15/10/21

Η Πρόεδρος της Βουλής στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου στην Κύπρο

 


Η Πρόεδρος της Βουλής στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου στην Κύπρο

«Το να είσαι ο εαυτός σου δεν είναι η ιδεολογία σου, είναι η ταυτότητα σου». Τη θέση αυτή η όπως εκφράστηκε από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, ανέπτυξε το πρωί η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα  Αννίτα Δημητρίου στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης «Θεματική ανασκόπηση για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου στην Κύπρο», που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξένια.

«Η οικονομική, κοινωνική και πολιτική δύναμη της Ένωσης» σημείωσε στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Βουλής «πηγάζει από την ενότητα αυτών των διαφορετικών ανθρώπων. Την ενότητα που στηρίζεται στην ικανότητά τους να αντιλαμβάνονται, να σέβονται και να προστατεύουν τα δικαιώματά τους ταυτόχρονα με τα δικαιώματα του συμπολιτών τους. Δικαιώματα που αντιστοιχούν στον κάθε πολίτη χωρίς προϋποθέσεις και εκπτώσεις ανεξαρτήτως ταυτότητας φύλου».

Επισημαίνοντας ότι η ταυτότητα φύλου ως συμπεριφορά φύλου δεν έχει απασχολήσει σε ικανοποιητικό βαθμό τον δημόσιο διάλογο στην Κύπρο, η κα Δημητρίου συνεχάρη τους διοργανωτές της συζήτησης για την πρωτοβουλία τους.

Αφού σημείωσε ότι η Κύπρος είναι μία από τις τελευταίες χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης που προβαίνουν στη θέσπιση εφαρμοστικού νομοθετικού πλαισίου για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, ανέφερε πως η εθνική νομοθεσία σύντομα θα συμπεριλάβει ειδικό νομοθέτημα, στο οποίο θα κατοχυρώνεται το δικαίωμα κάθε ατόμου στην αναγνώριση της ταυτότητας φύλου ως στοιχείου της προσωπικότητάς του και στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας βάσει της ταυτότητας φύλου.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό της η κα Δημητρίου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πρόληψη της βίας, της παραπλάνησης και της άγνοιας είναι θέμα πρωτίστως παιδείας.