2/2/22

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως συνήλθε σήμερα, Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου 2022, και συζήτησε τα πιο κάτω θέματα

 

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως συνήλθε σήμερα, Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου 2022, και συζήτησε τα πιο κάτω θέματα:

1. Ο περί της Διαφάνειας στις Διαδικασίες Λήψης Δημόσιων Αποφάσεων και Συναφών Θεμάτων Νόμος.

(Αρ. Φακ. 23.01.060.133-2019)

Η Επιτροπή, στην παρουσία εκπροσώπων των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και των εμπλεκόμενων φορέων, ολοκλήρωσε τη συζήτηση του πιο πάνω νομοσχεδίου, σκοπός του οποίου είναι ο καθορισμός του πλαισίου που θα ρυθμίζει τις επαφές προσώπων που ενδιαφέρονται να εμπλακούν στη διαδικασία λήψης δημόσιων αποφάσεων επί ζητημάτων τα οποία εμπίπτουν στο πεδίο της εκτελεστικής ή της νομοθετικής εξουσίας με αξιωματούχους ή μέλη της κρατικής υπηρεσίας ή και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οποίοι, λόγω της θέσης τους, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της τελικής έκβασης των διαδικασιών αυτών. Η Επιτροπή αποφάσισε να προωθήσει το νομοσχέδιο προς ψήφιση, στη συνεδρίαση της ολομέλειας του σώματος στις 10 Φεβρουαρίου 2022.  

2. Το ενδεχόμενο παραβίασης του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας από αποφάσεις δημόσιων πανεπιστημίων σύμφωνα με τις οποίες παραχωρείται άδεια άνευ απολαβών σε μέλη του προσωπικού τους, όταν αναλαμβάνουν δημόσιο αξίωμα.

(Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από εισήγηση του κ. Ανδρέα Θεμιστοκλέους)

(Αρ. Φακ.: 23.04.038.1098-2021)

Η Επιτροπή συνέχισε τη συζήτηση του πιο πάνω θέματος, στην παρουσία εκπροσώπων των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και εμπλεκόμενων φορέων, εξετάζοντας την απόφαση του Πανεπιστημίου Κύπρου για παραχώρηση άδειας άνευ απολαβών σε μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού του που ανέλαβε δημόσιο αξίωμα το 2019. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η Επιτροπή αναγνώρισε την ανάγκη για μελέτη του υφιστάμενου σχετικού νομοθετικού πλαισίου.