15/2/22

Ομιλία της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κατά την Ειδική Συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων

 


Ομιλία της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κατά την Ειδική Συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης στην Κύπρο του Προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου

Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία»

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου,

Έντιμοι/ες κυρίες και κύριοι Υπουργοί,

Εκλεκτά Μέλη του Διπλωματικού Σώματος,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζω στην Κύπρο  και στη Βουλή των Αντιπροσώπων τον Πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου, Sir Lindsay Hoyle και τη συνοδεία του.

Η παρούσα επίσκεψή σας, κύριε Πρόεδρε, που είναι και η πρώτη επίσημη επίσκεψή σας στο εξωτερικό, αλλά και η πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων στην Κύπρο, στο διμερές επίπεδο, επισφραγίζει τη μακρά πορεία των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των Κοινοβουλίων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σηματοδοτεί, παράλληλα, το ξεκίνημα  μιας νέας εποχής στις σχέσεις μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων, θέτοντας τα θεμέλια για ενισχυμένο διάλογο και για ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων, όπου κρίνεται αναγκαίο, προς αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων που καλούμαστε να διαχειριστούμε.

Η πρόσθετη αξία του διακοινοβουλευτικού διαλόγου και της κοινοβουλευτικής διπλωματίας ευρύτερα έγκειται ακριβώς στην ευελιξία της και στην ευχέρεια που παρέχεται για πιο ελεύθερες συζητήσεις για πλείστα όσα θέματα μας ανησυχούν και μας προβληματίζουν, ακόμα και για πολύ ευαίσθητα ζητήματα.  

Εξοχότατε Πρόεδρε,

Την Κύπρο και τη Βρετανία συνδέουν ισχυροί δεσμοί που σφυρηλατήθηκαν  μέσα στον χρόνο, μέσα από τις επαφές των δύο λαών, μέσα από ιστορικά γεγονότα και συγκυρίες και, κυρίως, μέσω του ρόλου της Μεγάλης Βρετανίας ως μιας εκ των εγγυητριών δυνάμεων, βάσει του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.  

Πάνω στα θεμέλια των ισχυρών αυτών δεσμών, συνεχίζουν να αναπτύσσονται και μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ανταλλαγές και η συνεργασία  μεταξύ των δύο χωρών μας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, του εμπορίου, του τουρισμού, της δικαιοσύνης, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, αλλά και ζητημάτων που άπτονται της ασφάλειας και πολλών άλλων. Καθώς λοιπόν εξελίσσεται η διαφοροποιημένη σχέση  του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η συνεργασία μας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, τόσο στο διμερές επίπεδο όσο και στους κόλπους της Κοινοπολιτείας, όπου η Κύπρος έχει ενεργό συμμετοχή.

Καθοριστικός είναι βέβαια ο ρόλος του σημαντικού αριθμού Κυπρίων ομογενών καθώς και φοιτητών και φοιτητριών στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και της κοινότητας των Βρετανών που ζουν στην Κύπρο, στη διατήρηση και περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Κύριε Πρόεδρε,

Δράττομαι της ευκαιρίας της εδώ παρουσίας σας για να επαναβεβαιώσω την ειλικρινή βούληση της Ελληνοκυπριακής πλευράς για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα, σύμφωνα με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και τα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Μιας λύσης στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα επανενώνει την Κύπρο και τον λαό της σε συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας, απαλλάσσοντας την από κατοχικά στρατεύματα και αναχρονιστικές εγγυήσεις.

Κύριε Πρόεδρε,

Σαράντα επτά (47) χρόνια είναι πάρα πολλά και αυτός ο τόπος δικαιούται να ελπίζει σε μια λύση που θα διασφαλίζει ένα μέλλον ειρηνικό, ευοίωνο και υποσχόμενο. Μιας λύσης που θα επιτρέψει στους νέους μας να κτίσουν ένα κοινό ελπιδοφόρο μέλλον. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για την ειρήνη, ενάντια στις κακόφωνες σειρήνες της διχοτόμησης, στις απροκάλυπτες απειλές και στις κατάφωρες παραβιάσεις από την Τουρκία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας επί του εδάφους, περιλαμβανομένης της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου και στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Κύριε Πρόεδρε,

Δεν αρκούν μόνο οι υποστηρικτικές διακηρύξεις. Μια ευρωπαϊκή χώρα μετά από σαράντα επτά (47) χρόνια εξακολουθεί να είναι μοιρασμένη και να βιώνει τις οδυνηρές συνέπειες της συνεχιζόμενης στρατιωτικής κατοχής τμήματος του εδάφους της και τα νέα τετελεσμένα που διαρκώς επιδιώκει να δημιουργεί η κατοχική δύναμη. Χρειάζεται έμπρακτη στήριξη για αποκατάσταση της νομιμότητας και επικράτηση συνθηκών ειρήνης και ασφάλειας για όλους τους νόμιμους κατοίκους αυτής της χώρας. 

Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη εκτίμησή μας για την πολύχρονη προσφορά της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και τη συνεισφορά του Ηνωμένου Βασιλείου σε αυτήν. 

Κύριε Πρόεδρε,

Τα Κοινοβούλια Ηνωμένου Βασιλείου και Κύπρου έχουν αναπτύξει αγαστή συνεργασία στο πλαίσιο κυρίως του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου, αλλά και άλλων διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών, για την προώθηση κοινών στόχων, όπως η ειρήνη, η ασφάλεια, η σταθερότητα, η πρόοδος και η ευημερία των λαών μας.

Η  Βουλή των Αντιπροσώπων αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων της με το Westminster, τόσο στο διεθνές κοινοβουλευτικό πλαίσιο για την υιοθέτηση πολιτικών και πρακτικών σε συγκεκριμένους τομείς, όσο και στο διμερές πλαίσιο, μέσω αυξημένων ανταλλαγών σε όλα τα επίπεδα, αξιοποιώντας ειδικότερα τις αντίστοιχες Ομάδες Φιλίας στα δύο Κοινοβούλια.

Η παρούσα επίσκεψή σας υπογραμμίζει την κοινή μας βούληση να εργαστούμε από κοινού για την υλοποίηση αυτών των στόχων προς όφελος των χωρών και των λαών μας.

Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε,

Η αλήθεια είναι ότι έχουν παρέλθει πολλά χρόνια από την επίσκεψη στην Κύπρο της Λαίδης Betty Boothroyd, στα πλαίσια της Διάσκεψης των Προέδρων Κοινοβουλίων της Κοινοπολιτείας, το 1996. Με την ίδια χαρά σας καλωσορίζω στην Κύπρο, όπως ο τότε προκάτοχός μου τη μέντορά σας, όντας βέβαιη  ότι και εσείς θα αγκαλιάσετε τη χώρα μας και θα την επισκέπτεστε συχνά, όπως και εκείνη.

Τα κοινοβούλια, εμείς οι ίδιοι, έχουμε ευθύνη και ρόλο να επιτελέσουμε και πραγματικά πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά ενδυναμώνοντας περαιτέρω τη μεταξύ μας συνεργασία. Πιστεύουμε στις οικουμενικές αξίες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και οφείλουμε τώρα, περισσότερο από ποτέ να εργαστούμε από κοινού για να τις διαφυλάξουμε και να τις ισχυροποιήσουμε.

Εύχομαι σε σας και τη συνοδεία σας ευχάριστη παραμονή και ελπίζουμε να είναι η απαρχή μιας ουσιαστικότερης συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα.