5/7/23

Χαιρετισμός της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου στο Φιλολογικό Μνημόσυνο για τον Ντίνο Μιχαηλίδη, χθες

 


Χαιρετισμός της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου στο Φιλολογικό Μνημόσυνο για τον Ντίνο Μιχαηλίδη, χθες

Με αισθήματα συγκίνησης παρευρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας για να τιμήσουμε τη μνήμη του αγαπητού όλων μας, Ντίνου Μιχαηλίδη.

Επιτρέψτε μου, πριν από την οποιαδήποτε άλλη αναφορά, να συγχαρώ θερμά τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού και την Κυπριακή Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης του φιλολογικού μνημόσυνου ως ελάχιστου δείγματος εκτίμησης στη σπουδαία προσφορά της ξεχωριστής αυτής προσωπικότητας.

Μια προσφορά η οποία αποτυπώνεται στην ενεργό δραστηριοποίηση του Ντίνου Μιχαηλίδη με θετικό αντίκτυπο στο αθλητικό, και όχι μόνο, γίγνεσθαι του τόπου μας.

Ο Ντίνος Μιχαηλίδης, τρέφοντας ιδιαίτερη αγάπη για τον αθλητισμό, ασχολήθηκε με τον τομέα από νεαρή ηλικία σε επίπεδο πρωταθλητισμού, πετυχαίνοντας σπουδαίες επιτυχίες στον στίβο, την πετόσφαιρα, την καλαθόσφαιρα και το ποδόσφαιρο, τόσο ως αθλητής κορυφαίων σωματείων όσο και ως διεθνής με την Εθνική Κύπρου και την Εθνική Ελλάδος. Εξίσου σημαίνουσα υπήρξε, την ίδια στιγμή, η δράση του ως γυμναστή και προπονητή.

Με την ολοκλήρωση της αγωνιστικής του καριέρας, συνέχισε την προσφορά του ως αθλητικός παράγοντας θητεύοντας σε διάφορες διοικητικές θέσεις στον τοπικό και διεθνή χώρο, αφήνοντας, μέσα από τις εισηγήσεις, τις παρεμβάσεις  και το συγγραφικό του έργο, έντονη τη σφραγίδα του στην εξελικτική πορεία προόδου του αθλητισμού στον τόπο μας.

Είναι αρκετό να σημειώσω ότι η αφοσιωμένη και πολύτιμη αυτή υπηρεσία στα αθλητικά δρώμενα της Κύπρου, έτυχε πληθώρας τιμητικών διακρίσεων και βραβείων. Μεταξύ άλλων, σημειώνω ότι το 1980 έλαβε την ανώτατη αθλητική διάκριση του τόπου μας, το Αριστείο, για την εξαίρετή του δράση και το 2021 την Ειδική Διάκριση για την πορεία του στον αθλητισμό, από την Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου. Επίσης τιμήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ολυμπιακή Επιτροπή, τη Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων και την International Society of Olympic Historians, ενώ υπήρξε Πρεσβευτής Fair Play το 2007 και το 2008.

Ο Ντίνος Μιχαηλίδης δεν υπήρξε, όμως, μόνο ένας σπουδαίος αθλητής. Ανατράφηκε με αξίες και ιδανικά, μεγάλωσε με τον πόθο της απελευθέρωσης της πατρίδας μας από τον αγγλικό ζυγό. Στο πλαίσιο αυτό, όντας ακόμη μαθητής συμμετείχε στον απελευθερωτικό αγώνα του 1955-59, διανέμοντας φυλλάδια της ΕΟΚΑ. Ενώ, ήταν παρών στην περίφημη μάχη της Σεβερείου Βιβλιοθήκης στις 26 Ιανουαρίου 1956, όταν οι Βρετανοί αποικιοκράτες επιχείρησαν να καταστείλουν βίαια την εξέγερση των μαθητών του Παγκυπρίου Γυμνασίου.

Φίλες και φίλοι,

Δεν θα επεκταθώ περαιτέρω, αφού οι ομιλίες που ακολουθούν στο πλαίσιο του προγράμματος του φιλολογικού μνημόσυνου, θα αναδείξουν με λεπτομέρεια κάθε πτυχή της πολυποίκιλης δράσης και προσφοράς του Ντίνου Μιχαηλίδη.

Η καταληκτική δήλωσή του στις βραβεύσεις της  Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου  το 2021 που τον είχε τιμήσει για την πολυετή και πολύπλευρη προσφορά του στον αθλητισμό συνοψίζει ποια σημασία είχε ο αθλητισμός στη ζωή του: «Για εμένα, ανέφερε, όλη μου η ζωή, επαγγελματική και προσωπική, ήταν αφιερωμένη στον αθλητισμό, περίπου 60 χρόνια. Είναι ευλογία Θεού, παρά οτιδήποτε άλλο. Θα πρέπει να το έχουμε όλοι υπόψη μας ότι ο αθλητισμός είναι η μοναδική διέξοδος».

Αυτή ακριβώς την πεποίθησή του μετέτρεψε σε τρόπο ζωής, φροντίζοντας να εμφυσήσει με τον πλέον θετικό τρόπο στους εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες του, τους νέους και τις νέες μας, την αγάπη για τον αθλητισμό. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι τους μετέδωσε τη σημασία της άθλησης, της αριστείας, της ευγενούς άμιλλας και του φίλαθλου πνεύματος.

Αυτός ακριβώς ο οραματισμός του Ντίνου Μιχαηλίδη συμβαδίζει με τη δική μας βούληση και στρατηγική προσέγγιση για την προώθηση, τη στήριξη και αναβάθμιση του αθλητισμού και μέσω αυτού της καλλιέργειας χαρακτήρων και συνειδήσεων με τις αρχές και αξίες του ευ αγωνίζεσθαι.

Μέσα από τους σχεδιασμούς μας αποσκοπούμε αφενός στην καλλιέργεια αυτών των αρχών και αξιών στους νέους ως μέσου για να δομηθεί ένα περιβάλλον προόδου και προοπτικής για μία καλύτερη κοινωνία, αφετέρου στην ουσιαστική ενίσχυση της πληθώρας των ταλαντούχων αθλητών μας.

Και ευρισκόμενη σήμερα ενώπιον σας, εκείνο για το οποίο θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω είναι για την πλήρη προσήλωση και συνέπεια, όσον αφορά την υλοποίηση των εν λόγω σχεδιασμών, ως επίσης για τη βούληση για συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να δώσουμε συνέχεια στις επιτυχίες των αθλητριών και των αθλητών μας.

Φίλες και φίλοι,

Η ομηρική φράση  «Αἰὲν ἀριστεύειν καὶ ὑπείροχον ἔμμεναι ἄλλων»,  που  εκφράζει απόλυτα την έννοια της αριστείας, συνόδευε όλη τη ζωή του αείμνηστου Ντίνου Μιχαηλίδη.   Δεν νοείται αριστεία για έναν άνθρωπο, δηλαδή διάκριση και υπεροχή έναντι των άλλων, χωρίς την αρετή, την ηθική και πνευματική του ποιότητα ή τη σωματική του ικανότητα. 

Και ο Ντίνος Μιχαηλίδης καταξιώθηκε μια ζωή μεστή επιτυχιών. Ξεχώρισε ως σπουδαίος αθλητής και ως ισχυρός παράγοντας του αθλητισμού στον τόπο μας.

Ξεχώρισε όμως και σαν άνθρωπος.

Στο πλαίσιο αυτό, η ανάδειξη και η τιμή της πολύχρονης προσφοράς του,  αποτελεί το καλύτερο μνημόσυνο αλλά κυρίως το καλύτερο παράδειγμα και οδηγό για τη συνέχιση του δικού του έργου, η αξία του οποίου καθίσταται με το πέρασμα του χρόνου πολυτιμότερη.

Ένα έργο το οποίο θα έχουμε φάρο και οδηγό στην δική μας προσπάθεια για προαγωγή του αθλητισμού στον τόπο μας.

Αιωνία του η μνήμη.