11/9/23

Ανακοινωθέν Βουλής των Αντιπροσώπων

 


 

Ανακοινωθέν Βουλής των Αντιπροσώπων

Ο βουλευτής κ. Κωστής Ευσταθίου παρουσίασε την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου προκαταρτικό μνημόνιο της 12ης Έκθεσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για την εκτέλεση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).

Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023

Ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, οι εργασίες της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΚΣΣΕ στο Παρίσι. Κατά τη συνεδρία, ο Εισηγητής της Επιτροπής για το θέμα της εκτέλεσης των αποφάσεων του ΕΔΔΑ, κ. Κωστής Ευσταθίου, παρουσίασε σχετικό εισαγωγικό μνημόνιο. Στην τοποθέτησή του, ο Εισηγητής επικεντρώθηκε στις δυο κύριες θεματικές της 12ης Έκθεσης, ήτοι, τη σημασία παρακολούθησης της εκτέλεσης των σημαντικότερων υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιον του ΕΔΔΑ και τη βαρύνουσα σημασία που θα δίνεται πλέον στις υποθέσεις που αφορούν στην ενδυνάμωση των δημοκρατικών αρχών και στην αποτελεσματική καταπολέμηση της αυθαιρεσίας, της διαφθοράς και της κατάχρησης εξουσίας στα κράτη μέλη.

Πραγματοποιήθηκε, εξάλλου, ακρόαση για τους τρόπους και τα εργαλεία που διαθέτουν το Συμβούλιο της Ευρώπης και η ΚΣΣΕ ειδικότερα, για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη συμμόρφωση των κρατών μελών με τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ. Ιδιαίτερα προβληματική κρίνεται δε, όπως αναφέρθηκε, η ανεκτέλεστη απόφαση του Δικαστηρίου για τον Οσμάν Καβάλα. Επισημάνθηκε ότι, παρά τις συνεχείς υποδείξεις του Δικαστηρίου, ο ακτιβιστής και γνωστός υπερασπιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων παραμένει υπό κράτηση, λόγω της επίμονης άρνησης της Τουρκίας να συμμορφωθεί με τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Υπογραμμίστηκε δε ότι, λόγω της στάσης της συγκεκριμένης χώρας εγείρεται θέμα αξιοπιστίας για τον ίδιο τον Οργανισμό, παρά το ότι γίνεται επίκληση του άρθρου 46 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στον οποίο προβλέπονται τα μέτρα που δύναται να λάβει η Επιτροπή Υπουργών, σε περίπτωση μη αναγνώρισης της υποχρέωσης ισχύος και της εκτέλεσης των αποφάσεων.

Ο κ. Ευσταθίου παρουσίασε επίσης την πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσαν μέλη της Σοσιαλιστικής Ομάδας για το θέμα της κράτησης του ακτιβιστή και πληροφοριοδότη κ. Julian Assange και τα νομικά και πολιτικά ζητήματα που εγείρονται.

Τέλος, ο κ. Ευσταθίου ορίστηκε εκ μέρους της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως Εισηγητής για Γνωμάτευση για το θέμα της κακοποίησης παιδιών στην Ευρώπη.