18/1/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου στην τελετή απονομής των βραβείων του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών
18/01/2010
Να μη μεταδοθεί πριν τις 9.15 μ.μ.



Βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στην Τελετή Απονομής των Βραβείων του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια ο οποίος δεν κατέστη δυνατόν να παρευρεθεί στη σημερινή εκδήλωση.

Η παρουσία της κυπριακής Πολιτείας σήμερα σε αυτή τη γιορτή του θεάτρου, τη συνάθροιση των εργατών που υπηρετούν την θεατρική τέχνη αλλά και τον πολιτισμό ευρύτερα, δεν έχει τυπικό χαρακτήρα. Δεν καθορίζεται μόνο μέσα από την παραδοσιακή τυπική ανταπόκριση στην ευγενή πρόσκληση του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου. Η παρουσία της κυπριακής Πολιτείας σήμερα στην τελετή απονομής των βραβείων ΘΟΚ γίνεται συνειδητά και με συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Η εκτίμηση τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια όσο και εμού προσωπικά, αλλά και της Κυβέρνησης και της Πολιτείας γενικότερα, για τη μεγάλη προσφορά των ανθρώπων που υπηρετούν το θέατρο, των ανθρώπων που μέσα από την καλλιτεχνική τους δημιουργία και προσφορά μορφώνουν, διαπαιδαγωγούν, ψυχαγωγούν και αναδεικνύουν αιώνιες αξίες και αρχές που πρέπει να διέπουν τη ζωή των πολιτών μιας κοινωνίας δημοκρατικής και ελεύθερης, είναι τεράστια.

Ο εκχυδαϊσμός της καθημερινής μας ζωής αλλά και ενέργειες που εκφυλίζουν και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής τείνουν να αποτελούν τον κανόνα. Δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς. Οφείλουμε να υψώσουμε αναχώματα σε αυτή την κατρακύλα. Οι τέχνες και ο πολιτισμός αποτελούν το πιο ισχυρό εργαλείο διαπαιδαγώγησης και το πιο ψηλό ανάχωμα σε αυτό τον αγώνα.

Η πλήρης στήριξη της Κυβέρνησης στους ανθρώπους του θεάτρου αλλά και του πολιτισμού ευρύτερα είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη. Έχουν ήδη γίνει αρκετά βήματα προς τα μπρος για τον πολιτισμό. Αυτό όμως δεν μας ικανοποιεί και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα. Σας διαβεβαιώνω, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι έχουμε και την πολιτική βούληση αλλά και τη διάθεση, παρά την οικονομική κρίση, να δημιουργήσουμε υποδομές και θεσμούς που θα δώσουν στον πολιτισμό μας μια νέα δυναμική και ένα νέο πλατύτερο ορίζοντα.

Θα ήθελα να αναφερθώ επιγραμματικά στο θέατρο. Αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται το κρατικό θέατρο του ΘΟΚ που προγραμματίζεται να παραδοθεί στο κοινό τον Μάρτη του 2011. Τους επόμενους λίγους μήνες θα παραδοθεί στο κοινό το θεατρικό μουσείο που έγινε σε συνεργασία του ΘΟΚ και του Δήμου Λεμεσού. Πολύ σύντομα το Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητήσει τη μελέτη που από κοινού έχει ετοιμαστεί από τον ΘΟΚ και το ΤΕΠΑΚ, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, για τη δημιουργία Δραματικής Σχολής πανεπιστημιακού επιπέδου που θα ενταχθεί στη Σχολή Καλών Τεχνών.

Εκτιμούμε, επίσης, ιδιαίτερα την προσπάθεια που καταβάλλεται μέσω του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου για την ανάπτυξη του σχολικού και του ερασιτεχνικού θεάτρου με τη διοργάνωση κάθε χρόνο παγκύπριων διαγωνισμών με τη συμμετοχή δεκάδων θεατρικών σχημάτων. Επικροτούμε και στηρίζουμε επίσης τα εκπαιδευτικά προγράμματα αλλά και τα αναπτυξιακά ευρωπαϊκά προγράμματα που αφορούν το θέατρο καθώς επίσης και τα πρωτόκολλα συνεργασίας με κρατικά θέατρα της Ευρώπης.

Παράλληλα, η Πολιτεία στηρίζει τα ιδιωτικά θεατρικά σχήματα με επιχορηγήσεις που στόχο έχουν τη διεύρυνση της θεατρικής παιδείας. Μέσα από την οικονομική βοήθεια εκφράζεται η στήριξη της πολιτείας προς τους ηθοποιούς που στελεχώνουν τα θέατρα αυτά.

Τα βραβεία θεάτρου ΘΟΚ είναι ένας θεσμός που συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια ζωής. Μέσα από το θεσμό αυτό τιμούνται κάθε δύο χρόνια οι κορυφαίοι καλλιτέχνες του θεάτρου, που επιλέγονται για τις επιτυχίες τους την περίοδο των δύο αυτών χρόνων. Η επιλογή για τις βραβεύσεις γίνεται από ανεξάρτητη επιτροπή και φέτος, όπως έχουμε πληροφορηθεί, δημιουργήθηκε ακόμα μία επιτροπή για να κρίνει και να βραβεύσει την καλύτερη παράσταση παιδικού – νεανικού έργου.

Θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήρια τόσο εμού προσωπικά όσο και του Προέδρου της Δημοκρατίας στον ΘΟΚ γι΄ αυτή την πρωτοβουλία, γι΄ αυτό το θεσμό. Θέλω επίσης να συγχαρώ όλους τους ανθρώπους που υπηρετούν το θέατρο ανεξάρτητα αν σήμερα βραβευθούν γιατί, όπως έλεγε και ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Γιάννης Ρίτσος, τα 100 χρόνια από τη γέννηση του οποίου εορτάσαμε το 2009, «Το μεγαλύτερο βραβείο του κάθε πνευματικού δημιουργού, του κάθε καλλιτέχνη, είναι η αποδοχή του έργου του από τον λαό και από τους απλούς ανθρώπους».

Τέλος, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια αλλά και εμού προσωπικά εκφράζω θερμά συγχαρητήρια σε όλους και σας διαβιβάζω τις ευχές του, να έχετε μια καλή και δημιουργική νέα χρονιά, με την προσδοκία ότι τα επόμενα βραβεία ΘΟΚ θα πραγματοποιηθούν σε μια Κύπρο ελεύθερη και ειρηνική, κοινή πατρίδα όλων των παιδιών της.