3/10/23

Συνεχίζονται οι επαφές αντιπροσωπείας της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Συνεργασίας Κύπρου-Αρμενίας στην Αρμενία


 

Συνεχίζονται οι επαφές αντιπροσωπείας της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Συνεργασίας Κύπρου-Αρμενίας στην Αρμενία

Συνεχίζονται οι επαφές αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων/Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Συνεργασίας (ΔΕΣ) Κύπρου – Αρμενίας της, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής της στην Αρμενία. Της αντιπροσωπείας ηγείται ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Χάρης Γεωργιάδης και σε αυτή συμμετέχουν  οι βουλευτές κ.κ. Μάριος Μαυρίδης (Αναπλ. Πρόεδρος), Γιώργος Λουκαΐδης, Μαρίνα Νικολάου, Χρύσης Παντελίδης, Μάριος Καρογιάν και ο Αντιπρόσωπος της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή κ. Βαρτκές Μαχτεσιάν. Την αντιπροσωπεία συνοδεύει ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αρμενία (με έδρα τη Μόσχα) κ. Κύπρος Γιωργαλλής.

Χθες το απόγευμα, η αντιπροσωπεία έγινε δεκτή από τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας κ. Nikol Pashinyan και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Vahagn Khachaturyan.

Κατά τις συναντήσεις, οι Κύπριοι βουλευτές ενημερώθηκαν εκτενώς για τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση της Αρμενίας, υπό το φως των νέων τετελεσμένων που δημιούργησε η στρατιωτική επίθεση του Αζερμπαϊτζάν εναντίον του αρμενικού πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ, περιλαμβανομένης της ανθρωπιστικής κρίσης και κυρίως των απειλών του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας κατά της εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Αρμενίας.

Οι Αρμένιοι αξιωματούχοι υπογράμμισαν την αποφασιστικότητα της Αρμενίας για επίτευξη ειρήνης και εξέφρασαν ειλικρινείς ευχαριστίες για την απόλυτη προσήλωση της Κύπρου στη διεθνή νομιμότητα και την ακλόνητη στήριξή της στην ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας. Υπογράμμισαν δε την ανάγκη επίδειξης ανάλογης στάσης από τη διεθνή κοινότητα.

Από πλευράς τους, οι Κύπριοι βουλευτές αναφέρθηκαν στην παρούσα φάση όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα και την απαράδεκτη αξίωση της τουρκικής πλευράς για «λύση δύο κρατών» και την αδιάλλακτη στάση της στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επανέναρξη των συνομιλιών, προς επίτευξη λύσης σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Υπογράμμισαν ότι Κύπρος και Αρμενία αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις, λόγω των επεκτατικών βλέψεων της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν και επανέλαβαν την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να μεταφέρει και να στηρίξει τις θέσεις της Αρμενίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε άλλα διεθνή βήματα, με την ελπίδα όλες οι δημοκρατικές χώρες να σταθούν έμπρακτα στο πλευρό της Αρμενίας.

Οι Αρμένιοι αξιωματούχοι ευχήθηκαν να δημιουργηθούν σύντομα οι συνθήκες για επανέναρξη των συνομιλιών προς εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα και επαναβεβαίωσαν τη σταθερή θέση αρχών της Αρμενίας, τονίζοντας ότι η στήριξη σε διεθνές επίπεδο σε ό,τι αφορά τα εθνικά ζητήματα των δύο χωρών είναι αμφίδρομη και αμοιβαία.

Εκφράστηκε δε εκατέρωθεν η ειλικρινής επιθυμία για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Αρμενίας σε όλους τους τομείς, με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και του τουρισμού.

Εξάλλου, στο πλαίσιο της επίσκεψης, οι Κύπριοι βουλευτές επισκέφθηκαν το Μνημείο της Αρμενικής Γενοκτονίας στο Γερεβάν και απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας. Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Πρόεδρος της ΔΕΣ κ. Γεωργιάδης κατέθεσε στεφάνι και υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών του Μουσείου Αρμενικής Γενοκτονίας.

Η αντιπροσωπία θα επιστρέψει στην Κύπρο αύριο.