11/2/21

Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Συνάντησης «Philia Forum»

 


Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Συνάντησης «Philia Forum»

Είναι με μεγάλη και ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχω στη σημερινή συνάντηση με εκλεκτούς ομολόγους μου από ομονοούντα κράτη.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, τον φίλο Νίκο, για τη φιλοξενία.

Το γεγονός ότι η σημερινή διευρυμένη συνάντηση πραγματοποιείται με φυσική παρουσία, υπό συνθήκες πανδημίας, καταδεικνύει τη σημασία που αποδίδουμε όλοι μας στις συνέργειες που έχουν τροχοδρομηθεί και την προσήλωση που επιδεικνύουμε σε ό,τι αφορά την εμβάθυνση της περιφερειακής συνεργασίας με ένα και μοναδικό στόχο: την εμπέδωση συνθηκών ασφάλειας, συνεργασίας, ειρήνης και σταθερότητας στη βάση μια θετικής προσέγγισης χωρίς περιορισμούς, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς προσεγγίσεις μηδενικού αθροίσματος.

Η χωρίς προηγούμενο κρίση της πανδημίας έχει αναδείξει τόσο τη σημασία της συνδεσιμότητας, όσο και της αλληλεξάρτησης των χωρών, ενώ, ταυτόχρονα, αποδεικνύει περαιτέρω τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας. Νομίζω ότι όλοι και όλες συμφωνούμε στο προφανές, ότι δηλαδή καμία χώρα δεν μπορεί από μόνη της να αντιμετωπίσει τις τεράστιες οικονομικές, γεωπολιτικές και άλλες προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιον μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα ανταλλάξαμε απόψεις σε σειρά ζητημάτων που απασχολούν τις χώρες που συμμετείχαν και αφορούν κατ’ επέκταση την περιοχή και όλους μας. Άκουσα με προσοχή τους εκλεκτούς συναδέλφους και μοιράστηκα μαζί τους την ανάλυσή μας επί αριθμού περιφερειακών και άλλων θεμάτων. Είναι κοινή μας πεποίθηση ότι μόνο με σύμπραξη δύνανται να τύχουν διαχείρισης τα προβλήματα και οι επιμέρους συνθήκες αστάθειας, αλλά και να αξιοποιηθούν στο μέγιστο οι προοπτικές που υφίστανται στην περιοχή μας.

Θέλω να επαναλάβω με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι τόσο οι δράσεις όσο και οι διευρυμένες συναντήσεις που πραγματοποιούμε, ανά τακτά πλέον χρονικά διαστήματα, δεν έχουν χαρακτήρα παιγνίου μηδενικού αθροίσματος, ούτε στοχεύουν στον αποκλεισμό οιασδήποτε χώρας. Το αντίθετο, είναι ανοικτές προς όλες τις χώρες που επιθυμούν στη βάση θετικής ατζέντας, να συνδράμουν στην εμβάθυνση της συνεργασίας και κατ’ επέκταση της ειρήνης στην περιοχή. Αυτό αποδεικνύεται και από την συνεχώς διευρυνόμενη συμμετοχή.

Κλείνοντας, θα ήθελα χαιρετήσω τη δέσμευση όλων των συναδέλφων προς την κατεύθυνση της συνέχισης και περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας μας. Πιστεύω ακράδαντα ότι στα περιφερειακά προβλήματα και τις περιφερειακές προκλήσεις, απαιτούνται λύσεις που προέρχονται από την περιοχή. Την ίδια στιγμή, ενώ το αφήγημα που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο για την περιοχή μας χαρακτηρίζεται από αντιπαραθέσεις, προβλήματα και συγκρούσεις, οι χώρες της περιοχής μέσα από τη συνεργασία τους κτίζουν ένα εναλλακτικό αφήγημα: αυτό των συνεργειών, της συνεργασίας, του κοινού οράματος για μια περιοχή που θα ευημερεί, θα αναπτύσσεται, θα χαρακτηρίζεται από σταθερότητα και θα επιλύει τυχόν προβλήματα και διαφορές στη βάση του διαλόγου, και πάντα μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, της ανάγκης επικράτησης σχέσεων καλής γειτονίας και μακριά από τυχόν προσεγγίσεις που θυμίζουν άλλες εποχές και αποσκοπούν στην επιβολή λύσεων εκτός του πλαισίου της διπλωματίας και του Διεθνούς Δικαίου.

Σας ευχαριστώ.