20/12/22

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην κατάθεση του θεμέλιου λίθου του Maronite Sporting Centre


 

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην κατάθεση του θεμέλιου λίθου του Maronite Sporting Centre

Αδέλφια Μαρωνίτες,

Είναι πραγματικά με μεγάλη χαρά που παρευρίσκομαι στην τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου του Maronite Sporting Centre, ένα ιδιαίτερης σημασίας για τη Μαρωνιτική κοινότητα πολυδύναμου συγκροτήματος, καθώς όχι μόνο θα στεγάσει την αθλητική δραστηριότητα της νέας γενιάς των Μαρωνιτών αλλά και εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και άλλες δράσεις.

Και δεν μπορώ παρά να τονίσω την ικανοποίησή μου, αφού το μεγαλεπήβολο αυτό έργο, το οποίο υπήρξε πάγιο αίτημα της Μαρωνιτικής κοινότητας, μπαίνει πλέον και επίσημα σε τροχιά υλοποίησης.

Και θέλω να υπογραμμίσω ότι την ίδια βούληση επιδείξαμε για το σύνολο των αιτημάτων που οι εκάστοτε Εκπρόσωποι της κοινότητας και ιδιαίτερα ο νυν έθεσαν ενώπιον μας.

Με πλήρη σεβασμό και επίγνωση ότι η κοινότητά σας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας, του κοινωνικού ιστού και του θρησκευτικού και πολιτισμικού πλούτου της πατρίδας μας, η Πολιτεία στάθηκε εμπράκτως αρωγός στους στόχους που έχετε θέσει σχετικά με τη διατήρηση της ταυτότητας και την πρόοδο των αδελφών Μαρωνιτών.

Ήδη, για τις ανάγκες της επιτέλεσης της Α’ φάσης του έργου που θεμελιώνουμε σήμερα έχει παραχωρηθεί το ποσό των 230 χιλιάδων ευρώ, ενώ στον προϋπολογισμό του 2023 που το σύνολο των κομμάτων έχει εγκρίνει υπάρχουν επιπλέον 550 χιλιάδες ευρώ.

Πέραν του παρόντος, και επιπροσθέτως της κρατικής χορηγίας ύψους 100 χιλιάδων ευρώ που λαμβάνει ετησίως, η Μαρωνίτικη κοινότητα επωφελήθηκε άλλων έργων ως αποτέλεσμα της αγαστής συνεργασίας με τον Εκπρόσωπο των Μαρωνιτών, αλλά και τις ανάγκες που αντιμετωπίζει η αδελφή κοινότητα, τα αδέλφια μας που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της δικής μας κοινότητας.

Ενδεικτικά και μόνο σημειώνω:

  • Την οικονομική συνεισφορά στη δημιουργία του Πολιτιστικού Κέντρου «Το Σπίτι του Μάρωνα», ύψους περίπου μισού εκατομμυρίου ευρώ.
  • Τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων στον Κορμακίτη, ύψους 464 χιλιάδων ευρώ.
  • Την υλοποίηση, έργων κοινής ωφελείας, τόσο στις ελεύθερες όσο και τις κατεχόμενες περιοχές, τα οποία αφορούν την αναβάθμιση σχολικών κτηρίων, αντιπλημμυρικά και εξωραϊστικά έργα, βελτίωση και επέκταση του οδικού δικτύου, ανάπτυξη υποδομών, αλλά και την οικονομική στήριξη των αθλητικών μαρωνιτικών Σωματείων, συνολικού ύψους περίπου 400 χιλιάδων ευρώ.
  • Την  εφαρμογή του Σχεδίου Επιδιόρθωσης Κατοικιών Εγκλωβισμένων, για Μαρωνίτες και Ελληνοκύπριους και του Σχεδίου Επανεγκατάστασης Νεαρών Ζευγαριών.
  • Την τοποθέτηση νοσηλευτικού προσωπικού σε κατεχόμενο Μαρωνίτικο χωριό, με στόχο την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης των εγκλωβισμένων συμπατριωτών μας Μαρωνιτών.

Πέραν τούτων, επιδείξαμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αναστήλωση αρχαίων Μαρωνίτικων εκκλησιών, ως επίσης την επιδιόρθωση και συντήρηση άλλων ιστορικών μνημείων της Κοινότητας στις κατεχόμενες περιοχές.

Συγκεκριμένα,  σε συνεργασία με όλα τα αρμόδια Υπουργεία, τα μέλη της Δικοινοτικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, τον Αρχιεπίσκοπο Μαρωνιτών Κύπρου και τον Εκπρόσωπο της Κοινότητας, αλλά και με τη σημαντική συμβολή του Επιτρόπου Προεδρίας και Ανθρωπιστικών Θεμάτων κ. Φώτη Φωτίου, βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχετικός προγραμματισμός για την αναστήλωση και επιδιόρθωση των εν λόγω μνημείων.

Και είναι πραγματικά με ιδιαίτερη συγκίνηση για όλους μας που κατέστη δυνατή η συντήρηση εκκλησιών, όπως αυτής του Αγίου Γεωργίου στον Κορμακίτη, του Τιμίου Σταυρού στα Καρπάσια, της Αγίας Άννας στη Μεσαιωνική Αμμόχωστο, της Αγίας Μαρίνας στην Αγία Μαρίνα, του Αγίου Θεοδώρου και της Αγίας Μαρίνης στον Κορμακίτη, και του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Ασώματο.

Επιπρόσθετα, η Κυβέρνηση έχει συνεισφέρει το ποσό των 30 χιλιάδων ευρώ στην Εκκλησιαστική Επιτροπή των Αρχαίων Μαρωνίτικων Εκκλησιών  για τη συντήρηση της Εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη στο Φλουδί και των 10 χιλιάδων ευρώ για συντήρηση της Εκκλησίας του Προφήτη Ηλία στο ομώνυμο ιστορικό μοναστήρι στην Αγία Μαρίνα.

Μέσα από τα όσα έχω αναφέρει, καταδεικνύεται το ιδιαίτερο, έντονο ενδιαφέρον που επιδείξαμε στη δεκαετή διακυβέρνηση όσον αφορά την αντιμετώπιση των ζητημάτων που απασχολούν την κοινότητά σας.

Αναλόγως εργαστήκαμε αναλώνοντας το άπαν των δυνάμεών μας για την πλήρη αποκατάσταση των δικαιωμάτων σας, αλλά και του συνόλου του κυπριακού λαού, όπως αυτό θα ήτο δυνατόν μέσα από την επιστροφή στις πατρογονικές εστίες και την ανάκτηση των περιουσιών σας.

Επιλέγοντας την οδό του ειρηνικού διαλόγου εργαστήκαμε για την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας, μέσα από την εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, όσον αφορά το κυπριακό ζήτημα.

Μιας λύσης που θέταμε πάντοτε ως απαραίτητη προϋπόθεση να εδράζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο ως κράτος μέλος της ΕΕ.

Γιατί μόνο μια τέτοια λύση θα μετεξελίξει την πατρίδα μας σε ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, σε ένα λειτουργικό κράτος, μακριά από ξένες εξαρτήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και στρατούς κατοχής. Και αυτό δεν το αναφέρω μόνο για την Ελληνοκυπριακή κοινότητα. Το αναφέρω και για τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, οι οποίοι εν τη ουσία στη συντριπτική τους πλειοψηφία βρίσκονται επίσης υπό κατοχή.

Επιδιώκουμε ένα κράτος, οι πρόνοιες λειτουργίας του οποίου θα το καθιστούν βιώσιμο, με πλήρη διασφάλιση των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων του συνόλου του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Ουδέποτε αρνηθήκαμε τη συνάφεια, την ισότητα με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους. Αυτό που θελήσαμε και επιδιώξαμε μέσω των διαπραγματεύσεων είναι τη δημιουργία ενός λειτουργικού κράτους που θα ήταν απεξαρτημένο από βλέψεις μετατροπής του σε προτεκτοράτο μιας τρίτης δύναμης.

Αυτό που θέλαμε είναι να νιώσουμε ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δεν διαφέρουμε πλην ενδεχομένως της θρησκείας που είναι απόλυτο δικαίωμα του κάθε πολίτη. Δυστυχώς, οι παρεμβάσεις τρίτων και ειδικότερα της Τουρκίας με αξιώσεις που ήθελαν να μετατρέψουν το κράτος σε εξάρτημα των τουρκικών επεκτατικών πολιτικών δεν μας επέτρεψαν στο Κραν Μοντανά, σε μια κρίσιμη για τη χώρα και την ιστορία του τόπου συγκυρία να εξεύρουμε την ποθητή λύση.

Παρά ταύτα – και θέλω να το πω διότι καταβάλαμε σημαντικές προσπάθειες, σημαντικές υποχωρήσεις προς όφελος της λειτουργικότητας και της βιωσιμότητας του κράτους - είναι καλά γνωστό πως οι όποιες πρωτοβουλίες της πλευράς μας, προσέκρουαν ανέκαθεν στην αδιαλλαξία και τις υπέρμετρες αξιώσεις της τουρκικής κατά βάση πλευράς – διότι δεν μπορώ να αρνηθώ ότι επί ημερών του κ. Ακκιντζί υπήρξε μια ειλικρινής βούληση για επίλυση του Κυπριακού, πλην όμως είναι αυτό που λέω ότι δεν ήταν και δεν αισθανόταν ότι ήταν ανεξάρτητος ή Τουρκοκύπριος ηγέτης. Η εξάρτηση από την Τουρκία ήταν δεδομένη, και αυτό είναι μια μαρτυρία μέσα και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τις παρεμβάσεις από την Άγκυρα.  

Εκείνο που θα ήθελα να ευχηθώ είναι σύντομα να αξιωθούμε να δούμε πρόοδο και να μπορείτε και εσείς, όπως και ο κάθε Κύπριος, κάθε Ευρωπαίος πολίτης να ενασκείτε απρόσκοπτα τις εκκλησιαστικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές σας δράσεις στις πατρογονικές σας εστίες.

Ευρισκόμενος μόνο δύο μήνες πριν την ολοκλήρωση της θητείας μου στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέλω να εκφράσω δημόσια τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου στην πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της Μαρωνιτικής κοινότητας για την άψογη, αγαστή συνεργασία που αναπτύξαμε όλα αυτά τα χρόνια.

Μία συνεργασία βασισμένη στον σεβασμό, αλλά και την εκτίμηση, η οποία επιβεβαιώνοντας τους μεταξύ μας αδελφικούς δεσμούς, επέτρεψε την ανάπτυξη και ευημερία, όχι μόνο της κοινότητας, αλλά και της κοινής μας πατρίδας.

Θέλω να είστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για αυτό που ήταν ο πρωταρχικός στόχος, έστω και αν βρίσκομαι εκτός αξιωμάτων, αυτό δεν έχει καμιά σημασία διότι αφορά τον κάθε πολίτη και ως κοινός πολίτης πέραν των εξουσιών, αυτό που μόνιμη και σταθερή πρόθεση μου είναι ο αγώνας για το πώς δημιουργούνται επιτέλους οι συνθήκες ώστε μέσα από έναν ειρηνικό και δημιουργικό διάλογο να πετύχουμε τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού κράτους με βάση τις αρχές της ΕΕ που θα επιτρέπει σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να ζουν ειρηνικά, δημιουργικά, να έχουν προοπτική και μέλλον. Αλλά να ζουν σε ένα κράτος που δεν θα προσομοιάζει σε καθεστώτα όπως η Βοσνία Ερζεγοβίνη, ο Λίβανος ή άλλων κακών παραδειγμάτων παρεμβάσεων της διεθνούς κοινότητας που δεν θέλησαν αυτό που ήταν η επιδίωξη των πολιτών του κράτους, αλλά των συμφερόντων εκείνων που παρενέβησαν.  

Θέλω να είστε βέβαιοι ότι θα είμαι στον βαθμό που μπορώ πάντοτε στο πλευρό σας κτίζοντας πάντοτε σε αυτή την αδελφική σχέση που έχουμε δημιουργήσει όλα τα χρόνια που βρίσκομαι στην πολιτική ζωή του τόπου.

Εύχομαι σε όλους καλές γιορτές και ο επόμενος χρόνος να είναι πραγματικά αυτός που θα δημιουργήσει τις συνθήκες επανένωσης και απελευθέρωσης της πατρίδας μας.