24/2/10

*Επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο τον Οκτώβριο *



Στην πιο πάνω δήλωση προέβη χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στ. Στεφάνου κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο κ. Στεφάνου ανέφερε : "Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Ντιμίτρι Μεντβέντεφ απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε απάντηση της επιστολής που ο Πρόεδρος του είχε αποστείλει τον περασμένο Γενάρη με αφορμή τότε τις τουρκικές προτάσεις.
Σε αυτή την επιστολή ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας εκφράζει την εκτίμηση της Ρωσίας για τη στάση του Προέδρου στις συνομιλίες η οποία αποσκοπεί στην επίτευξη συνολικής λύσης που να είναι σύμφωνη με τις πρόνοιες των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Στην επιστολή επαναλαμβάνεται η υποστήριξη της Ρωσίας στη θέση ότι η λύση του Κυπριακού μπορεί να εξευρεθεί μόνο από τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους και πως οι οποιεσδήποτε προσπάθειες να επιβληθούν έτοιμες συνταγές για λύση, περιλαμβανομένου του τεχνητού διαπραγματευτικού πλαισίου και της άσκησης εξωτερικών πιέσεων πάνω στις δύο κοινότητες, είναι αντιπαραγωγικές.
Με την επιστολή του ο Πρόεδρος Μεντβέντεφ επιβεβαιώνει τη στάση αρχής που τηρεί η Ρωσία όσον αφορά τα ενδιαφερόμενα μέρη και, επίσης, την πρόταση της Ρωσίας να παράσχει πρόσθετη βοήθεια για τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την επιτυχία των απευθείας διακοινοτικών διαπραγματεύσεων".-24.2.2010