28/1/10

Δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. A. Downer


Δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. A. Downer χθες μετά τη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ταλάτ
28/01/2010


Μετά τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Alexander Downer προέβη στην ακόλουθη δήλωση προς τους δημοσιογράφους:

"Οι ηγέτες είχαν συνάντηση καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας με ένα διάλειμμα περίπου τριών ωρών λόγω του ότι ο κ. Χριστόφιας έπρεπε να παραστεί σε κηδεία, στη Λάρνακα. Οι ηγέτες έχουν επικεντρώσει τη συζήτησή τους στη διακυβέρνηση και στο διαμοιρασμό εξουσιών. Δεδομένου του τρόπου με τον οποίο έχουν εξελιχθεί οι συνομιλίες στη διάρκεια της ημέρας, οι δυο ηγέτες έχουν αποφασίσει ότι θα συναντηθούν και πάλι την Παρασκευή για περαιτέρω συνομιλίες. Θα έχουν τη συνάντηση αυτή εδώ ακριβώς που βρισκόμαστε, στην οικία του Επικεφαλής της Ειρηνευτικής Αποστολής".

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Downer διευκρίνησε ότι η χθεσινή ημέρα δεν αποτελεί την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου των εντατικών συνομιλιών. Εξήγησε ότι αυτό που θα συμβεί είναι ότι οι αξιωματούχοι θα έχουν κάποιες συζητήσεις και μετά οι δυο ηγέτες θα συναντηθούν εκ νέου την Παρασκευή και αυτή η συνάντηση είναι που θα αποτελέσει το επιστέγασμα αυτής της εντατικής περιόδου.

Κληθείς να αναφέρει αν υπήρξαν οποιεσδήποτε συγκλίσεις επί του θέματος της διακυβέρνησης, ο κ. Downer είπε ότι δεν θα προβεί σε οποιαδήποτε σχετική δήλωση διότι οι ηγέτες θα συναντηθούν την Παρασκευή, μετά από περαιτέρω συζητήσεις των αξιωματούχων τους.
Μιλώντας αναφορικά με την πιθανότητα καθόδου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, ο κ. Downer ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι κατά τις επόμενες ώρες, ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα προβεί σε σχετικές δηλώσεις.

Απαντώντας εάν υπήρξε οποιαδήποτε πρόοδος στη διάρκεια του πρώτου και δεύτερου γύρου των εντατικών διαπραγματεύσεων, ο κ. Downer ανέφερε ότι θα υπάρξουν δηλώσεις στο τέλος αυτής της διαδικασίας, η οποία έχει επεκταθεί μέχρι την Παρασκευή. Θα υπάρξουν, είπε, σχετικές δηλώσεις τον κατάλληλο χρόνο με τον κατάλληλο τρόπο, οι οποίες θα επεξηγούν τα τεκταινόμενα.

Σε άλλα σημεία των δηλώσεων του ο κ. Downer ανέφερε ότι θα πρέπει να αναμένουμε το τί θα λεχθεί την Παρασκευή και ότι, πιθανόν, η συνάντηση εκείνη την ημέρα να διαρκέσει μόνο το πρωινό. Συνεχίζοντας τόνισε ότι το σημαντικό είναι ότι όλες οι ειρηνευτικές διαδικασίες, όπου και αν εκδηλώνονται ανά τον κόσμο στόχο έχουν να επεξεργάζονται τα διάφορα θέματα και να προσπαθούν να εξεύρουν λύσεις στα προβλήματα.

Τέλος, κληθείς να αναφέρει αν με την παράταση μέχρι την Παρασκευή θα υπάρξει και τρίτος γύρος εντατικών διαπραγματεύσεων, ο κ. Downer είπε ότι ποτέ δεν είχε αναφερθεί ότι θα υπήρχε ένας τρίτος γύρος και ότι περισσότερα θα λεχθούν στην πορεία.