27/5/22

Συνέδριο «Καταπολεμώντας τη Διαφθορά, Υπερασπίζοντας τη Δημοκρατία: Ο ρόλος των Εθνικών Κοινοβουλίων»

 


Συνέδριο «Καταπολεμώντας τη Διαφθορά, Υπερασπίζοντας τη Δημοκρατία: Ο ρόλος των Εθνικών Κοινοβουλίων»

Χαιρετισμός Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Συνέδριο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ) με θέμα: «Καταπολεμώντας τη Διαφθορά, Υπερασπίζοντας τη Δημοκρατία: Ο ρόλος των Εθνικών Κοινοβουλίων» - 27 Μαΐου 2022

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου απηύθυνε χαιρετισμό στην έναρξη του Συνεδρίου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ) με θέμα: «Καταπολεμώντας τη Διαφθορά, Υπερασπίζοντας τη Δημοκρατία: Ο ρόλος των Εθνικών Κοινοβουλίων», το οποίο φιλοξενεί η Βουλή των Αντιπροσώπων, στις 27 και 28 Μαΐου 2022, μετά από πρωτοβουλία της Αντιπροέδρου της Κ.Σ. ΟΑΣΕ και Ειδικής Αντιπροσώπου για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, κας Ειρήνης Χαραλαμπίδου.

Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες στο Συνέδριο, η κα Δημητρίου υπογράμμισε ότι τα Κοινοβούλια έχουν ουσιαστικό και σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν για την πάταξη του φαινομένου της διαφθοράς, που αποτελεί κορυφαία ανησυχία για τους πολίτες και τους νέους ειδικότερα. Ως εγγυητές των δικαιωμάτων και συμφερόντων των πολιτών, τόνισε η κα Δημητρίου, τα Κοινοβούλια πρέπει να ασκήσουν αποτελεσματικά τον εποπτικό τους ρόλο, προς ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και προώθηση της χρηστής διακυβέρνησης, της διαφάνειας και της λογοδοσίας, ανακτώντας έτσι την αξιοπιστία τους.


Η κα Δημητρίου επισήμανε τις καταστροφικές συνέπειες της διαφθοράς για την κοινωνία, την κοινωνική συνοχή και το κράτος δικαίου, που συνδέονται, ανάμεσα σε άλλα, με τον κλονισμό της αξιοπιστίας των θεσμών και την άνοδο του λαϊκισμού και υπογράμμισε τη σημασία του ρόλου των διεθνών οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Το γεγονός ότι καμία χώρα δεν μένει ανεπηρέαστη από τη διαφθορά, ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής, δεν αποτελεί λόγο για να μην υπάρξει πιο ενεργή ενασχόληση με το θέμα, με τρόπο που να συνάδει με την πολύπλευρη και πολύπλοκη φύση αυτού του φαινομένου. Ειδικότερα σε σχέση με την Κύπρο, η κα Δημητρίου σημείωσε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων κατέβαλε προσπάθειες για τη διόρθωση υπαρχουσών αδυναμιών, μέσω της υιοθέτησης Κώδικα Δεοντολογίας των Μελών του Κοινοβουλίου και της ψήφισης σειράς νομοθεσιών για καταπολέμηση της διαφθοράς. Η προσπάθεια αυτή, σημείωσε η Πρόεδρος της Βουλής, υπήρξε συλλογική και επιτεύχθηκε μέσω εποικοδομητικού διαλόγου και σε πνεύμα συναίνεσης και συνεργασίας.