18/2/10

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην τελετή απονομής του Βραβείου Εξαγωγών 2008, στη Λευκωσία

18/02/2010
Ο θεσμός απονομής του Βραβείου Εξαγωγών καθιερώθηκε και εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία από το 1982. Με την ίδια πάντα επιτυχία πραγματοποιείται κάθε χρόνο και η τελετή απονομής των βραβείων.



Η αναγνώριση των προσπαθειών για αύξηση των εξαγωγών κυπριακών βιομηχανικών και γεωργικών προϊόντων και υπηρεσιών, αποτελεί τη φιλοσοφία με βάση την οποία απονέμεται το Βραβείο. Συνδιοργανωτές αυτής της όμορφης προσπάθειας είναι το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι και φέτος στην τελετή απονομής των κυπριακών βραβείων εξαγωγών για το 2008 στις επιχειρήσεις εκείνες, που με τις συνεχείς προσπάθειες τους σημείωσαν αξιοσημείωτες επιδόσεις στον εξαγωγικό τομέα προβάλλοντας έτσι τη χώρα μας και τα επιτεύγματα της στις αγορές του εξωτερικού.

Η απονομή των βραβείων αποτελεί θεσμό με πολλούς συμβολισμούς και προεκτάσεις. Συμβάλλει τα μέγιστα στην επιχειρηματική άμιλλα και τη δημιουργία και ταυτόχρονα αποτελεί σημείο αναφοράς για τον παραγωγικό κόσμο του τόπου που θέλει και μπορεί να ηγηθεί μιας νέας δυναμικής αναπτυξιακής πορείας. Είναι άλλωστε σταθερός στόχος και επιδίωξη της πολιτικής μας η ενδυνάμωση, τόσο ποσοτική όσο και ποιοτική, των εξαγωγικών μας προοπτικών και δυνατοτήτων.

Η ιδιωτική πρωτοβουλία στη χώρα μας λειτουργεί μέσα στις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που δημιούργησαν η τουρκική εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή. Kατόρθωσε όμως με το δημιουργικό της πνεύμα και το δυναμισμό της να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τις ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν κατά καιρούς. Πάντοτε βέβαια με την συνεργασία και την στήριξη του κράτους, συγκροτώντας μια οικονομία με γερά θεμέλια, ικανή να αντεπεξέλθει στους κλυδωνισμούς από την γενικότερη οικονομική ύφεση που διανύουμε.

Δεν ξεχνούμε ότι η οικονομία μας βρίσκεται σήμερα μπροστά σε νέες προκλήσεις λόγω της ένταξης μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και της προσαρμογής της στα νέα δεδομένα. Δεδομένα που έχουν προκύψει από την διεθνοποίηση των οικονομικών δραστηριοτήτων, την ελευθεροποίηση της αγοράς χωρίς καμιά ρύθμιση και τις συνθήκες οξύτατου ανταγωνισμού και εσχάτως την κρίση στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την πραγματική οικονομία.

Μέσα στα πλαίσια αυτά, στοχεύουμε στον κοινωνικό και οικονομικό εκσυγχρονισμό της χώρας με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Επιδιώκουμε τη συνεχή πρόοδο και ανάπτυξη, κυρίως μέσω της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και τη βελτίωση της ευημερίας μέσω της διαρκούς αναβάθμισης της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών. Στην επίτευξη του στόχου αυτού, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η ικανότητα μας να αξιοποιήσουμε τη στρατηγική γεωγραφική θέση της Κύπρου και την ιδιότητα μας ως του ακραίου νοτιοανατολικού συνόρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εντείνουμε τις προσπάθειες για όσο το δυνατό μεγαλύτερη εξοικονόμηση πόρων από μη παραγωγικούς τομείς και τομείς που δεν έχουν προτεραιότητα, και για την αξιοποίησή τους σε παραγωγικές επενδύσεις και σε τομείς που έχουν σχέση με την ποιότητα της ζωής. Χρειάζεται ασφαλώς η συνεργασία όλων των παραγωγικών τάξεων για την επιτυχία αυτής της πολιτικής. Θα πρέπει να επιδειχθεί πνεύμα περισυλλογής από όλους, που να αντιστοιχεί στις σημερινές ανάγκες της οικονομίας και στις κοινωνικές, αλλά και στις πολιτικές συνθήκες του τόπου.

Αφουγκραζόμενοι τα μηνύματα της νέας εποχής αναγνωρίζουμε σήμερα και την αναγκαιότητα για ριζικές αλλαγές στη διάρθρωση της οικονομίας που δημιουργείται από την τεχνολογική επανάσταση που συντελείται διεθνώς τα τελευταία χρόνια. Προς την κατεύθυνση αυτή, δίνουμε προτεραιότητα στους τομείς που ενισχύουν το ξεκίνημα νέων επενδύσεων και την ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας.

Είμαι αισιόδοξος ότι με τα μέτρα που λαμβάνονται σ’ όλα τα επίπεδα, με τη συνεργασία και αλληλοκατανόηση των κοινωνικών εταίρων, τη δυναμικότητα και την ευελιξία του επιχειρηματικού μας κόσμου και με μια συνειδητή και αδιάκοπη προσπάθεια για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων μας, ιδιαίτερα με επενδύσεις σε νέα τεχνολογία, τα προβλήματα μας στον εξαγωγικό τομέα θα υπερπηδηθούν. Το εξαγωγικό εμπόριο καθώς και ο τουρισμός και οι άλλες εξαγωγικές μας υπηρεσίες θα συνεχίσουν να αποτελούν διαχρονικά την κινητήρια δύναμη για τη διατήρηση ικανοποιητικών ρυθμών ανάπτυξης. Από την πλευρά της Κυβέρνησης, θα συνεχισθεί η παροχή κάθε δυνατής ενθάρρυνσης και βοήθειας στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στα πλαίσια πάντοτε των δυνατοτήτων μας, όπως αυτές καθορίζονται από τις υπάρχουσες δημοσιονομικές πραγματικότητες αλλά και απο τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μια υγιής, σταθερή, ανθεκτική και διαρκώς αναπτυσσόμενη οικονομία δεν είναι μόνο συντελεστής ευημερίας και προόδου του λαού μας, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα ασφαλές υπόβαθρο του αγώνα μας για εθνική επιβίωση και δικαίωση. Στις σημερινές δύσκολες και κρίσιμες ώρες, όλοι και όλα θα πρέπει αναγκαστικά να συγκλίνουν στην επίτευξη του υπέρτατου σκοπού και πρωταρχικού μας στόχου, που είναι η σωτηρία του τόπου μας και η δικαίωση του λαού μας.

Οι καιροί που διανύουμε χαρακτηρίζονται από την έντονη αμφισβήτηση ιδεών και αξιών, την απαξίωση θεσμών και υπό τον κίνδυνο διάβρωσης του ιστού της κοινωνίας μας. Οι επιχειρήσεις που σήμερα βραβεύονται, αντικατοπτρίζουν επάξια την κοινωνία που προοδεύει, μάχεται, αφουγκράζεται τις αλλαγές των καιρών, καινοτομεί, ευημερεί και στεγάζει τις φιλοδοξίες και οράματα του κάθε φιλόδοξου νέου επιχειρηματία και εργαζόμενου. Αντικατοπτρίζει την επιχειρηματικότητα με ανθρώπινο πρόσωπο. Μια επιχειρηματικότητα που στοχεύει στην κερδοφορία, χωρίς όμως ποτέ να υποτιμά τον μόχθο των ανθρώπων, την αξιοπρέπεια των εργαζομένων.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τις επιχειρήσεις που βραβεύονται και να ευχηθώ σταθερή πρόοδο στις δραστηριότητες τους. Συγχαίρω επίσης θερμά τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης για το σημαντικό και αμερόληπτο έργο που επιτελούν.