18/4/22

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην Παρουσίαση του σχεδίου δράσης για αναζωογόνηση της εντός των τειχών Λευκωσίας

 Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην Παρουσίαση του σχεδίου δράσης για αναζωογόνηση της εντός των τειχών Λευκωσίας

Σας ευχαριστώ για την ανταπόκριση να παρευρεθείτε σήμερα εδώ, με απώτερο σκοπό την παρουσίαση ενός μεγαλεπήβολου Σχεδίου Δράσης για την Ανάπλαση και Αναζωογόνηση της εντός των τειχών Λευκωσίας.

Ενός Σχεδίου που εντάσσεται στους ευρύτερους στόχους της Κυβέρνησης για αναζωογόνηση, αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό του ιστορικού κέντρου της Πρωτεύουσας και όχι μόνο.

Όπως θα διαπιστώσετε από την ολοκληρωμένη παρουσίαση των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, πρόκειται για μια σειρά στοχευμένων έργων και δράσεων που δικαιωματικά η πρωτεύουσα μπορεί να επικαλείται πως η πόλη αλλάζει.

Το σημερινό σχέδιο δράσης έρχεται να συμπληρώσει μια σειρά άλλων έργων, όπως η ολοκλήρωση της Πλατείας Ελευθερίας, το νέο Δημοτικό Μέγαρο, η αναστήλωση του Δημοτικού Θεάτρου, η Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης, το Κέντρο Αριστείας CYENS, ο σταθμός μετεπιβίβασης στην Πλατεία Σολωμού, οι χώροι στάθμευσης που έχουν δημιουργηθεί, η αναβάθμιση και δημιουργία πεζοδρόμων όπως και οι συνεχιζόμενες βελτιωτικές επεμβάσεις σε κτίρια και περιοχές στο κέντρο της Πρωτεύουσας.

Περιορίζομαι να αναφερθώ σε μέρος των δράσεων στην, όπως αποκαλείται, παλιά Λευκωσία.

Οι σημερινές εξαγγελίες αφορούν την εντός των τειχών Λευκωσία και ετοιμάστηκαν στο πλαίσιο του Μνημονίου Συναντίληψης σε συνεργασία με τα συμβαλλόμενα μέρη, της Κυβέρνησης, του Δήμου Λευκωσίας, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η δυναμική και προοπτική που δημιουργείται στην περιοχή μέσα από τις δράσεις, τους σχεδιασμούς και τα κίνητρα, θα συμβάλει στην ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό, τον εξωραϊσμό και την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου σε χώρο επιστημών, πολιτισμού, με μια ζωντανή και ενεργή κοινότητα.

Το Σχέδιο Δράσης, πέρα από τις εκπαιδευτικές και επιχειρηματικές πτυχές, απευθύνεται και σε νέα ζευγάρια.

Η πρόσκληση για ιδιοκατοίκηση στην εντός των τειχών Λευκωσία, επεκτείνει το ήδη εν ισχύ ειδικό σχέδιο, ώστε να καλύπτει, πέρα από το μήκος της πράσινης γραμμής, ολόκληρη την περίκλειστη πόλη.

Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού στεγαστικής πολιτικής της Κυβέρνησης για την οποία το 2022 θα υλοποιηθούν σχέδια ύψους €116 εκατομμυρίων.

Ιδιωτικές και κρατικές πρωτοβουλίες θα πλαισιώσουν κατοίκους, φοιτητές και επισκέπτες δημιουργώντας ένα κέντρο πρωτεύουσας που θα απευθύνεται και θα καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων της, θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον, αποτελώντας ταυτόχρονα ένα πόλο έλξης για πάρα πολλούς.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του Σχεδίου ξεπερνά τα €40 εκ., ενώ η συμπερίληψη δράσεων ύψους €25 εκ. για την ανάπλαση της εντός των τειχών Λευκωσίας στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αποτελεί απόδειξη της βαρύνουσας σημασίας που προσδίδεται στην προσπάθεια για δημιουργία ενός προτύπου σύγχρονης, αλλά και ιστορικής πόλης.

Επιπρόσθετα, η εντός των τειχών πόλη θα ενισχυθεί και μέσα από άλλα έργα του Σχέδιου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως το σχέδιο χορηγιών αναβάθμισης παραδοσιακών χώρων εστίασης, και μέσα από δαπάνες για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων για τα οποία θα διατεθούν περίπου €100 εκ.. Από αυτά, περισσότερα από €20 εκ αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Όπως έχω προαναφέρει το σημερινό σχέδιο δράσης αποτελεί προϊόν διαβούλευσης πέραν των συμβαλλομένων και με μεγάλο αριθμό επιστημονικών φορέων, αλλά και απόψεων και εισηγήσεων απλών πολιτών και οργανισμών με έντονη συνεισφορά και εμπλοκή στα δρώμενα της εντός των τειχών Λευκωσίας.

Για αυτό και δράττομαι της ευκαιρίας να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς όσους συνέβαλαν στον καταρτισμό του Σχεδίου Δράσης για την Ανάπλαση και Αναζωογόνηση της εντός των τειχών Λευκωσίας, και ιδιαιτέρως στον Δήμο Λευκωσίας, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο ΕΤΕΚ και σε όλους τους άλλους επιστήμονες ή και απλούς πολίτες που με τις εισηγήσεις τους βοήθησαν, ώστε να ληφθούν οι σημερινές αποφάσεις και εξαγγελίες από πλευράς Κυβέρνησης.