18/10/21

Χαιρετισμός της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κας Αννίτας Δημητρίου στην Πέμπτη Σύνοδο της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων


 

Χαιρετισμός της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κας Αννίτας Δημητρίου στην Πέμπτη Σύνοδο της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων

Είστε αναμφίβολα το παρόν και το μέλλον μας. Επενδύουμε και πιστεύουμε σε σας ως το πιο δυναμικό και δημιουργικό κομμάτι της κοινωνίας. Την κινητήριο δύναμη που θα οδηγήσει την Κύπρο μας, στην επόμενη μέρα, στη νέα εποχή.

Γι’ αυτό και είναι με μεγάλη μου χαρά και ιδιαίτερη τιμή που χαιρετίζω σήμερα την Πέμπτη Σύνοδο της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων, η οποία ολοκληρώνει  τον τριήμερο κύκλο δραστηριοτήτων της. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τους συνδιοργανωτές, το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου και το Cyprus Youth DiplomaCY, για την πετυχημένη οργάνωση της συνόδου, στο πλαίσιο ενός θεσμού που χρηματοδοτείται από το Υπουργικό Συμβούλιο, με βάση την απόφαση η οποία λήφθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017.

Με μεγάλη ικανοποίηση σημειώνουμε το πολυποίκιλο και αξιόλογο έργο του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου σε τοπικό, αλλά και ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, εκπροσωπώντας τις οργανώσεις νεολαίας της χώρας μας. Ξεχωριστής σημασίας γεγονός συνιστά η ενεργός συμμετοχή του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου, ως πλήρους μέλους του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας, στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και στη δημιουργία πολιτικής για τη νεολαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και ο ρόλος του στον καταρτισμό Εθνικής Στρατηγικής Νεολαίας. Ένα θετικότατο βήμα που διασφαλίζει το θεμελιώδες δικαίωμα των νέων για συμμετοχή τους σε θέματα που αφορούν τους ίδιους και την κοινωνία.

Και θα μου επιτρέψετε να πω εδώ, ότι στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, στη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, πρέπει να πρωταγωνιστήσουν οι νέοι. Πρεπει να ακούσουμε περισσότερο τους νέους, να αφουγκραστούμε τα μηνύματα και τις προκλήσεις της εποχής και έτσι να αποφασίσουμε μαζί για την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί. Για την Ευρώπη που θέλουμε να έχουμε, την Ευρώπη που θέλουμε να διασφαλίσουμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Κι έχουμε πολλή και σκληρή δουλειά να κάνουμε, μπροστά μας. Οι προκλήσεις είναι πάρα πολλές: από την κλιματική, περιβαλλοντική αλλαγή, τις ίσες ευκαιρίες και ίσες δυνατότητες, την ισότητα στα ανθρώπινα δικαιώματα την ίση εκπροσώπηση, άρα έχουμε αρκετά πράγματα να κάνουμε.

Αγαπητές και αγαπητοί μου,

Είμαι πραγματικά περήφανη που προεδρεύω της σημερινής συνόδου, καθώς μπροστά μου έχω 56 νέες και νέους που με ζωντάνια, ενεργητικότητα και αποφασιστικότητα μάχονται όχι μόνο για ένα καλύτερο αύριο, αλλά και για ένα καλύτερο σήμερα.  Η ξεχωριστή ωριμότητα που επιδεικνύετε όλα αυτά τα χρόνια κατά τις συζητήσεις σας γύρω από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων αποτελεί εχέγγυο για να πάει ο τόπος μας μπροστά. Και είχα την ευκαιρία πολλούς από εσάς να τους δω σε πολλές επιτροπές, κυρίως στην Επιτροπή της Παιδείας όταν πραγματικά θαύμαζα το πόσο προετοιμασμένοι πάντοτε ήσασταν, πόσο αποφασιστικοί αλλά και κυρίως επί της ουσίας, για όλα αυτά τα ζητήματα που έπρεπε να συζητήσουμε και είχαμε να διαχειριστούμε. Η Βουλή των Αντιπροσώπων οφείλει να ακούει -χαίρομαι που βρίσκεται εδώ και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής- και να είστε βέβαιοι ότι αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διεργασίας της κοινοβουλευτικής επιτροπής της Παιδείας η δική σας συμμετοχή και η δική σας η φωνή μας βοηθάτε πάρα πολύ. Ακριβώς για να αντιληφθούμε τη δική σας αντίληψη και να περάσετε τα δικά σας μηνύματα.

Νιώθουμε πραγματικά, και θέλω να σας διαβεβαιώσω γι’ αυτό, την αγωνία και τις ανησυχίες σας. Πρέπει να αρπάξετε τη ζωή στα χέρια σας, να χτίσουμε μαζί τον κόσμο και την κοινωνία που ονειρευόμαστε. Είναι γι’ αυτό που έχουμε χρέος να καταστήσουμε τους νέους μας τον σημαντικότερο εταίρο στη διαμόρφωση της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στον τόπο μας, που θα οδηγήσει στην πρόοδο και ευημερία του συνόλου των πολιτών.

Η φετινή θεματολογία αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της πολύπλευρης ενασχόλησής με πολύ φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας, θέματα εξόχως ουσιαστικά και ενδιαφέροντα που επηρεάζουν την Κύπρο, την Ευρώπη, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για θέματα με αρνητικές επιπτώσεις για τον τόπο μας, αλλά και όλη την ανθρωπότητα, που κυρίως επηρεάζουν τους νέους και το μέλλον τους.  Γι’ αυτό θα περιμένουμε με ανυπομονησία τα πορίσματα της συνόδου σας, που είμαι βέβαιη ότι θα ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση δημόσιων πολιτικών.

Με την επίσημη κατάθεση των εκθέσεων των επιτροπών σας σήμερα θα ακουστεί η δική σας η φωνή, για να θέσετε από αυτό εδώ το βήμα τις απόψεις, τις σκέψεις, τις προτάσεις σας, τα καίρια σημασίας ζητήματα, που μας απασχόλησαν φέτος. Ειδικά εξερχόμενοι από μια πρωτόγνωρη πρωτοφανή πανδημία, η οποία θα μου επιτρέψετε να πω ότι κόστισε ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους. Ιδιαίτερα σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, οι οποίες έχουν πλέον να διαχειριστούν μια πρωτόγνωρη κατάσταση και είναι ίσως οι ίδιοι περιορισμένοι σε μια πιο εσωστρεφή διαδικασία και αντίληψη, να εξωτερικεύσουν σκέψεις και πρωτοβουλίες και πολιτικές για να μπορέσουμε πλέον να επιστρέψουμε στην καθημερινότητα μας και να προχωρήσουμε μπροστά.

Φίλες και φίλοι,

Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να σας καταστήσω κοινωνούς των μεταρρυθμίσεων που επιδιώκονται για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του κοινοβουλίου μας,  σε μια προσπάθεια να οικοδομηθεί και να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη στους πολιτειακούς αξιωματούχους και ευρύτερα στο κράτος δικαίου μιας δημοκρατικής πολιτείας.

Σας αναφέρω ενδεικτικά τη σύσταση για πρώτη φορά Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δεοντολογίας των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, με στόχο την εφαρμογή του Κώδικα Αρχών και Κανόνων Δεοντολογίας για τα μέλη της Βουλής, ο οποίος ετοιμάστηκε κατά το πρότυπο των σύγχρονων αντιπροσωπευτικών σωμάτων και εγκρίθηκε με απόφαση της Βουλής τον Φεβρουάριο του 2021.  Ο εν λόγω κώδικας ρυθμίζει μεταξύ άλλων θέματα που άπτονται της διαφάνειας, των χαριστικών παροχών,

αλλά και της σύγκρουσης συμφερόντων, με προσωπική δέσμευση των βουλευτών, των βουλευτριών να υποβάλλουν σχετική δήλωση. Η διερεύνηση οποιασδήποτε υποβαλλόμενης καταγγελίας εναντίον βουλευτών, βουλευτριών, συνιστά βασική αρμοδιότητα της Επιτροπής Δεοντολογίας.

Όσον αφορά τον νόμο που ψήφισε η Βουλή το 2004 και προνοεί την υποχρέωση των πολιτειακών αξιωματούχων για κατάθεση δήλωσης των περιουσιακών τους στοιχείων, τον γνωστό νόμο για το πόθεν έσχες,  διαπιστώθηκαν κενά και ελλείψεις, και πρέπει να το παραδεχθούμε, καθώς και ανομοιομορφία ως προς τον τρόπο συμπλήρωσης των δηλώσεων από τους εν λόγω αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων και εμάς. Ως εκ τούτου κρίθηκε αναγκαία η τροποποίηση του σχετικού νόμου για βελτίωση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, η οποία βρίσκεται τη δεδομένη στιγμή ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως,  με πρόνοιες για την ορθή, ολοκληρωμένη και ομοιόμορφη υποβολή και διαχείριση δήλωσης και ελέγχου της περιουσίας. Θέλω εδώ να σημειώσω ότι όλο αυτό το διάστημα είχαμε εντοπίσει τα κενά και υπήρξαν σχετικές προτάσεις νόμου. Έτσι το συντομότερο δυνατόν η Βουλή των Αντιπροσώπων θα έχει ενώπιον της ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για το Πόθεν Έσχες, το οποίο να μην επιδέχεται αμφισβήτησης και κυρίως να μην καταλήγει στο τέλος της μέρας απλά προϊόν κουτσομπολιού και όχι ουσίας. Άρα η ουσία είναι να δούμε εάν προκύπτει οποιοδήποτε ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων, αν προκύπτει ζήτημα για το οποίο θα υπάρξει καταγγελία ούτως ώστε να διαπιστωθεί η οποιαδήποτε παρανομία ή μη συμβατότητα με τον ρόλο και την αποστολή του κάθε βουλευτή και της κάθε βουλεύτριας.

Περαιτέρω, όσον αφορά την προωθούμενη από την κυβέρνηση πολυσυζητημένη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης -και πρέπει να πω ότι μέχρι τον Δεκέμβριο που είναι το χρονικό ορόσημο η Βουλή των Αντιπροσώπων θα πρέπει να «προλάβει» το χρονοδιάγραμμα, για τις μεταρρυθμίσεις αφού συμπεριλαμβάνονται ως τέτοιες στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας- αυτή τη στιγμή όλες οι σχετικές επιτροπές εργάζονται πυρετωδώς για τις συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και νομοθεσίες, οι οποίες αντιλαμβάνεστε θα δώσουν μια νέα ώθηση, οικονομική ώθηση, στην Κυπριακή Δημοκρατία. Για να διασφαλίσουμε την Κύπρο του αύριο, σύμφωνα με το σχέδιο και τη στρατηγική η οποία έχει κατατεθεί. Οπόταν είναι και η δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας  έναντι  της  Ευρωπαϊκής  Επιτροπής για εφαρμογή της μεταρρύθμισης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση μέχρι και τον Μάιο του 2024. Άρχισε ήδη η εντατική συζήτηση των σχετικών νομοσχεδίων, ώστε  να ψηφιστούν το συντομότερο. Και πρέπει να σημειώσουμε επίσης  -και είμαι σίγουρη ότι ήδη το γνωρίζετε- ότι τον περασμένο μήνα η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε επέκταση της θητείας των δημοτικών αξιωματούχων, ώστε χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και κυρίως τη διαδικασία των εκλογών να επικρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη στα κεφάλια ολονών,  να αρχίσει ο διάλογος όλων των μερών, που θα οδηγήσει στο νέο μοντέλο τοπικής αυτοδιοίκησης προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Αγαπητοί νέοι, αγαπητές νέες,

Σας συγχαίρω για την απόφασή σας να συμμετάσχετε σε αυτή την άσκηση της δημοκρατίας ως ενεργοί πολίτες και ενεργές πολίτισσες.  Ως Βουλή των Αντιπροσώπων πάντοτε βρισκόμαστε -και αυτή τη στιγμή εκφράζω όλους τους συναδέλφους και όλες τις συναδέλφισσες- στο πλευρό των νέων μας δίνοντάς τους φωνή για να καταθέτουν τους προβληματισμούς τους, τις ιδέες και τα οράματά τους.  Προσωπικά, αντιλαμβάνεστε ότι είναι βαρύ το χρέος ευθύνης που μου αναλογεί ως η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, και έχοντας τη στήριξη όλων των συναδέλφων είμαι βέβαιη γι’ αυτό, έχουμε θέσει ως προτεραιότητα τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων,  ίσων ευκαιριών  αλλά και το πώς θα μπορέσουν οι νέοι να ενδυναμωθούν και να συμμετέχουν περισσότερο στην πολιτική. Είναι γι’ αυτό τον λόγο εξάλλου που σε πρόσφατη σύσκεψη στην οποία συμμετείχα, στη Διακοινοβουλευτική Ένωση στη Βιέννη, έχουμε υπογράψει ως Προέδροι Κοινοβουλίων σχετικό ψήφισμα για τη συμμετοχή των νέων ανθρώπων στα κοινοβούλια. Και είναι κάτι το οποίο θα πρέπει με πολιτικές να το προχωρήσουμε και να το κάνουμε πράξη για να έχουμε περισσότερους νέους ανθρώπους, περισσότερες γυναίκες, γιατί τη δεδομένη στιγμή έχουμε μόλις 8 από τις 56, άρα μέχρι να φτάσουμε στα επίπεδα της ίσης αντιπροσώπευσης χρειάζεται να διανύσουμε μεγάλο δρόμο. 

Σας καλώ, λοιπόν, να συνεχίσετε με το πάθος και την ορμή της νιότης σας να αγωνίζεστε για ένα κράτος ευνομούμενο και αξιοκρατικό, που θα σας επιτρέπει να εκπληρώσετε τους στόχους και τα όνειρά σας, καθώς το μέλλον όπως έχουμε διαπιστώσει δεν μας χαρίζεται… Εμείς το διαμορφώνουμε.

Αγαπητοί βουλευτές και βουλεύτριες

Κηρύσσω την έναρξη των εργασιών της Πέμπτης Συνόδου της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων ευχόμενη κάθε επιτυχία στις εργασίες των επιτροπών και της Βουλής σας, καθώς και ευόδωση των ευγενών στόχων σας. 

Σας ευχαριστώ.