21/2/22

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων είχε συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής


 

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων είχε συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου είχε σήμερα συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, κ. Μαργαρίτη Σχοινά. 

Καλωσορίζοντας τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βουλή, η κα Δημητρίου σημείωσε το πολύ σημαντικό χαρτοφυλάκιο του κ. Σχοινά, στο οποίο περιλαμβάνονται κομβικά και ευαίσθητα ζητήματα και εξέφρασε ευχαριστίες για την ανταπόκριση του Ευρωπαίου Επιτρόπου σε θέματα που αφορούν την Κύπρο.

Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ανησυχία για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και για την επιδίωξη δημιουργίας νέων τετελεσμένων. Τέτοιου είδους ενέργειες, τόνισε η κα Δημητρίου, δυσχεραίνουν περαιτέρω τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Η Πρόεδρος της Βουλής διαβεβαίωσε ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί να συμβάλει με κάθε δυνατό τρόπο στον απεγκλωβισμό του κυπριακού από τη στασιμότητα και στην επίτευξη λύσης που να διασφαλίζει ένα κοινό μέλλον σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους Κυπρίους. Αναφερόμενη στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ως ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, η κα Δημητρίου υπογράμμισε την σημασία στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) των προσπαθειών αυτών.

Η κα Δημητρίου αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος για την αντιμετώπιση των πολλαπλών επιπτώσεων της πανδημίας και στον ρόλο της Βουλής των Αντιπροσώπων στην υιοθέτηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Για το ζήτημα της μετανάστευσης, η Προέδρος της Βουλής επισήμανε το δυσανάλογο βάρος που επωμίζονται τα κράτη πρώτης υποδοχής, όπως η Κύπρος και τόνισε την ανάγκη υιοθέτησης κοινής στάσης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Σχοινάς, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που προκύπτουν από τα εγγενή χαρακτηριστικά της Πράσινης Γραμμής, διαβεβαίωσε για τη στήριξη της ΕΕ. Σημείωσε, στο πλαίσιο αυτό, την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αναμενόμενη ουσιαστική συμβολή του στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Σε ό,τι αφορά στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι οι πολιτικοί πρέπει να αφουγκράζονται τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων και να μεριμνούν ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν τα οφέλη που προκύπτουν από την ένταξη στην ΕΕ, καθώς και τις δυνατότητες που παρέχονται για εξεύρεση κοινών λύσεων σε σημαντικές προκλήσεις, όπως η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή και η ασφάλεια.

Κατά τη συνάντηση, έγινε ανταλλαγή απόψεων για την αύξηση της έντασης στην Ευρώπη, με ιδιαίτερη αναφορά στην ουκρανική κρίση και εκφράστηκε η ελπίδα για αποκλιμάκωση και συνέχιση του διαλόγου.

Καταλήγοντας, η  κα Δημητρίου εξέφρασε την ετοιμότητα της ίδιας και της Βουλής των Αντιπροσώπων για την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων, όπου είναι δυνατό, οι οποίες να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων που καλείται να διαχειριστεί  σήμερα η ΕΕ.