15/1/10

O Υπουργός Γεωργίας προήδρευσε ευρείας σύσκεψης

14/01/2010
Σημαντικά θέματα που απασχολούν τους μελισσοκόμους συζητήθηκαν σήμερα σε ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Μιχάλη Πολυνείκη.



Ειδικότερα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την οικονομική στήριξη του Μελισσοκομικού Κέντρου, την επιδότηση της νομαδικής μελισσοκομίας, την ταυτοποίηση του κυπριακού μελιού, το μηδενικό εισόδημα λόγω της ανομβρίας, την αναγραφή χώρας τρύγου στις συσκευασίες μελιού, τη μελισσοκομική χλωρίδα και την ανάληψη ερευνητικών προγραμμάτων από επιστημονικούς φορείς, όπως το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Μελισσοκόμων κ. Χαράλαμπος Χριστοδούλου μαζί με μέλη του Συνδέσμου, η υπεύθυνη γεωπόνος του Μελισσοκομικού Κέντρου κα Χριστίνα Χριστοδούλου, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες των εμπλεκόμενων Τμημάτων και Υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και του Υπουργείου Εμπορίου.

Αναφορικά με την οικονομική στήριξη του Μελισσοκομικού Κέντρου και την επιδότηση της νομαδικής μελισσοκομίας, δόθηκαν οδηγίες από τον κ. Πολυνείκη προς τους αρμόδιους Λειτουργούς όπως τα θέματα αυτά συζητηθούν ενδελεχώς με το Σύνδεσμο στα πλαίσια της ετοιμασίας του νέου Μελισσοκομικού Προγράμματος 2011-2013.

Όσον αφορά την ταυτοποίηση του κυπριακού μελιού σημειώθηκε πως αρμόδιο Υπουργείο για την υποβολή του τεχνικού κανόνα προς τη Νομική Υπηρεσία είναι το Υπουργείο Υγείας και θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την προώθηση του όλου θέματος σε αυτό, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, το οποίο θα προωθήσει τη νέα νομοθεσία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση.

Για το θέμα της ανομβρίας που είχε ως αποτέλεσμα το πολύ χαμηλό εισόδημα κατά το 2009 σε ορισμένες επαρχίες της Κύπρου, αναφέρθηκε πως θα εξεταστεί το κατά πόσο δύναται να ενταχθούν στο Εθνικό Σχέδιο Στήριξης οι απώλειες των παραγωγών που δεν καλύπτονται από τον Οργανισμό Γεωργικής Ασφάλισης.

Σχετικά με την αναγραφή της χώρας τρύγου στις συσκευασίες μελιού, επισημάνθηκε πως Λειτουργοί του Υπουργείου Γεωργίας θα καλέσουν για το θέμα αυτό σύσκεψη με την αρμόδια Αρχή που είναι το Υπουργείο Υγείας.

Αναφορικά με τη μελισσοκομική χλωρίδα, τονίστηκε η αναγκαιότητα διατήρησης και προστασίας της υπάρχουσας μελισσοκομικής χλωρίδας, καθώς και εξεύρεσης τρόπων βελτίωσης της. Επίσης, ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος έδωσε οδηγίες όπως το Τμήμα Δασών, στα πλαίσια των δυνατοτήτων του και στο βαθμό που μπορεί αυτό να συμβάλει, χορηγήσει δωρεάν επιπρόσθετες ποσότητες μελισσοκομικών φυτών προς τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Μελισσοκόμων. Περαιτέρω, συμφωνήθηκε όπως γίνει χαρτογράφηση των μελισσοκομικών περιοχών σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Μελισσοκόμων έτσι ώστε να προφυλαχθούν μελισσοκομικά φυτά των περιοχών αυτών.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το θέμα της ανάληψης ερευνητικών προγραμμάτων από επιστημονικούς φορείς, διευκρινίστηκε πως αυτή τη στιγμή το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών (ΙΓΕ) δεν διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό, τονίστηκε, όμως, πως θα προσεγγιστεί το θέμα αυτό από τη Διεύθυνση του ΙΓΕ σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωργίας, ώστε να βρεθούν τρόποι διεξαγωγής ερευνητικών μελετών. Επίσης, συμφωνήθηκε όπως συζητηθεί η ανεύρεση γης για τη δημιουργία Μελισσοκομικού Πάρκου.