1/2/10

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αφίχθηκε χθες στην Κύπρο

01/02/2010
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κ. Ban Ki-moon αφίχθηκε χθες από την Αιθιοπία στην Κύπρο για να πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη.


Κατά την άφιξή του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, τον κ. Ban Ki-moon και τη συνοδεία του υποδέχθηκαν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Alexander Downer, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ του ΟΗΕ στην Κύπρο κ. Taye Brook Zerihoun, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών κ. Μηνάς Χατζημιχαήλ και άλλοι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών.

Μετά την άφιξή του, ο Γενικός Γραμματέα του ΟΗΕ προέβη στην ακόλουθη δήλωση προς τους δημοσιογράφους:

"Ευχαριστώ πολύ κ. Υπουργέ Εξωτερικών,
Κυρίες και Κύριοι,

Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι για πρώτη φορά στην Κύπρο. Βρίσκομαι εδώ για να επιδείξω την προσωπική μου υποστήριξη στις, κυπριακής ιδιοκτησίας, συνομιλίες για επανένωση της χώρας. Η επίσκεψή μου αποτελεί αντανάκλαση της σημασίας που αποδίδω στις παρούσες προσπάθειες των Εξοχοτήτων κ.κ. Χριστόφια και Ταλάτ να φτάσουν σε μια διευθέτηση. Για πάνω από 45 χρόνια, τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται στην Κύπρο υποβοηθώντας στη διατήρηση της ειρήνης και συμβάλλοντας στις προσπάθειες για επίτευξη ομαλών συνθηκών στο νησί.

Έτσι, δεν τρέφω καμιά ψευδαίσθηση ότι το κυπριακό πρόβλημα είναι εύκολο να λυθεί ή για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε. Ταυτόχρονα, είμαι πεπεισμένος ότι μια λύση είναι πιθανή και εφικτή. Έχω εντυπωσιαστεί από την τεράστια προσωπική δέσμευση που επιδεικνύουν και οι δύο ηγέτες τους τελευταίους 16 μήνες. Έχουν επενδύσει αρκετό χρόνο και ενέργεια σε αυτή την ειρηνευτική διαδικασία.

Είμαι χαρούμενος από τη σημαντική πρόοδο που έχει πρόσφατα επιτευχθεί επί των θεμάτων της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού εξουσίας. Οι ηγετικές ικανότητες που έχουν επιδείξει οι Εξοχότητες κ.κ. Χριστόφια και Ταλάτ σε αυτό το χρονικό σημείο αξίζουν συγχαρητηρίων. Βρίσκομαι εδώ για να ενθαρρύνω τους δύο ηγέτες να οδηγήσουν αυτές τις συνομιλίες σε μια επιτυχή κατάληξη. Για να φτάσουν σε μια κοινά αποδεκτή λύση χρειάζεται θάρρος, ευελιξία και όραμα, καθώς και πνεύμα συμβιβασμού.

Ας μου επιτραπεί να πω αρκετά ξεκάθαρα: Η διαδικασία ανήκει στην Κύπρο. Τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται εδώ με πρόσκληση και των δύο πλευρών για να υποβοηθήσουν. Το πεπρωμένο σας βρίσκεται στα δικά σας χέρια. Έχετε αναλάβει την ευθύνη για εξεύρεση μιας λύσης. Εσείς είστε εκείνοι που οδηγούν τη διαδικασία και που θα αποκομίσουν τα τεράστια οφέλη και ευκαιρίες που θα φέρει μια διευθέτηση σε αυτό το νησί. Οι προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας είναι πολύ υψηλές.

Ας μην υποτιμήσουμε τη σημασία μιας λύσης, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά επίσης και για την περιοχή και μάλιστα τον κόσμο.

Η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, θα εμπνεύσει όλους εκείνους στον κόσμο που προσπαθούν να επιλύσουν άλλες προφανώς δυσεπίλυτες συγκρούσεις. Προσβλέπω να έχω καλές συναντήσεις και με τους δύο ηγέτες αύριο.

Σας ευχαριστώ πολύ".

Ακολούθως, ο Γενικός Γραμματέας μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας και η σύζυγός του, παρέθεσαν δείπνο προς τιμήν του και της συζύγου του.