31/1/10

Προσφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια

Προσφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στο δείπνο προς τιμήν του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Μπαν Κι - Μουν
31/01/2010

Εξοχότατε Γενικέ Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών,

Με μεγάλη χαρά καλωσορίζω εσάς, τη σύζυγο σας και τα μέλη της αντιπροσωπείας σας στην Κύπρο.

Τα Ηνωμένα Έθνη ασχολούνται με το Κυπριακό πρόβλημα από το 1964. Ξένες επεμβάσεις, μαζί με διακοινοτικές συγκρούσεις, οδήγησαν στη βίαιη διαίρεση της χώρας μας το 1974.

Είμαστε ευγνώμονες που το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενεργώντας στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου, έχει καθορίσει τη βάση για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με μια και μόνη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια. Αυτή είναι η βάση επί της οποίας ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και εγώ, ως ηγέτες των δύο κοινοτήτων, έχουμε συμφωνήσει. Είμαστε βαθειά ευγνώμονες για την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών στην προσπάθεια για αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο και την αποκατάσταση των δικαιωμάτων και ελευθεριών του Κυπριακού λαού.

Είμαστε ευγνώμονες προς εσάς, κ. Γενικέ Γραμματέα, γιατί υπό την αιγίδα σας, στο πλαίσιο της αποστολής των καλών υπηρεσιών, οι δύο κοινότητες βρίσκονται ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να εργαστούν μαζί για την επίτευξη μιας αμοιβαία συμφωνημένης και ειρηνικής λύσης.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, κ. Γενικέ Γραμματέα, με την ανάληψη της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας πήρα αμέσως πρωτοβουλίες οι οποίες οδήγησαν στην επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας έχουμε επιδείξει καλή θέληση και ευελιξία, και ταυτόχρονα προσήλωση σε αρχές και στη συμφωνημένη βάση της λύσης, όπως προνοείται από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979. Στόχος μας είναι η επανένωση του κράτους, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας καθώς και να διασφαλίσουμε ότι η Ενωμένη Ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι ένα λειτουργικό και βιώσιμο κράτος, ικανό να λειτουργεί αποτελεσματικά ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκτιμούμε ιδιαίτερα το προσωπικό σας ενδιαφέρον και την κατανόηση που έχετε επιδείξει από την αρχή στο ότι η ιδιοκτησία αυτής της διαδικασίας ανήκει στους ίδιους τους Κυπρίους, ότι τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα και ότι ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών είναι να διευκολύνουν αυτή τη διαδικασία. Αυτά πρέπει να τηρούνται με συνέπεια, έχοντας υπόψη τα διδάγματα του πρόσφατου παρελθόντος όσον αφορά στη διαμεσολάβηση και την επιδιαιτησία που οδήγησαν σε πικρές εμπειρίες και σοβαρά προβλήματα.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπολογίζουμε το ρόλο της διεθνούς κοινότητας. Εξάλλου, παράγοντας-κλειδί στο κυπριακό πρόβλημα είναι η Τουρκία, η οποία μετά την εισβολή του 1974 διατηρεί χιλιάδες στρατεύματα στην κατεχόμενη Κύπρο και αλλοιώνει τη δημογραφική δομή της τουρκοκυπριακής κοινότητας και της Κύπρου στο σύνολό της με τις δεκάδες χιλιάδες των Τούρκων εποίκων.

Το γεγονός ότι το κυπριακό πρόβλημα είναι διεθνές πρόβλημα υπογραμμίζεται, επίσης, από το γεγονός ότι βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για τόσα πολλά χρόνια, με συνεχείς προσπάθειες για τον τερματισμό της ανώμαλης αυτής κατάστασης.

Στόχος μας είναι όπως οι διαπραγματεύσεις αυτές στεφθούν με επιτυχία. Μετά από ενάμιση χρόνο έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου χρειάζονται περισσότερες συγκλίσεις στα διάφορα κεφάλαια έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για εξεύρεση λύσης το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, πρέπει να ομολογήσουμε ότι υπάρχουν σημαντικά κεφάλαια τα οποία δεν έχουμε ακόμη καν αγγίξει ή τα οποία δεν έχουμε συζητήσει επαρκώς.

Επιτρέψτε μου, κ. Γενικέ Γραμματέα, να σας καλωσορίσω για ακόμη μια φορά. Η παρουσία σας εδώ αποτελεί τιμή για εμάς και σας είμαστε ευγνώμονες. Εκ μέρους του λαού μας επιτρέψετε μου, για μια ακόμη φορά, να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα φεισθώ προσπαθειών για να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια έτσι ώστε να καταλήξουμε σε λύση: βιώσιμη, λειτουργική και, υπό τις περιστάσεις, δίκαιη, με την οποία θα συμφωνούν και οι δύο κοινότητες, αφαιρώντας έτσι το μακροχρόνιο αυτό πρόβλημα από την ημερήσια διάταξη των Ηνωμένων Εθνών .

Επιπλέον, επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω, κ. Γενικέ Γραμματέα, για τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη και σε εσάς προσωπικά στις προσπάθειές σας για την αντιμετώπιση παγκόσμιων επειγόντων προβλημάτων όπως είναι η φτώχεια, οι κλιματικές αλλαγές, η πείνα και οι φυσικές καταστροφές. Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στις προσπάθειές σας αυτές.

Ας γίνει η ειρήνη και η συνεργασία τρόπος ζωής στην Κύπρο.

Υψώνω το ποτήρι μου στην υγεία του Γενικού Γραμματέα και της κυρίας Μπαν Κι - Μουν και στην επιτυχία των Ηνωμένων Εθνών.