30/3/21

Συνάντηση Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου με την Πρέσβη της Ιρλανδίας στην Κύπρο κα DeirdreNiFhalluin

 


Συνάντηση Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου με την Πρέσβη της Ιρλανδίας στην Κύπρο κα DeirdreNiFhalluin

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη, 30 Μαρτίου 2021 συνάντηση του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου με την Πρέσβη της Ιρλανδίας στην Κύπρο κα Deirdre Ni Fhalluin.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας, στo πλαίσιo των πρωτοβουλιών του κ. Φωτίου για ενημέρωση Πρέσβεων και αρχηγών ξένων διπλωματικών αποστολών για θέματα των αρμοδιοτήτων του και ιδιαίτερα αυτό των Αγνοουμένων.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Φωτίου ενημέρωσε την Πρέσβη για τα προβλήματα, τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, που αντιμετωπίζουν οι προσπάθειες επίλυσης της τραγωδίας των αγνοουμένων και των συγγενών τους.

Η τραγική αυτή κατάσταση, επισήμανε, οφείλεται αποκλειστικά στην άρνηση της κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί με ειλικρίνεια και ανθρωπισμό για επίλυση της ανθρωπιστικής πτυχής του προβλήματος.

Η Τουρκία, ανέφερε, είναι υπεύθυνη όχι μόνο για τη δημιουργία του προβλήματος αλλά και για τη μέχρι σήμερα διαιώνισή του σε βάρος των συγγενών.  Η άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει και να υλοποιήσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι ενδεικτική της απάνθρωπης και απαράδεκτης πολιτικής που ακολουθεί. Μιας πολιτικής που βασίζεται σε τακτικισμούς και πολιτικές σκοπιμότητες καθώς και στη βάναυση περιφρόνηση των οικουμενικών αρχών και αξιών της πολιτισμένης ανθρωπότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Διεθνής Κοινότητα, συνέχισε ο Επίτροπος, είναι σε θέση και μπορεί να αναλάβει ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες για συμμόρφωση της κατοχικής δύναμης με τους κανόνες της διεθνούς νομιμότητας προς όφελος των δοκιμαζόμενων οικογενειών.

Οι οικογένειες των αγνοουμένων της Κύπρου, κατέληξε, ζητούν και έχουν δικαίωμα να απαιτούν ίση και δίκαιη μεταχείριση σύμφωνα με τους κανόνες και αξίες του διεθνούς δικαίου.

Ο Επίτροπος Προεδρίας εξέφρασε τις ευχαριστίες της Κυβέρνησης και του ιδίου, για τη μέχρι τώρα στήριξη και βοήθεια της Ιρλανδίας, στις προσπάθειες για επίλυση της ανθρωπιστικής πτυχής του προβλήματος, καθώς και στo πλαίσιo της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης, ευελπιστώντας στη συνέχιση και εμβάθυνσή της.

Από την πλευρά της η κα κυρία Deirdre Ni Fhalluin υπογράμμισε τη στήριξη της χώρας της στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία για επίλυση του θέματος διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων, εκφράζοντας παράλληλα την προθυμία και ετοιμότητα της Ιρλανδίας να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος ο κ. Φωτίου συζήτησε με την κα Deirdre Ni Fhalluin την προοπτική υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας για την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών σε θέματα Διασποράς μέσα από δράσεις και συνεργασίες των Οργανωμένων Συνόλων της Διασποράς των δύο χωρών.