7/7/21

Χαιρετισμός της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κας Αννίτας Δημητρίου στα εγκαίνια της έκθεσης


 

Χαιρετισμός της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κας Αννίτας Δημητρίου στα εγκαίνια της έκθεσης «Λήδρα Πάλας: Χορεύοντας σε μια Γραμμή»

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι ανάμεσά σας σήμερα στα εγκαίνια της προσωρινής έκθεσης του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας «Λήδρα Πάλας: Χορεύοντας σε μια Γραμμή», στην οποία ξετυλίγεται η διαδρομή 70 και πλέον χρόνων του εμβληματικού αυτού ξενοδοχείου της Λευκωσίας, που βρίσκεται δίπλα στην Πράσινη Γραμμή και από το 1974 μέχρι σήμερα, αντί να φιλοξενεί τους πρωταγωνιστές της κοσμοπολίτικης ζωής του τόπου, στεγάζει μόνο στρατιώτες μέλη της Eιρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.  

Το ιστορικό πλέον «Λήδρα Πάλας» βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και, παρ’ όλο που οι νεότεροι από εμάς δεν ζήσαμε το ξενοδοχείο και την αίγλη του πριν από το 1974, γνωρίζουμε ότι εκεί γιορτάστηκε με επίσημο γεύμα η ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 15 Αυγούστου 1960. Γνωρίζουμε για τη «μάχη του Λήδρα Πάλας», στις 20 του μαύρου Ιούλη του 1974, η οποία, σύμφωνα με τις εφημερίδες της εποχής, «έμελλε να καθορίσει την κατάλυση ή όχι της Κυπριακής Δημοκρατίας» και  ότι  εκεί  έγινε  η ανταλλαγή αιχμαλώτων του 1974.

Γνωρίζουμε τον ρόλο που διαδραμάτισε στις συνομιλίες και στις συναντήσεις επαναπροσέγγισης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών, με την ελπίδα ότι η επιστροφή, η ειρήνη και η συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων θα επιτευχθεί το συντομότερο. Γνωρίζουμε ακόμα ότι εκεί λίγο πριν από την πανδημία πραγματοποιήθηκε μια σημαντική εικαστική και ιστορική έκθεση με αφορμή την επιστροφή από την κατεχόμενη Αμμόχωστο στους νόμιμους κατόχους τους έργων τέχνης Κυπρίων και ξένων ζωγράφων. Σημειώνουμε, τέλος, την περσινή συνάντηση εκεί του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και του εκπροσώπου της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακιντζί, με στόχο τη λήψη κοινών μέτρων για αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.

Η πρόσκληση να εγκαινιάσω αυτή την τόσο σπουδαία έκθεση εδώ, στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, ένα εξίσου σημαντικό μουσείο της Κύπρου, με χαροποίησε ιδιαίτερα.  Μέσα από αυτήν αναδεικνύεται η σημασία του ξενοδοχείου και αναβιώνει η πολυεπίπεδη ιστορία του με έναν πολυφωνικό και πολυδιάστατο τρόπο, που παρακινεί τους επισκέπτες της έκθεσης να μελετήσουν εκτενέστερα την πρόσφατη ιστορία της Κύπρου και να τιμήσουν την Λευκωσία. 

Κυρίες και κύριοι,

Ο Noam Chomsky είπε κάποτε: «Οι απλοί άνθρωποι, αυτοί που τα ονόματά τους δεν μπαίνουν σε βιβλία ιστορίας, είναι αυτοί που δημιουργούν την ιστορία». Αυτή η έκθεση φαίνεται ότι γράφτηκε πραγματικά από τις ιστορίες πολλών ανθρώπων που έζησαν τις δικές τους μικρές ή μεγάλες στιγμές στο Λήδρα Πάλας, υφαίνοντας με το νήμα της δικής τους ζωής και τη δική τους ιστορία, έτσι όπως την πλέκει η καθημερινότητα, ανθρώπινα, κάποιες φορές ανέμελα και κάποιες τραγικά.

Συγχαίροντας τους διοργανωτές της έκθεσης, τον δήμο Λευκωσίας, το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας και το Κέντρο Αριστείας CYENS, που με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας και των πρωτότυπων εφαρμογών που έχει αναπτύξει θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τη σπουδαιότητα του λαμπρού αυτού χώρου, ανυπομονώ να ακούσω αυτές τις ιστορίες και να περιηγηθώ στην έκθεση.