8/4/22

Ομιλία της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων μετά την ομιλία του Πρόεδρου της Ουκρανίας κ. Βολοντίμιρ Ζελένσκι

 


Ομιλία της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων μετά την ομιλία του Πρόεδρου της Ουκρανίας κ. Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

Σας ευχαριστώ θερμά για την συγκλονιστική σας μαρτυρία.

Η Κύπρος, όπως και η Ουκρανία, είναι θύματα εισβολής και κατοχής μίας ισχυρότερης γείτονος χώρας. Το 1974, η Τουρκία, που ήταν και εγγυήτρια δύναμη, εισέβαλε στην Κύπρο με αιτιάσεις ασύμβατες με τις πάγιες αρχές του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας, όπως σήμερα η Ρωσία, και έκτοτε κατέχει το 37% του εδάφους της χώρας μας, ενός ευρωπαϊκού εδάφους. Για περισσότερο από 47 χρόνια, βιώνουμε τις οδυνηρές συνέπειες των κατάφωρων παραβιάσεων από την Τουρκία των αρχών του διεθνούς δικαίου και των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες νέων τετελεσμένων τόσο επί του εδάφους όσο και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως μέρους των ευρύτερων επεκτατικών σχεδιασμών της Τουρκίας.

Κύριε Πρόεδρε,

Αναφερθήκατε χθες στην αθέτηση υποσχέσεων από την Τουρκία. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι η διεθνής ιστορία, μας προσφέρει διδάγματα τα οποία πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη.

Και είναι ακριβώς το καθεστώς της εγγυήτριας δύναμης στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο αποτέλεσε το πρόσχημα για την τουρκική εισβολή. Ως εάν η εισβολή και παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας ενός κράτους να μπορούσε να δικαιολογηθεί με οποιονδήποτε τρόπο. Η Ουκρανία, λοιπόν, όπως και η Κύπρος, έχει το δικαίωμα να είναι ένα κανονικό, σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις εκ μέρους τρίτων χωρών, γεγονός εξάλλου που δεν συνάδει με τον πολιτισμό του 21ου αιώνα. Έχει το δικαίωμα να επιλέγει το μέλλον που επιθυμεί προς όφελος του λαού της.

Θα ήθελα λοιπόν να σας διαβεβαιώσω ότι η Κύπρος, όπως ακριβώς και οι υπόλοιποι εταίροι μας στην ΕΕ, παραμένει ακλόνητα προσηλωμένη στην υλοποίηση των κυρώσεων που ως Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε επιβάλει στη Ρωσία, με στόχο την αλλαγή της συμπεριφοράς της και τον τερματισμό της εισβολής στη  χώρα σας.

Γιατί η σταθερή προσήλωση σε πάγιες αρχές του διεθνούς δικαίου, στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί ζήτημα επιβίωσης για όλους μας.

Η λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών και η επιλεκτική ανοχή, και αναφέρομαι συγκεκριμένα στην Τουρκία, τόσον όσον αφορά τις κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στην Κύπρο και αλλού, όσο και τη μη εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, δεν είναι μονάχα ιδιοτελής. Υπονομεύει τον επιδιωκόμενο αντίκτυπο των κυρώσεων, προσβάλλοντας όλη τη διεθνή κοινότητα, και θέτοντας εν αμφιβόλω την αποφασιστικότητα και την αξιοπιστία της.

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

Η Κύπρος γνωρίζει τι σημαίνει πόλεμος και προσφυγιά, αφού ως χώρα εξακολουθούμε να έχουμε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και εκατοντάδες αγνοουμένους λόγω της τουρκικής θηριωδίας. Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που η ανταπόκριση των Κυπρίωνστην ανάγκηστήριξης και ανακούφισης του λαού της Ουκρανίας υπήρξε άμεση και πρωτοφανής. Η ανθρωπιστική βοήθεια από την Κύπρο προς την Ουκρανία συνεχίζεται και είναι η μεγαλύτερη που προσφέρθηκε ποτέ από τη χώρα μας. Η Κύπρος έχει αγκαλιάσει τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, παρέχοντάς τους καθεστώς προσωρινής προστασίας και όλα τα συναφή δικαιώματα, και τούτο παρά τις προκλήσεις και δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

Κύριε Πρόεδρε, καταλήγω, διαβεβαιώνοντάς σας ότι η Κύπρος θα παραμείνει προσηλωμένη στις θέσεις αρχών και αξιών, οι οποίες συνάδουν απόλυτα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας και στο πλαίσιο αυτό θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια και στήριξη στον φίλο Ουκρανικό λαό.  Εύχομαι το αυτονόητο. Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και ο διάλογος να πρυτανεύσουν και να αποκατασταθεί σύντομα η ειρήνη και η σταθερότητα, δίνοντας πίσω την ελπίδα στους λαούς μας για ένα ευοίωνο και δημιουργικό μέλλον.  

Εύχομαι και ελπίζω αυτό να ισχύσει και για τη δική μου πατρίδα, η οποία εξακολουθεί να είναι ημικατεχόμενη, μοιρασμένη και αδικαίωτη.  

Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας και για αυτή την επικοινωνία.