8/4/22

Η Ελληνοκυπριακή κοινότητα της Αμερικής τίμησε τον αγώνα της ΕΟΚΑ




Η Ελληνοκυπριακή κοινότητα της Αμερικής τίμησε τον αγώνα της ΕΟΚΑ

H Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και το Γενικό Προξενείο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, τίμησαν την 67η επέτειο του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1954-1959 από τον Αγγλικό ζυγό. Η εκδήλωση «Ηρώων Γη» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 3 Απριλίου 2022, στην Πολιτιστική Αίθουσα «Πέτρος Πατρίδης» της κοινότητας Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων και μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, το οποίο ανέγνωσε ο Επίσκοπος Μηδείας Απόστολος.

Στο μήνυμα του ανέφερε ότι ο αγώνας της Κύπρου δεν έχει τελειώσει και συνεχίζει να υποφέρει από την εισβολή. Παρότι στρεφόμαστε στον πόλεμο της Ουκρανίας – είπε - δεν θα πρέπει να ξεχνιέται η μακρά κατοχή της Κύπρου από μια αδικαιολόγητη εισβολή. Τόνισε ότι όταν θυμόμαστε και τιμούμε τους αγωνιστές, να τιμούμε τον αγώνα τους για την ελευθερία. Επεσήμανε επίσης ότι δεν θα πάψουμε ποτέ να κηρύττουμε και να συμπαραστεκόμαστε στους Κύπριους αδελφούς μας για την ελευθερία που είναι δώρο του Θεού και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να το αφαιρεί από κανέναν άνθρωπο.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο κ. Παπαστυλιανού ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους που τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους. Επεσήμανε ότι σε ένα σύντομο χαιρετισμό τι θα μπορεί κανείς να διηγηθεί για την επέτειο της 1η Απριλίου και πως μπορεί ένας σημερινός ομιλητής να σταθεί στο ύψος ενός τέτοιου αγώνα και των τόσων αδικαίωτων θυσιών; Τόνισε ότι μικρά παιδιά μαθητές, μεσήλικες, ενήλικες, εθελοντικά επέλεξαν να ενταχθούν στον απελευθερωτικό αγώνα.

«Ένας από αυτούς τους αγωνιστές, εθελοντές βρίσκεται εδώ μαζί μας ο κ. Ανδρέας Καρακώστας. Σε χειροκροτάμε και την ίδια ώρα στο πρόσωπο σου χειροκροτάμε και υποκλινόμαστε για όλους τους αγωνιστές και όλους αυτούς που έχουν απαγχονιστεί, θυσιαστεί, βασανιστεί και φυλακιστεί κατά τη διάρκεια αυτού του αγώνα. Έναν αγώνα που οι Βρεττανοί πίστευαν ότι οι Κύπριοι είναι ένας λαός που δεν επρόκειτο ποτέ να εξεγερθεί για την ελευθερία του. Δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι το όνειρο των αγωνιστών ήταν η αρετή, το όνειρο για ένα καλύτερο αύριο, η ελπίδα, ο αλτρουισμός» τόνισε ο κ. Παπαστυλιανού.

Στη συνέχεια μίλησε ο κ. Κρίστοφερ, ο οποίος αναφέρθηκε στην εισβολή στην Κύπρο παραλληλίζοντας την με αυτήν στην Ουκρανία. «Η Μαριούπολη θα μπορούσε να είναι η Αμμόχωστος, η Οδησσός, η Κερύνεια και οι πρόσφυγες αυτοί όπως εκείνοι που περιμένουν να επιστρέψουν στην Κερύνεια, Μόρφου και Αμμόχωστο. Εάν η Τουρκία είχε τεθεί υπό των ευθυνών της το 1974, δεν θα γινόταν σήμερα η εισβολή στην Ουκρανία» είπε.

Ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου κ. Μιχάλης Φυρίλλας έκανε αναφορά στον αγώνα του θείου του που ήταν σύντροφος με τον ήρωα Μάρκο Δράκο που έπεσε στο πεδίο της μάχης.

«Στο σπίτι μας η επέτειος των πεσόντων της ΕΟΚΑ, ήταν πάντα ένα προσωπικό θέμα. Το μνημόσυνο του Μάρκου Δράκου το κάναμε στο προσφυγικό σπίτι της αδερφής του, το οποίο ήταν στη γειτονιά μας. Έτσι το ιστορικό έπος της ΕΟΚΑ στο σπίτι μας ήταν πολύ έντονο» ανέφερε.

Στην τοποθέτηση του ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας αναφέρθηκε στο δέος που ένιωσε κατά τις επισκέψεις του στα Φυλακισμένα Μνήματα.

«Νιώθω και ευλογημένος που είχα πολλές φορές την ευκαιρία να μυρίσω τον αέρα από τα κελιά των αγωνιστών, να προσκυνήσω το ιερό χώμα των τάφων τους. Θα έλεγα στα νέα παιδιά να επισκεφθούν τα φυλακισμένα μνήματα. Αυτό διότι εκεί μπορεί να καταλάβει κανείς τι σημαίνει ο αγώνας της ΕΟΚΑ. Γιατί μόνο εκεί μπορεί να αφουγκραστεί την ανάσα των ηρώων μέσα από το σιδερένιο υγρό παραθυράκι του κελιού των αδήλωτων ηρώων. Να αντικρίσει την κρεμάλα που αντιμετώπισαν οι αθάνατοι» είπε κ. Κούτρας.

Τέλος, παρουσιάστηκε καλλιτεχνικό πρόγραμμα που περιλάμβανε τραγούδια από μαθητές της 2ης τάξης του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Δημητρίου και της παγκύπριας χορωδίας υπό την καθοδήγηση του κ. Φύτου Στρατή, ενώ ακολούθησε το ντοκιμαντέρ «Ηρώων Γη ΕΟΚΑ 1055-1959» που περιλάμβανε μαρτυρίες και ιστορικά στοιχεία από την εποχή του αγώνα της ΕΟΚΑ.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι της Κύπρου και Ελλάδας στον ΟΗΕ, Πρέσβεις Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου και Μαρία Θεοφίλη, ο ιερατικός προϊστάμενος της ενορίας Αγίου Δημητρίου Αστόριας, πάτερ Βασίλειος Τσουρλής, ο στρατιωτικός ακόλουθος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργος Ιωάννου, μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και πολλοί ομογενείς».