2/11/21

Εκδήλωση για την παρουσίαση της Πρωτοβουλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των ΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, στη Γλασκώβη

 

Επεσήμανε ακόμα ότι η Πρωτοβουλία της Κύπρου έχει εξασφαλίσει στήριξη από αριθμό αρχηγών κρατών της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, καθώς και από διεθνείς οργανισμούς, και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από την πλευρά του ο Δρ Παπανικόλας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής χαρακτηρίζεται ως ένα από τα επίκεντρα της κλιματικής κρίσης, με συνέπειες που θα παρουσιαστούν κατά τρόπο ακόμη πιο έντονο, όπως οι καύσωνες, η έλλειψη υδάτινων πόρων, η κατάρρευση της αγροκαλλιέργειας, οι μεταναστευτικές ροές και άλλα φαινόμενα.  

Πρόσθεσε ότι οι επηρεαζόμενες χώρες της περιοχής είναι η Κύπρος, η Ελλάδα, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράκ, το Ιράν, η Ιορδανία, το Ισραήλ, το Κατάρ, το Κουβέιτ, ο Λίβανος, το Μπαχρέιν, το Ομάν, η Παλαιστίνη, η Σαουδική Αραβία, η Συρία, η Τουρκία και η Υεμένη.

Ο Δρ Παπανικόλας υπογράμμισε ότι η κατάσταση είναι κακή και επιδεινώνεται, σημειώνοντας ότι αν συνεχίσουν αυτοί οι ρυθμοί τότε θα υπάρξει κατάρρευση χωρίς αναστροφή και δυνατότητα προσαρμογής.

Επισημαίνοντας ότι επιβάλλεται η άμεση περιφερειακή συνέργεια, ο Δρ Παπανικόλας είπε ότι ανάμεσα στα επόμενα βήματα περιλαμβάνεται η Υπουργική Συνάντηση για την Κλιματική Αλλαγή που θα φιλοξενήσει η Κύπρος τον Φεβρουάριο του 2022, η Σύνοδος των Ηγετών, το Φθινόπωρο του ίδιου χρόνου και στη συνέχεια η εφαρμογή των εισηγήσεων και μέτρων που αναμένεται να γίνει στα έτη 2022 με 2030.

Πρόκειται, είπε, για μια πρωτοβουλία – πρόκληση σε μια από τις πλέον ευαίσθητες περιοχές στον κόσμο, της οποίας η επιτυχία θα φέρει αποτελέσματα σε παγκόσμιο επίπεδο.