13/5/22

H Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων είχε συνάντηση με τον τέως Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο


 

H Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων είχε συνάντηση με τον τέως Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου είχε σήμερα συνάντηση με τον τέως Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Κύπρο για να παραστεί στις εκδηλώσεις προς τιμή του πρώην Προέδρου του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με το κυπριακό πρόβλημα, τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς επίσης πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που άπτονται του ενδιαφέροντος της Κύπρου και της Ελλάδας ως κρατών μελών.

Ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας υπογράμμισε την ανάγκη ανάδειξης του κυπριακού προβλήματος τόσο διεθνώς όσο και στο πλαίσιο της λήψης αποφάσεων στην ΕΕ, δεδομένου ότι οι δραματικές πτυχές του είναι ουσιαστικά ταυτόσημες με το πρόβλημα εισβολής που αντιμετωπίζει στις μέρες μας η Ουκρανία. Στηλίτευσε επίσης τον επιτήδειο ρόλο του μεσολαβητή που επιχειρεί να διαδραματίσει η Τουρκία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αφ’ ης στιγμής η ίδια κατέχει από το 1974 μέρος της κυπριακής επικράτειας.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι θα πρέπει, σε ευρωπαϊκό θεσμικό επίπεδο, οργανωμένα και συλλογικά να υπάρξει συγκεκριμένη προετοιμασία για ζητήματα που έχουν αναδειχθεί ή προκύπτουν ως μείζονα, με πρώτιστο την ενέργεια. Η κα Δημητρίου υπογράμμισε επίσης την ανάγκη ανάληψης συντονισμένης πολιτικής και διπλωματικής δράσης, ώστε να αναδειχθεί τόσο το πρόβλημα κατοχής της Κύπρου όσο και ο επιτήδειος ρόλος της Τουρκίας σε σχέση με το ουκρανικό ζήτημα, τη στιγμή μάλιστα που η εν λόγω χώρα συνεχίζει μέχρι σήμερα κατά απαράδεκτο τρόπο την μεταβολή του status quo και στην Αμμόχωστο. Αναφερόμενη περαιτέρω στο μεταναστευτικό ζήτημα, η Πρόεδρος της Βουλής τάχθηκε υπέρ της ισομερούς κατανομής ευθυνών στα κράτη μέλη.

Τέλος, η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τη βούλησή της ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας να επισκεφθεί εκ νέου την Κύπρο, στο πλαίσιο προγραμματισμένων εκδηλώσεων.