11/5/22

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στην τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου της Ιατρικής Σχολής και Επιστημών Υγείας «Νίκος Κ. Σιακόλας»

 Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στην τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου της Ιατρικής Σχολής και Επιστημών Υγείας «Νίκος Κ. Σιακόλας»

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη συγκίνηση και ικανοποίηση που σε λιγότερο από ένα μήνα βρίσκομαι και πάλι στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κύπρου για την κατάθεση του θεμέλιου λίθου ενός ακόμη εμβληματικού έργου, τόσο για την αναπτυξιακή πορεία του Ιδρύματος όσο και για την κοινωνία ευρύτερα: Της Ιατρικής Σχολής και Επιστημών Υγείας «Νίκος Κ. Σιακόλας». 

Για αυτό προ της όποιας άλλης αναφοράς επιτρέψετε μου να εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες της Πολιτείας και του ιδίου προσωπικά στον κ. Νίκο και την κα Ελπίδα Σιακόλα. 

Ως αποτέλεσμα της ιδιαίτερης ευαισθησίας και αγάπης που τους διακρίνει για την πατρίδα μας και σε συνέχεια μιας σειράς έργων που φέρουν το όνομα τους, μιας πολύμορφης κοινωνικής του προσφοράς, ο Νίκος και η Ελπίδα Σιακόλα συνέδεσαν στενά το όνομά τους με την πορεία της πρώτης Ιατρικής Σχολής στην Κύπρο.

Τόσο η παραχώρηση του Σιακόλειου Εκπαιδευτικού Κέντρου Υγείας για τις ανάγκες της προσωρινής στέγασης της Ιατρικής Σχολής όσο και η γενναιόδωρη χρηματική συνεισφορά των εννέα εκατομμυρίων ευρώ του Ιδρύματος τους για την ανέγερση του κτηρίου που θεμελιώνουμε σήμερα, αναγνωρίζονται ως καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη και την ποιοτική εξέλιξη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Αναμφίβολα, μέσα από τις υψηλών προδιαγραφών εγκαταστάσεις του κτηριακού συγκροτήματος οι οποίες θα παρέχουν στους ακαδημαϊκούς και φοιτητές προηγμένης επιστημονικής δραστηριοποίησης εφόδια, θα ενισχυθεί και θα δοθεί συνέχεια στο ήδη πλούσιο και παραγωγικό έργο της Σχολής.

Κατεύθυνση, η οποία συμβάλλει ουσιαστικά τόσο προς την επίτευξη του επιδιωκόμενου στόχου να καταστεί η Σχολή ανάμεσα στις κορυφαίες και με διεθνή αναγνώριση στον τομέα της ιατρικής όσο της συνέχισης της διακεκριμένης πορείας του Πανεπιστημίου. 

Προς τούτο, αναγνωρίζοντας την εξέλιξη του Πανεπιστημίου Κύπρου σε ένα φιλόδοξο, τολμηρό και εξωστρεφές κέντρο επιστημονικής αριστείας και πηγή πνευματικού πλούτου για τη χώρα, στηρίξαμε διαχρονικά τη λειτουργία του. 

Αρκεί να αναφέρω ότι επιπρόσθετα των ποικίλου είδους συνεργειών που αναπτύσσει η Πολιτεία με το σύνολο της Πανεπιστημιακής κοινότητας ικανοποιήσαμε σειρά αιτημάτων που τέθηκαν ενώπιον μας, ύψους πέραν των 217 εκατομμυρίων ευρώ. 

Μια συνειδητή επιλογή, καθώς συνάδει απόλυτα με τον στόχο που θέσαμε για την εδραίωση της Ιατρικής Σχολής ως κέντρο αριστείας για την ερευνητική δραστηριότητα, την εκπαίδευση φοιτητών, την προσέλκυση καταξιωμένων επιστημόνων, αλλά και την περίθαλψη ασθενών στην Κύπρο. 

Και είναι πραγματικά με ιδιαίτερη περηφάνια που χαιρετίζω το γεγονός πως η Σχολή έχει ήδη επιτύχει απτά αποτελέσματα επί των πιο πάνω, τοποθετώντας την πατρίδα μας στον διεθνή χάρτη της ιατρικής εκπαίδευσης.

Επιβεβαίωση αποτελεί η αναγνώριση και πιστοποίησή της, παρά το σύντομο χρονικό διάστημα λειτουργίας της, από το World Federation for Medical Education.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κατάταξης QS World University Rankings στην κατηγορία Medicine, το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει καταταχθεί μόλις τον περασμένο μήνα, ανάμεσα στα 650 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως. Πραγματικά είναι αυτό που μας κάνει περήφανους διότι χάρη στις άξιες πρυτανικές Αρχές, τη διοίκηση του Πανεπιστημίου, στο υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακό προσωπικό έγινε κατορθωτό το Πανεπιστήμιο Κύπρου, σε ελάχιστα χρόνια από τη λειτουργία του να αποτελεί πραγματικά ένα σημείο αναφοράς εκπαίδευσης ανά το παγκόσμιο.

Βούλησή μας είναι να συνεχίσουμε να επενδύουμε και να ενδυναμώνουμε με κάθε τρόπο τη λειτουργία του συνόλου των Ιατρικών Σχολών στον τόπο μας, με επίκεντρο τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και την απασχόληση.

Προσπάθεια, η οποία θα δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες που θα επιτρέπουν την επαγγελματική ανέλιξη των ιατρών και θα ελαχιστοποιούν τη χρόνια μετανάστευση και την απώλεια επιστημονικού και πνευματικού δυναμικού από την εγχώρια αγορά.

Είναι καταγεγραμμένα, άλλωστε, τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την παράλληλη εξέλιξη και ανάπτυξη των Ιατρικών Σχολών με την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας και τη δυνατότητα οι φοιτητές ιατρικής στην Κύπρο να ασκούν την πρακτική τους στα κρατικά νοσηλευτήρια, αφού συνέβαλαν καταλυτικά στη στοχευμένη προσπάθεια για μεταρρύθμιση και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. 

Αυτό που πρέπει και θέλω να σημειώσω είναι ότι οι προοπτικές αυτές παρουσιάζονται σαφώς αναβαθμισμένες, ιδιαίτερα όσον αφορά την ενίσχυση της ιατρικής έρευνας και καινοτομίας, μέσα από την τροχοδρομούμενη ίδρυση και λειτουργία Πανεπιστημιακών Κλινικών. Ένα πρόβλημα που ταλανίζει εδώ και χρόνια, δυστυχώς, τα πανεπιστημιακά μας ιδρύματα, τις ιατρικές σχολές ως αποτέλεσμα παρεμβάσεων συνδικαλιστικών οργανώσεων, συνδικαλιστικών αιτημάτων, μιας υπεροψίας απαράδεκτης από πλευράς ιατρικού προσωπικού, με αποτέλεσμα πολλοί των καθηγητών της Ιατρικής Σχολής να είναι υποχρεωμένοι να εγκαταλείπουν το Πανεπιστήμιο Κύπρου διότι στερούνται των πανεπιστημιακών κλινικών. Και είναι αδιανόητο.

Είναι μια μεταρρύθμιση, η οποία οφείλω να ομολογήσω, έχει ήδη καθυστερήσει, κάτι το οποίο δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν από εμάς, καθώς η Κύπρος παραμένει η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία δεν διαθέτει πανεπιστημιακό νοσοκομείο και πανεπιστημιακή κλινική.

Το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής των Αντιπροσώπων και θέλω να ευελπιστώ πως ύστερα από χρόνια συζητήσεων, αλλά και διαφωνιών, σε ένα πνεύμα συναίνεσης αλλά και των υπαρχουσών αναγκών, της αδήριτης ανάγκης να υπάρξουν πανεπιστημιακές κλινικές, θα ψηφιστεί και θα εφαρμοστεί ρυθμίζοντας οριστικά κατά αυτό τον τρόπο:

  • Tη συνεργασία των Ιατρικών Σχολών των Πανεπιστημίων με τα Νοσηλευτήρια για την κλινική εκπαίδευση των φοιτητών των Σχολών.
  • Tην άσκηση κλινικού έργου από μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού του πανεπιστημίου και διδακτικού και ερευνητικού έργου από ιατρούς και άλλο προσωπικό των Νοσηλευτηρίων
  • Tην ίδρυση συνδεδεμένων και πανεπιστημιακών κλινικών, καθώς και Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων, με στόχο την ενίσχυση της παραγωγής πρωτότυπης ιατρικής γνώσης και της αξιοποίησης της επιστήμης για ποιοτικές καινοτόμες ιατρικές διεργασίες.

Είμαι απολύτως βέβαιος ότι τα νέα κτήρια της Ιατρικής Σχολής και Επιστημών Υγείας «Νίκος Κ. Σιακόλας», θα συνδράμουν ως ισχυρή συνιστώσα τα μέγιστα προς την κατεύθυνση αυτή.

Ως εκ τούτου, θα ήθελα για ακόμη μία φορά να συγχαρώ τους αγαπητούς μου φίλους κ. Νίκο και την κα Ελπίδα Σιακόλα, εκφράζοντας παράλληλα τις ευγνώμονες ευχαριστίες της Πολιτείας και για αυτή την ανιδιοτελή πράξη προσφοράς προς το Πανεπιστήμιο και κατ’ επέκταση στον τόπο μας.

Θερμά συγχαίρω, επίσης, το Συμβούλιο, τις Πρυτανικές Αρχές και το ακαδημαϊκό, ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό, τόσο της Ιατρικής Σχολής για το καρποφόρο έργο που επιτελούν διαχρονικά όσο και ολόκληρου του Ανώτατου Ακαδημαϊκού Ιδρύματος, πετυχαίνοντας την καταξίωση και αναγνώριση που του αναλογεί ανάμεσα στα πλέον αξιόλογα – και το τονίζω - διεθνή Ιδρύματα.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τους αρχιτέκτονες του έργου και την επιτυχούσα κοινοπραξία για την ανάπτυξη των νέων υποδομών του Πανεπιστημίου, με την ελπίδα ότι μέσα από την επιμέλεια θα παραδώσουν κατά τον συνομολογηθέντα χρόνο την πανεπιστημιακή Σχολή.