30/1/10

Απάντηση του Υπουργείου Άμυνας σε σημερινά δημοσιεύματα στον Τύπο

Με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα με θέμα: «Μυρίζει Μπαρούτι στην Εθνική Φρουρά, λόγω Υπουργού Άμυνας», «Πειθαρχική για … το Αυτονόητο», «Οι Κρίσεις Προκαλούν Κρίση στην Ε.Φ.» και «Τροποποιείται η Νομοθεσία για το Σύνδεσμο Αξιωματικών» στις εφημερίδες «ΑΛΗΘΕΙΑ», «ΠΟΛΙΤΗΣ», «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» και «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» αντίστοιχα, τα οποία αναφέρονται σε παράπονα που εξέφρασαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Αξιωματικών του Στρατού της Δημοκρατίας κατά τη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, για ενέργειες του Υπουργείου Άμυνας που «παραβιάζουν το συνταγματικό τους δικαίωμα για ελεύθερη έκφραση», το Υπουργείο Άμυνας τονίζει ότι ουδέν αναληθέστερον τούτου. Διευκρινίζει, επίσης, τα ακόλουθα:

Το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο άρθρο 21, παράγραφος 5 αναφέρει ότι ο Νόμος δύναται να υποβάλει σε περιορισμούς την άσκηση των δικαιωμάτων του συνέρχεσθαι και του συναιτερίζεσθαι από πρόσωπα που ανήκουν στις Ένοπλες Δυνάμεις, στην Αστυνομία ή στη Χωροφυλακή.

Με βάση τις εν λόγω διατάξεις, θεσπίστηκε ο περί Στρατού της Δημοκρατίας Τροποποιητικός Νόμος του 2005, [55(Ι)2005]. Σύμφωνα με τις διατάξεις αυτού του Νόμου, «κάθε θέμα που ο επαγγελματικός Σύνδεσμος των Αξιωματικών επιθυμεί να θέσει ή να προωθήσει, υποβάλλεται γραπτώς στον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, ο οποίος το διαβιβάζει μαζί με τις εισηγήσεις του, στον Υπουργό Άμυνας για τη λήψη σχετικής απόφασης». Η πρόνοια αυτή περιλαμβάνεται και στο Καταστατικό του Συνδέσμου Αξιωματικών του Στρατού.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο Σύνδεσμος Αξιωματικών έχει το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης της άποψής του και μπορεί να υποβάλει οποιοδήποτε θέμα τον απασχολεί, σύμφωνα με τη διαδικασία που καθορίζεται από τον εν λόγω Νόμο.
Η ενέργεια του Συνδέσμου να εκδώσει Δελτίο Τύπου, με το οποίο απέδιδε πρόθεση στο Υπουργείο να μην εφαρμόσει απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, χωρίς να τηρήσει τη σχετική διαδικασία, συνιστά παραβίαση αυτού του Νόμου.

Για το Υπουργείο Άμυνας προέχει η τήρηση του Νόμου, τον οποίο και εφαρμόζει.

Ο χαρακτηρισμός από Βουλευτή της Επιτροπής Άμυνας ότι «ο Υπουργός Άμυνας ασκεί τρομοκρατία» (σύμφωνα με δημοσίευμα του ημερήσιου Τύπου) είναι τουλάχιστον ατυχής. Ο χαρακτηρισμός αυτός ταιριάζει μόνο σε εκείνους που με τις πράξεις τους κατέλυσαν τη δημοκρατία το 1974 και δημιούργησαν τις συνθήκες εκείνες ώστε σήμερα να κυματίζει στον Πενταδάκτυλο η τουρκική σημαία. Ο συγκεκριμένος Βουλευτής θα έπρεπε να λειτουργεί ως θεματοφύλακας του Νόμου και δεν μπορεί να χαρακτηρίζει ως τρομοκρατία ενέργειες της ηγεσίας της Εθνικής Φρουράς, που αποσκοπούν στη διαφύλαξη και την τήρηση του Νόμου και της τάξης στη Δύναμη.