9/10/23

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην τελετή κατάθεσης θεμέλιου λίθου του νέου κτηρίου του Κέντρου Υγείας Ακακίου


 

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην τελετή κατάθεσης θεμέλιου λίθου του νέου κτηρίου του Κέντρου Υγείας Ακακίου

Είναι με μεγάλη χαρά που συμμετέχω στη σημερινή εκδήλωση για την κατάθεση του θεμέλιου λίθου στο νέο κτίριο του Κέντρου Υγείας Ακακίου.

Το Κέντρο, και θέλω να τονίσω αυτή τη διάσταση, είναι το αποτέλεσμα του δυναμισμού και της αποφασιστικότητας που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους της κοινότητας Ακακίου και ευρύτερα της δυτικής Λευκωσίας. Είναι το αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας του Κοινοτικού Συμβουλίου Ακακίου και του Υπουργείου Υγείας τα τελευταία χρόνια. Μιας συνεργασίας και προσπάθειας επίπονης, όσο και χρονοβόρας, αφού ξεκίνησε 15 χρόνια πριν και μέχρι να φτάσουμε στη σημερινή μέρα αντιμετώπισε πολλά προβλήματα, δυσκολίες και προκλήσεις.

Σημειώνω τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις, από την Κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου, του Δημήτρη Χριστόφια και του Νίκου Αναστασιάδη για να φτάσουμε σήμερα στην κατάθεση του θεμέλιου λίθου, ελπίζω να μην είναι παράδειγμα προς μίμηση σε σχέση με την παρέμβαση της πολιτείας σε τέτοιου είδους έργα, αφού χρειάστηκαν 17 τόσα χρόνια για να φτάσουμε στη σημερινή μέρα.

 

Σήμερα θέτουμε τις βάσεις υλοποίησης ενός οράματος που είχε ως πρωτοστάτη τον μακαριστό αείμνηστο κοινοτάρχη Γιαννάκη Χατζηγιάννη και τα μέλη του Κοινοτικού του Συμβουλίου που το 2011 κατάφεραν να παραχωρηθεί στην κοινότητα κυβερνητικό τεμάχιο για ανέγερση Κέντρου Υγείας. Και μπορεί η οικονομική κρίση που επακολούθησε να καθυστέρησε την πρόοδο του έργου, η επιμονή, όμως, και οι πρωτοβουλίες των κατοίκων της Κοινότητας, όπως του αγαπητού φίλου Ανδρέα Χατζηγιάννη που ανέλαβε το σημαντικό κόστος των αρχιτεκτονικών σχεδίων, μελετών και όχι μόνο, έδωσε την αποφασιστική ώθηση για υλοποίηση του έργου.

Και θα ήθελα με την ευκαιρία να ευχαριστήσω θερμά τον φίλο Ανδρέα για την έμπρακτη συμβολή του και την ανάληψη του κόστους που υπολογίζονται περί τις €200.000. Όπως θα ήθελα να ευχαριστήσω και την Αναπληρώτρια Πρόεδρο της Κοινότητας, κα Ελένη Γεωργοπούλου και τα μέλη φυσικά του Κοινοτικού Συμβουλίου για την ουσιαστική βοήθεια και συνεργασία που είχαν με τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Υγείας.

 Ευχαριστίες επίσης προς τη Διεύθυνση και τους Λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας, τον ΟΚΥπΥ, όλες τις Κυβερνητικές Υπηρεσίες καθώς και τους Μελετητές του Έργου όπως και την εταιρεία που ανέλαβε την ανέγερση του ιατρικού Κέντρου. Πιστεύω ότι με τη συνεργασία όλων, το Έργο θα παραδοθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν συμφωνηθεί.

Ένα Κέντρο Υγείας πολύ σημαντικό για τη δυτική Λευκωσία. Θα τολμήσω να το πω με όσες συνέπειες θα έχει η αναφορά μου αυτή, η περιοχή της δυτικής Λευκωσίας είναι για μένα μια από τις τρεις πιο υποβαθμισμένες περιοχές από πλευράς Πολιτείας.

Για την περιοχή της δυτικής Λευκωσίας, μαζί με άλλες δύο περιοχές που δεν θα αναφέρω, οφείλουμε να κάνουμε πολύ περισσότερα ως Πολιτεία.

Σκεφτείτε ότι εγκαινιάζουμε σήμερα ένα Κέντρο Υγείας και σκεφτείτε την απόσταση που θα χρειάζεται ένας κάτοικος της περιοχής από εδώ για να μεταβεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Και μιλάμε για θέματα υγείας, τα οποία, μαζί με τα θέματα παιδείας, είναι τα πιο σημαντικά, είναι αυτά για τα οποία το κράτος οφείλει προς όλους του πολίτες του να δίνει τις ίδιες ευκαιρίες. Και δεν είναι μόνο τα θέματα υγείας που αντιμετωπίζει η περιοχή, είναι το κόστος του νερού που χρησιμοποιείται για γεωργικούς σκοπούς, είναι το θέμα των οικιστικών μονάδων, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι πλείστες των κοινοτήτων συνορεύουν με τις κατεχόμενες περιοχές και μεσολαβεί η νεκρή ζώνη, καθώς και πολλά άλλα θέματα όπως το μεταναστευτικό. Επομένως, θα ήθελα με την ευκαιρία να σας διαβεβαιώσω ότι η περιοχή είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες της διακυβέρνησης μας.

Το Κέντρο Υγείας Ακακίου, θα έχει συνολικό εμβαδό 3.318 τετραγωνικών μέτρων και θα φιλοξενεί 5 ιατρεία Γενικής Ιατρικής, ιατρεία Ειδικοτήτων, όπως επίσης Οδοντιατρείο. Στο κτήριο θα στεγάζονται επίσης, το Τμήμα Αλλαγής Πληγών, οι Υπηρεσίες Κοινοτικής Νοσηλευτικής, το Κέντρο Μητρότητας και Προστασίας Παιδιού, Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και η Υγειονομική Υπηρεσία.

Η Πολιτεία, και θεωρώ ότι εκφράζω όλους τους προκατόχους μου, όλους τους Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, είμαστε εδώ για να εξυπηρετήσουμε μια και μόνο αρχή, ‒ειδικότερα για τα θέματα υγείας αλλά και της παιδείας‒  αυτήν που μέσα από πράξεις αποδεικνύει ότι η Υγεία αποτελεί αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό αγαθό το οποίο οφείλουμε να παρέχουμε ισότιμα σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες αυτού του τόπου.

Ως εκ τούτου, η διασφάλιση της παροχής προσβάσιμης, ποιοτικής και αποτελεσματικής φροντίδας υγείας, αποτελεί βασική υποχρέωση του κράτους και ύψιστη προτεραιότητα της δικής μας διακυβέρνησης. Για να επιτύχουμε τον στόχο αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ανάπτυξη στενής συνεργασίας του κράτους με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον ιδιωτικό τομέα. Το Κέντρο Υγείας Ακακίου αποτελεί ακριβώς ένα τέτοιο παράδειγμα συλλογικής προσπάθειας και συνεργασίας.

Ειδικότερα, η οργάνωση και η αποτελεσματική λειτουργία των Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας συνιστά προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Στόχος μας είναι, μέσω της αναβάθμισης που επιτελείται στον Τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, να πετύχουμε τον στόχο αποσυμφόρησης και πιο ορθολογικής χρήσης των Υπηρεσιών της Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Την ίδια στιγμή, στοχεύουμε στην ευρεία εφαρμογή Προγραμμάτων Πρόληψης στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σημαντική δουλειά και κτίζουμε πάνω σε αυτή τη δουλειά που έγινε ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες μας.

Η εφαρμογή της μεγαλύτερης κοινωνικής μεταρρύθμισης στον τόπο μας, η εισαγωγή του ΓεΣΥ την 1η Ιουνίου 2019, άνοιξε νέους ορίζοντες στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Στόχος μας είναι μέσα από ένα σύστημα καθολικό χωρίς αποκλεισμούς, λειτουργικό, αποδοτικό και οικονομικά βιώσιμο, να διασφαλίζεται η καθολική πρόσβαση των πολιτών μας σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας.

Παρά τις προκλήσεις και τις δυσκολίες, τα προβλήματα που λογικά προκύπτουν όταν μιλάμε για μια τόσο σημαντική και μεγάλη κοινωνική μεταρρύθμιση, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε αταλάντευτα μπροστά, έχοντας ως προτεραιότητες μας δύο βασικά στοιχεία: την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών Υγείας, διότι όταν μιλάμε για την υγεία το κλειδί είναι η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών, και κατά δεύτερο, να ανταποκριθούμε στην υποχρέωση μας ως Πολιτεία για παροχή αυτών των υπηρεσιών σε όλους τους πολίτες τούτου του τόπου, όπου και αν διαμένουν.