2/10/23

Χαιρετισμός της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κας Άννας Κουκκίδη Προκοπίου στη δημοσιογραφική διάσκεψη για έναρξη της εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας 2-8 Οκτωβρίου 2023

 


Χαιρετισμός της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κας Άννας Κουκκίδη Προκοπίου στη δημοσιογραφική διάσκεψη για έναρξη της εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας 2-8 Οκτωβρίου 2023

«Για να μην αφήσουμε τα όνειρά μας να γίνουν συντρίμμια»

 

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι στην σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη και που έχω την τιμή να κηρύξω την έναρξη της εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας.

Μιας σημαντικής πρωτοβουλίας η οποία διοργανώνεται για 24η χρονιά φέτος από την Αστυνομία Κύπρου και την CNP Ασφαλιστική, και η οποία έχει πλέον καταστεί θεσμός.

Θα ήταν παράλειψη μου να μην εκφράσω τις ιδιαίτερες μου ευχαριστίες προς τη CNP Ασφαλιστική, που συμμετέχει ανελλιπώς στην εκστρατεία αυτή ως συνδιοργανωτής χορηγός, αποδεικνύοντας ακόμη μια φορά την πολιτική κοινωνικής εταιρικής ευθύνης που χαρακτηρίζει τον Οργανισμό.

Για να μην αφήσουμε τα όνειρά μας να γίνουν συντρίμμια, λοιπόν, χρειάζεται να ενισχύσουμε το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και σεβασμού στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και να αλλάξουμε την νοοτροπία και την οδηγική μας συμπεριφορά, μέσα από ένα πλέγμα πολιτικών, μέτρων και δράσεων – γιατί μόνο έτσι μπορούμε να μειώσουμε τους αριθμούς των θανατηφόρων και σοβαρών τροχαίων δυστυχημάτων στη χώρα μας.

Τα τελευταία χρόνια, οι προσπάθειες σε ότι αφορά στην οδική ασφάλεια έχουν αυξηθεί σημαντικά. Έχουν προωθηθεί – και προωθούνται – σημαντικά έργα και δράσεις, που στοχεύουν σε ένα και μοναδικό όραμα: να μειώσουμε στο ελάχιστο και – γιατί όχι – να πετύχουμε μηδενικούς θανατηφόρους ή σοβαρούς τραυματισμούς.

Μέσω του νέου Στρατηγικού Σχεδίου για την οδική ασφάλεια 2021-2030, έχουν υλοποιηθεί και δρομολογηθεί σημαντικότατα έργα και δράσεις, όπως:

  • η δρομολόγηση της ίδρυσης και λειτουργίας της Σχολής Επιμόρφωσης Οδηγών που αποσκοπεί στην παροχή ευκαιριών προς τους παραβάτες τροχαίων αδικημάτων να αναπτύξουν θετική οδική στάση και συμπεριφορά κατά τη διακίνησή τους στο οδικό δίκτυο,
  • η εισαγωγή της υποχρεωτικής χρήσης κράνους από τους ποδηλατιστές και η ρύθμιση της χρήσης των σκούτερ,
  • η επέκταση της εγκατάστασης της 2ης φάσης ενός ολιστικού συστήματος φωτοεπισήμανσης,
  • καμπάνιες ευαισθητοποίησης στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και στην τηλεόραση,
  • διαλέξεις σε σχολεία για παιδιά όλων των ηλικιών με τους πρεσβευτές Οδικής Ασφάλειας,
  • βιωματικά εργαστήρια σε στρατόπεδα με χρήση εξοπλισμού της Αστυνομίας για εξομοίωση της εμπειρίας ενός ατυχήματος.

Οι δράσεις αυτές στοχεύουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τόσο των υφιστάμενων οδηγών, όσο και στην συστηματική διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς οδηγών, των αυριανών οδηγών και χρηστών του οδικού μας δικτύου.

Παρ’ όλες όμως τις προσπάθειες που καταβάλλονται και τις δράσεις που αναπτύσσονται, διαπιστώνεται μετά λύπης πως η μη συμμόρφωση των πολιτών με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας παραμένει ένα βασικό πρόβλημα. Οι αριθμοί των τροχαίων παραβάσεων που καταγράφονται καθημερινά καταδεικνύουν την ανάγκη για καλλιέργεια ορθής οδικής συμπεριφοράς, για αλλαγή νοοτροπίας και ενίσχυση του αισθήματος κοινωνικής και ατομικής ευθύνης της κάθε μίας και του κάθε ενός από εμάς.

Κατά το τρέχον έτος, έχουν επισυμβεί 20 θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα με 22 νεκρούς συνανθρώπους μας. Αριθμοί, οι οποίοι μεταφράζονται σε ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν άδικα και έντυσαν στα μαύρα τις οικογένειές τους.

Η οδική ασφάλεια, λοιπόν, είναι υπόθεση όλων μας, είναι το χρέος και η υποχρέωση μας απέναντι σε όλες αυτές τις οικογένειες και σε όλους αυτούς που χάθηκαν τόσο άδικα στον μολώχ της ασφάλτου. Είναι μέρος της καθημερινότητάς μας και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της προστασίας του υπέρτατου αγαθού, της ίδιας της ζωής, απέναντι στο οποίο πρέπει να σταθούμε όλες και όλοι με μεγάλη ευθύνη και ευαισθησία.

Ο μεγάλος αυτός αγώνας για μείωση των οδικών συγκρούσεων αποκτά απεριόριστη δυναμική και επιρροή όταν περισσότεροι φορείς, οργανισμοί, ομάδες και απλοί άνθρωποι εμπλέκονται σε αυτόν.

Όσα μέτρα κι αν λάβουμε, όσες δράσεις κι αν προγραμματίσουμε, το κλειδί για την επιτυχία θα βρίσκεται πάντα στην ατομική ευθύνη που επιβάλλεται να επιδεικνύει ο κάθε ένας και η κάθε μια από εμάς.

Πάνω από όλα πρέπει ο κάθε πολίτης να αντιληφθεί πως οδηγώντας με ασφάλεια προστατεύει όχι μόνο τον εαυτό του, αλλά και τους συμπολίτες μας.

Συνεπώς, η οδική ασφάλεια πρέπει να μας γίνει τρόπος ζωής.

Κηρύσσοντας την έναρξη της Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας 2-8 Οκτωβρίου 2023, θα ήθελα να την αφιερώσω σε όλους τους συνανθρώπους μας που έχασαν φέτος τη ζωή τους σε τροχαίες οδικές συγκρούσεις και, ιδιαίτερα, στον Αστυφύλακα Πέτρο Ελευθερίου, ο οποίος έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος, προσπαθώντας να προσφέρει βοήθεια σε συνάνθρωπό μας.

Κλείνοντας, να εκφράσω και πάλι τις ευχαριστίες μου προς την CNP Ασφαλιστική, τόσο για την ανελλιπή έμπρακτη συμβολή της στη διοργάνωση αυτή, όσο και για την στην ευγενή χορηγία των έξι αυτοκινήτων / ποδηλάτων στην Αστυνομία, εκ των οποίων μάλιστα το ένα είναι ειδικά διαμορφωμένο για χρήση από παιδιά με ειδικές ικανότητες, για σκοπούς πρακτικής επιμόρφωσης σε θέματα οδικής ασφάλειας στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής του Αρχηγείου Αστυνομίας, εδώ που βρισκόμαστε σήμερα.