9/10/23

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων καταδίκασε σε δήλωσή της στην Πρεσβεία του Ισραήλ την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ

 


Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων καταδίκασε σε δήλωσή της στην Πρεσβεία του Ισραήλ την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου μετέβη σήμερα στην Πρεσβεία του Ισραήλ για να εκφράσει τη συμπαράσταση και στήριξή της στο κράτος και τον λαό του Ισραήλ για την ευρείας κλίμακας επίθεση που δέχθηκε από τη Χαμάς. Την κ. Δημητρίου υποδέχθηκε ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο κ. Oren Anolik.

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Βουλής προέβη σε δήλωση, στην οποία εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη και συμπαράσταση της Κύπρου στον φίλο λαό του Ισραήλ. Όσα είδαμε να εκτυλίσσονται τις τελευταίες ημέρες και ώρες, ανέφερε, αποτελούν μια  θηριωδία, μια βαρβαρότητα εις βάρος αθώων ανθρώπων, αμάχων, γυναικών και κοριτσιών. Η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, υπογράμμισε η κ. Δημητρίου, είναι επίθεση στην ειρήνη και πρέπει η διεθνής κοινότητα να την καταγγείλει  και να στηρίξει το Ισραήλ σε αυτή τη δοκιμασία. Πρέπει το μήνυμα να είναι συλλογικό και σαφές, καμία ανοχή στην τρομοκρατία. Καμία ιδεολογική, θρησκευτική, πολιτική ή άλλη διαφορά μπορεί να δικαιολογήσει αυτό το οποίο συμβαίνει και η απάντηση και στήριξή μας πρέπει να είναι καθολική, τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής.

Ο κ. Anolik εξέφρασε ειλικρινείς ευχαριστίες για την επίσκεψη της Προέδρου της Βουλής στην Πρεσβεία του Ισραήλ και για τη δήλωση αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τη χώρα του. Επισήμανε ότι οι μέρες αυτές είναι πολύ δύσκολες για το Ισραήλ, στο οποίο εκτυλίσσονται σκηνές ανείπωτης βίας εναντίον αμάχων. Εξέφρασε δε εκτίμηση για την ισχυρή και μαζική στήριξη της Κύπρου προς τη χώρα του, χαρακτηρίζοντάς την φωτεινό φάρο στις σκοτεινές μέρες του πολέμου που εξαπέλυσε η Χαμάς ενάντια στην ειρήνη και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ακολούθησε συνάντηση της Προέδρου της Βουλής και του Πρέσβη του Ισραήλ, κατά την οποία η κ. Δημητρίου επαναβεβαίωσε την πάγια προσήλωση της Κύπρου σε αρχές και υπογράμμισε την ανάγκη όπως η διεθνής κοινότητα καταδικάσει άμεσα και οριζόντια την επίθεση της Χαμάς, ως ζήτημα που άπτεται της ειρήνης, της σταθερότητας και της επιβίωσης στην περιοχή ευρύτερα. Η κ. Δημητρίου στηλίτευσε, παράλληλα, την επαμφοτερίζουσα στάση της Τουρκίας και σε αυτή την περίπτωση, όπως πράττει και αλλού. Τέλος, η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την ετοιμότητα της ίδιας και του Σώματος να στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο τον λαό του Ισραήλ.