8/3/22

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σλοβενίας


Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σλοβενίας

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σλοβενίας κ. Borut Pahor στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο.

Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ειλικρινή εκτίμηση για τη στάση αρχών που διαχρονικά τηρεί η Σλοβενία όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα και στις προσπάθειες επίλυσής του, στη βάση του διεθνούς δικαίου, των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των ευρωπαϊκών αρχών. Η κα Δημητρίου επαναβεβαίωσε την επιθυμία της Ελληνοκυπριακής πλευράς για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας τονίζοντας ότι οι τουρκικές αξιώσεις για λύση δύο χωριστών κρατών δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτές.

Αναφερόμενη στη συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία, η Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι και η Κύπρος βιώνει, από το 1974, κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία, συνεπεία της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής τμήματος του εδάφους της. Η κα Δημητρίου παρέδωσε, εξάλλου, αντίγραφο του ψηφίσματος, που υιοθέτησε ομόφωνα η Βουλή των Αντιπροσώπων για την Ουκρανία. Σημείωσε, επίσης, τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Κύπρος για την υποδοχή Ουκρανών προσφύγων και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Εκφράζοντας ικανοποίηση για το ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντέδρασε άμεσα και με αλληλεγγύη στην κρίση στην Ουκρανία, η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε την ενεργό στήριξη από το Σώμα της συζήτησης για τη διαμόρφωση ενός πιο ειρηνικού και βιώσιμου μέλλοντος στην Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος της Σλοβενίας επαναβεβαίωσε την προσήλωση της χώρας του στις αρχές του διεθνούς δικαίου και ευχήθηκε όπως επαναρχίσουν συνομιλίες το συντομότερο για επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση της διεθνούς νομιμότητας. Όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία, ο κ. Pahor, επισημαίνοντας την επικινδυνότητα της κατάστασης στην Ευρώπη, τόνισε ότι επείγει η αποκατάσταση της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ουκρανικού λαού.

Έγινε, τέλος, ανταλλαγή απόψεων για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η διαφθορά, ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε σχέση με την ελευθερία της έκφρασης και τη ρητορική μίσους, καθώς και η ενεργός συμμετοχή των νέων στην πολιτική.