8/2/22

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Γ. Προδρόμου στη Διαδικτυακή Ημερίδα: «Μαζί για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο»

 


Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Γ. Προδρόμου στη Διαδικτυακή Ημερίδα: «Μαζί για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο»

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση, χαιρετίζω τη σημερινή διαδικτυακή Ημερίδα, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο.

Mε σύνθημα: «Μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο»,ενώνουμε -και αυτή τη χρονιά- τις φωνές μας, σε μία συλλογική προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενθάρρυνσης θετικών αλλαγών στο Διαδίκτυο. Γιορτάζουμε και φέτος τη θετική δύναμη του Διαδικτύου, στέλνοντας ενθουσιώδες μήνυμα, για την ανάγκη δημιουργίας ενός ασφαλέστερου Διαδικτύου για όλες και όλους.

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (YΠΠΑΝ), ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο σε θέματα δημιουργικής, υπεύθυνης και ασφαλούς αξιοποίησης του Διαδικτύου, διοργανώνει τη συγκεκριμένη Ημερίδα, ως επιστέγασμα των δράσεών του, που σχετίζονται για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο.  

Η ευρεία αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών, γενικότερα, και του Διαδικτύου ειδικότερα, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος ποικίλων εκφάνσεων της σύγχρονης ζωής μας. Ειδικότερα, από την Άνοιξη του 2020, η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19) οδήγησε, αναπόφευκτα, σε ακόμη μεγαλύτερη αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών, καταδεικνύοντας ακόμη περισσότερο τη σημαντικότητα της χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών με κριτικό, υπεύθυνο και αποτελεσματικό τρόπο.

Είναι τεκμηριωμένο ότι η συμμετοχή των παιδιών και των νέων στα διαδικτυακά περιβάλλοντα και τις ψηφιακές τεχνολογίες παρέχουν ένα ευρύ φάσμα ευκαιριών και εμπειριών, ώστε να διδαχθούν, να δημιουργήσουν, να καινοτομήσουν, να επικοινωνήσουν, να συνεργαστούν και να συμμετάσχουν στην κοινωνία.

Παράλληλα, όμως, οι διαδικτυακές τεχνολογίες εμπεριέχουν προκλήσεις και εγκυμονούν σημαντικούς κινδύνους, καταδεικνύοντας την αναγκαιότητα της εκπαίδευσης των παιδιών και των νέων στην κατανόηση των κινδύνων και της ενθάρρυνσης υγιών, ασφαλών και ουσιαστικών αξιοποιήσεων του Διαδικτύου.

Ως εκ τούτων, η σημερινή Ημερίδα έχει ως απώτερο στόχο να ενημερώσει εσάς, τους/τις μαθητές/μαθήτριές μας, για θέματα που αφορούν στη χρήση του Διαδικτύου και στις σχετικές προκλήσεις. Ταυτόχρονα, η σημερινή ημέρα αποτελεί ευκαιρία, ώστε να προβληματιστούμε όλες και όλοι μας, για το πώς μπορούμε να συνεισφέρουμε στη διαμόρφωση ενός καλύτερου Διαδικτύου. Το σύνθημα της Διεθνούς Ημέρας για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο: «Μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο»μάςαπευθύνει ευρεία πρόσκληση, ώστε να συμβάλουμε ενεργά για ένα ασφαλέστερο και δημιουργικότερο Διαδίκτυο. Με υπεύθυνη, κριτική και με σεβασμό αξιοποίηση του Διαδικτύου, η καθεμία και ο καθένας από εμάς μπορεί να λειτουργήσει ως φορέας θετικής και ουσιαστικής αλλαγής.

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο σε θέματα ασφαλούς αξιοποίησης του Διαδικτύου, προσφέρει, μέσω του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, σειρά προγραμμάτων και δράσεων, με στόχο την ενημέρωση και την εκπαίδευση στην υπεύθυνη, ασφαλή και δημιουργική του χρήση. Ενδεικτικά, σημειώνονται, μεταξύ άλλων, τα προγράμματα του Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας: «Ασφαλές Σχολείο για το Διαδίκτυο» και «Μικροί Εκπαιδευτές για το Διαδίκτυο», όπου εκπαιδευτικοί και μαθητές/μαθήτριες όλων των βαθμίδων έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο.

Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, ανταποκρινόμενο στις συνεχείς εξελίξεις των διαδικτυακών και των ψηφιακών τεχνολογιών, έχει υιοθετήσει πληθώρα συναφών πολιτικών, σχετικά με τις πρακτικές και την ενημέρωση για την ασφαλή, αποτελεσματική και δημιουργική τους χρήση. Ειδικότερα, σημειώνεται ότι, το Υπουργείο μας, ανταποκρινόμενο στην ανάγκη προστασίας των παιδιών και των νέων μας, αναφορικά με τις αυξανόμενες προκλήσεις του Διαδικτύου και των ψηφιακών τεχνολογιών, υπό τον συντονισμό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτο Κύπρου, ανέπτυξε και συντονίζει την «Εθνική Στρατηγική για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο για τα παιδιά στην Κύπρο» διαμορφώνοντας έτσι ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Πρόγραμμα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τα παιδιά, τους/τις εκπαιδευτικούς και τους γονείς.

Σημειώνεται ότι, από την 1η Ιουλίου 2016, οι δράσεις που αφορούν στην αξιοποίηση του Διαδικτύου, με ασφάλεια και υπευθυνότητα, υποστηρίζονται, μέσω του Έργου «Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου Κύπρου-CYberSafety». Το συγκεκριμένο Έργο συντονίζει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, εκ μέρους του ΥΠΠΑΝ, έχοντας ως στόχο τη δημιουργία κουλτούρας Ασφαλούς Διαδικτύου. Κρίνεται άξιο αναφοράς, στο πλαίσιο των δράσεων του Κέντρου, η λειτουργία μέσω του Υπουργείου μας, της Γραμμής Βοήθειας και Καταγγελιών 1480, η οποία πλέον έχει καθιερωθεί, παρέχοντας συμβουλευτικές και άλλες υπηρεσίες για το Διαδίκτυο.

Κλείνοντας, παρακαλώ όπως μου επιτρέψετε να συγχαρώ θερμά τη CYTA (ΑΤΗΚ) για τη συνδιοργάνωση της σημερινής Ημερίδας, αλλά και για την εποικοδομητική συνεργασία που αναπτύσσει με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Εύχομαι –και είμαι σίγουρος γι’ αυτό- όπως οι εργασίες της σημερινής Ημερίδας ολοκληρωθούν με μεγάλη επιτυχία και συμβάλουν εποικοδομητικά, ώστε ο καθένας και η καθεμιά από εμάς να κάνει τη θετική διαφορά στο Διαδίκτυο, συμβάλλοντας, με σεβασμό και υπευθυνότητα, στην προώθηση ενός ασφαλέστερου, και ως εκ τούτου, καλύτερου Διαδικτύου για όλες και όλους. 

Ας ενωθούμε, λοιπόν, και ας φτιάξουμε ΜΑΖΙ ένα καλύτερο Διαδίκτυο … γιατί, ας μην ξεχνάμε ότι, Ένα Καλύτερο Διαδίκτυο Ξεκινάει από όλες και όλους ΕΜΑΣ!!!