11/12/22

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στην τελετή στολισμού Χριστουγεννιάτικου δέντρου στον χώρο του Δημαρχείου Λευκωσίας παρά την Πλατεία Ελευθερίας


 

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στην τελετή στολισμού Χριστουγεννιάτικου δέντρου στον χώρο του Δημαρχείου Λευκωσίας παρά την Πλατεία Ελευθερίας

Στολίζοντας για μια ακόμη φορά το Χριστουγεννιάτικο δέντρο εδώ στο κέντρο της Λευκωσίας στέλνουμε παντού το μήνυμα της συμπαράταξης όλων μας στο δράμα των συγγενών των αγνοουμένων μας που συνεχίζουν να ανεβαίνουν τον προσωπικό τους Γολγοθά, ζητώντας για 48 τώρα χρόνια να τους δοθούν απαντήσεις για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Το χρέος μας απέναντι τους παραμένει δυστυχώς ανεκπλήρωτο λόγω της αδιαλλαξίας της κατοχικής δύναμης που αρνείται επίμονα να συνεργαστεί με καλή θέληση και ειλικρίνεια στην προσπάθεια για διαλεύκανση και της τελευταίας περίπτωσης αγνοουμένου.

Ο στολισμός του δέντρου με τις φωτογραφίες των αγνοουμένων μας συμβολίζει πολλά. Συμβολίζει τις ευθύνες της Τουρκίας, το συνεχιζόμενο δράμα των συγγενών, πολλοί από τους οποίους έχουν φύγει από τη ζωή με όλο τον πόνο και την αγωνία και χωρίς καμιά απάντηση στα ερωτήματα για τους αγαπημένους τους, αλλά και το ανεκπλήρωτο χρέος μας για τη διακρίβωση της τύχης όλων ανεξαίρετα των αγνοουμένων μας. Συμβολίζει ακόμα την απροθυμία της Διεθνούς Κοινότητας να συμβάλει ουσιαστικά στην επίλυση ενός καθόλα ανθρωπιστικού θέματος που προκαλεί τόσο πόνο στους συγγενείς.

Θα πρέπει επιτέλους η Τουρκία να ανταποκριθεί θετικά στις εκκλήσεις που της γίνονται και στο βαθμό που επιβάλλεται από τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα του προβλήματος. Να επιτρέψει χωρίς περιορισμούς τις εκταφές στην κατεχόμενη γη μας, να δώσει σαφείς απαντήσεις για τις σκόπιμες και βίαιες μετακινήσεις οστών αγνοουμένων από τους αρχικούς χώρους ταφής και να επιτρέψει την πρόσβαση ερευνητών στα αρχεία του κατοχικού στρατού, όπως έχει την υποχρέωση από τις διεθνείς συμβάσεις που υπέγραψε και η ίδια.

Εξακολουθούν να αγνοούνται οι μισοί και πλέον από τους συμπατριώτες μας, Ελληνοκύπριους και Ελλαδίτες, που καταχωρήθηκαν εξ αρχής στον σχετικό κατάλογο, δηλαδή, ακόμη, οι περισσότεροι. Ενώ ταυτόχρονα είναι αδιευκρίνιστοι και οι χώροι όπου τάφηκαν και άλλοι συμπατριώτες μας που συγκαταλέγονται στους πεσόντες.

Είναι μια απάνθρωπη και αφύσικη κατάσταση που ακυρώνει αρχές και αξίες της πολιτισμένης ανθρωπότητας. Δεν μπορεί και ούτε πρέπει να επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η τραγωδία.

Με την ευκαιρία και της σημερινής επετείου της Διεθνούς Ημέρας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καλούμε τους ισχυρούς της γης, τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να συμπαραταχθούν στον αγώνα μας για κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας και τερματισμό της τραγωδίας των αγνοουμένων.

Για όλους που εξακολουθούν να αγνοούνται, θα κάνουμε ό,τι επιβάλλεται και είναι δυνατό ώστε να λάμψει η αλήθεια για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Ευχόμαστε η Γέννηση του Θεανθρώπου να φέρει σύντομα και μηνύματα ελπίδας και προσδοκιών για την απαρχή του τέλους του δράματος των συγγενών. Ο πόνος τους είναι και δικός μας πόνος.

Καλά Χριστούγεννα σε όλους.