10/3/22

Η Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε τους Πρέσβεις της Σλοβακίας, της Βουλγαρίας και της Τσεχίας, την Πρέσβειρα της Πολωνίας και τους Επιτετραμμένους της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας


 

Η Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε τους Πρέσβεις της Σλοβακίας, της Βουλγαρίας και της Τσεχίας, την Πρέσβειρα της Πολωνίας και τους Επιτετραμμένους της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα σε κοινή συνάντηση τον Πρέσβη της Σλοβακίας κ. Jan Skoda, την Πρέσβειρα της Πολωνίας κα Irena Lichnerowicz Augustyn, τον Πρέσβη της Βουλγαρίας κ. Lyobomir T. Todorov, τον Πρέσβη της Τσεχίας κ. Vladimir Němec, τον Επιτετραμμένο της Ρουμανίας κ. Ion Mihai Stirbu και την Επιτετραμμένη της Ουγγαρίας κα Krisztina Lakos.

Κατά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Πολωνής Πρέσβειρας, συζητήθηκαν οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, με ιδιαίτερη αναφορά στην ανθρωπιστική πτυχή και τη διαχείριση από τις έξι χώρες των αυξανόμενων ροών προσφύγων από την Ουκρανία.

Η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε το σχετικό ψήφισμα που υιοθέτησε ομόφωνα το Σώμα, επαναβεβαιώνοντας την προσήλωση της Κύπρου στις αρχές της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Εκφράζοντας την πλήρη αλληλεγγύη της στο δράμα των Ουκρανών προσφύγων, η κα Δημητρίου επισήμανε ότι η Κύπρος γνωρίζει τα δεινά της προσφυγιάς, βιώνοντας για σαράντα οκτώ χρόνια τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής τμήματος του εδάφους της από την Τουρκία.

Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράστηκε για το επερχόμενο δεύτερο κύμα προσφύγων και την ορθή διαχείρισή του. Η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε την ανάγκη επίδειξης περισσότερης συλλογικότητας μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και την ετοιμότητα της Κύπρου να συμβάλει στην ανακατανομή των προσφυγικών ροών, στο μέτρο των δυνατοτήτων της. Η κα Δημητρίου σημείωσε επίσης την άμεση ανταπόκριση των Κυπρίων πολιτών στη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας, που έχει ήδη αποσταλεί στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό.

Τα παρόντα μέλη του Διπλωματικού Σώματος αναφέρθηκαν στην πολιτική δήλωση των χωρών τους υπέρ του αιτήματος της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ, καθώς και στις επιμέρους συνθήκες υποδοχής και φιλοξενίας που οι χώρες τους παρέχουν στους πρόσφυγες, σημειώνοντας τη μεταξύ τους αλληλεγγύη και τον πολύ καλό συντονισμό.

Υπογραμμίστηκε, τέλος, η κοινή βούληση για ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων προς αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν από την κρίση στην Ουκρανία, ειδικότερα στους τομείς της προσωρινής στέγασης, εργασίας και εκπαίδευσης.