώνη Πασχαλίδη στην τελετή απονομής του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών 2008, στη Λευκωσία,
18/02/2010

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,
κυρίες και κύριοι,

Mε ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στη φετινή τελετή απονομής των κυπριακών βραβείων εξαγωγών, έναν αξιόλογο θεσμό που δίνει την ευκαιρία στην πολιτεία να τιμήσει τους Κύπριους επιχειρηματίες για τις εξαιρετικές τους επιδόσεις στον τομέα των εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών και την πολύμορφη προσφορά τους στον τόπο.

Η παρουσία σας εδώ σήμερα κ. Πρόεδρε επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης και εσάς προσωπικά για τον επιχειρηματικό μας κόσμο και την αναγνώριση των συνεχών προσπαθειών του για διείσδυση, με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα, στις αγορές του εξωτερικού. Η περαιτέρω στήριξη της συλλογικής αυτής προσπάθειας, ιδιαίτερα αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο διεθνούς οικονομικής αστάθειας και έντονου ανταγωνισμού που διανύουμε, αποτελεί μια από τις βασικές μας προτεραιότητες.

Κύριος στόχος του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ήταν και είναι η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Κύπρου για τη δημιουργία του κατάλληλου επιχειρηματικού κλίματος και των αναγκαίων υποδομών που θα βοηθήσουν τις κυπριακές επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στο νέο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, αλλά και να ανταποκριθούν θετικά στις επιχειρηματικές ευκαιρίες και προκλήσεις που παρουσιάζονται.

Στα πλαίσια αυτά, το Υπουργείο συνεχίζει και εντατικοποιεί τις δράσεις του για ενίσχυση της εξαγωγικής προσπάθειας στους τομείς των γεωργικών και βιομηχανικών προϊόντων καθώς και των υπηρεσιών, εφαρμόζοντας ένα στοχευμένο πακέτο μέτρων προβολής και προώθησης. Σε αυτό περιλαμβάνονται η συμμετοχή σε εξειδικευμένες εκθέσεις, η διερεύνηση ξένων αγορών, η οργάνωση εμπορικών αποστολών και σεμιναρίων σε χώρες του εξωτερικού και η παροχή ενισχύσεων για προώθηση των προϊόντων, αξιοποιώντας στον μέγιστο δυνατό βαθμό κοινοτικά κονδύλια διαθέσιμα για τον σκοπό αυτό. Οι πιο πάνω δράσεις του Υπουργείου σε συνδυασμό με τις συνεχείς προσπάθειες των εξαγωγικών μας επιχειρήσεων, έχουν αποδώσει καρπούς και ευελπιστούμε ότι θα συνεχίσουν να αποτελούν μοχλό περαιτέρω ανάπτυξης και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας μας στο διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εγχώριες εξαγωγές κατά το 2008 έχουν σημειώσει αύξηση της τάξεως του 8%, φθάνοντας στα 547 εκ. ευρώ σε σύγκριση με 505 εκ. ευρώ κατά το 2007. Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση που παρουσίασαν οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων (αύξηση 12%), ειδικότερα φαρμάκων και φωτοβολταϊκών, καθώς και οι εξαγωγές μεταποιημένων γεωργικών προϊόντων (αύξηση 14%), όπως το χαλούμι, οι χυμοί και το κρέας, που καταγράφουν τα τελευταία χρόνια σταθερή ανοδική πορεία.

O τομέας των υπηρεσιών αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, την κινητήριο δύναμη της κυπριακής οικονομίας, δεδομένου ότι συνεισφέρει ποσοστό της τάξεως του 79% περίπου στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Εκτός από τον τουρισμό, που αποτελεί τον κυριότερο υποτομέα των υπηρεσιών, ο υποτομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών συνεισφέρει επίσης σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

Το γεγονός ότι η Κύπρος είναι σήμερα ένα καλά εδραιωμένο περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο, είναι κυρίως αποτέλεσμα των πολλών διαθέσιμων υπηρεσιών όπως ναυτιλιακές, χρηματοοικονομικές, κτηματικές, λογιστικές, νομικές, ιατρικές και εκπαιδευτικές, καθώς και της υψηλής επαγγελματικής ποιότητας που τις συνοδεύει.

Στόχος μας είναι η μείωση της γραφειοκρατίας, η απλοποίηση των διαδικασιών και η περαιτέρω προώθηση των κυπριακών υπηρεσιών στο εξωτερικό. Για το σκοπό αυτό υλοποιούνται συγκεκριμένες δράσεις για ενημέρωση ξένων επιχειρηματιών σε επίλεκτες αγορές του εξωτερικού για τα συγκριτικά και άλλα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως κέντρου διεθνών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην προώθηση τομέων οι οποίοι παρουσιάζουν εξαγωγικό προσανατολισμό και δυνατότητες όπως οι τομείς των ιατρικών υπηρεσιών και της εκπαίδευσης.

Παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις και τη διείσδυση τους σε όλες σχεδόν τις πτυχές της επιχειρηματικότητας, το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, μέσα από μια συγκροτημένη στρατηγική, επιδιώκει να ενισχύσει τη χρήση του ηλεκτρονικού εμπορίου από τις κυπριακές επιχειρήσεις, ούτως ώστε να μπορέσουν να εκσυγχρονιστούν και να καταστούν πιο ανταγωνιστικές στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο έθεσε πρόσφατα σε εφαρμογή Σχέδιο επιχορήγησης των επιχειρήσεων, με στόχο την αξιοποίηση των δυνατοτήτων και ευκαιριών που προσφέρει το διαδίκτυο και οι νέες τεχνολογίες της κοινωνίας της πληροφορίας για την περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων τους.

Θα ήθελα για ακόμη μια φορά να καλέσω τον επιχειρηματικό κόσμο της Κύπρου να ανταποκριθεί στα κελεύσματα των καιρών και να αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Ο Κύπριος επιχειρηματίας έχει αποδείξει στην πορεία του χρόνου την αποφασιστικότητα και δυναμικότητα που τον διακρίνει στην αντιμετώπιση αντίξοων συνθηκών. Είμαι σίγουρος ότι και αυτή τη φορά, με τη συνεργασία και τη στήριξη της Κυβέρνησης θα μπορέσει και πάλι να αντεπεξέλθει των δυσκολιών και να προχωρήσει με σταθερά βήματα μπροστά.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τις βιομηχανίες και επιχειρήσεις που βραβεύονται σήμερα και να ευχαριστήσω το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο για τη συνεργασία του στη διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής. Ευχαριστώ επίσης τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Επιτροπής Επιλογής κ. Παναγιώτη Λοϊζίδη και τα μέλη της Επιτροπής για το αξιόλογο και αντικειμενικό έργο που επιτελούν.