18/2/21

Χαιρετισμός Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσε το Γραφείο του με το Πανεπιστήμιο Frederick «Ελληνική Διασπορά

 


Χαιρετισμός Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσε το Γραφείο του με το Πανεπιστήμιο Frederick «Ελληνική Διασπορά – η σημασία διατήρησης της ελληνικής γλώσσας στην ομογένεια»

Χαίρομαι ιδιαίτερα για τη σημερινή εκδήλωση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του μνημονίου που έχουμε συνάψει με το Πανεπιστήμιο Frederick. Θέμα της εκδήλωσης,«Ελληνική Διασπορά – η σημασία διατήρησης της ελληνικής γλώσσας στην ομογένεια».

Ευχαριστώ θερμά τη Διεύθυνση του Πανεπιστημίου και το φίλο Πρύτανη Γιώργο Δημοσθένους, καθώς και όλους τους ομιλητές και συμμετέχοντες στη διαδικτυακή αυτή εκδήλωση η οποία πραγματοποιείται με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, όπως έχει καθιερωθεί η 9η Φεβρουαρίουσε αναγνώριση της συμβολής της στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πολιτισμού.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα για τη συμμετοχή τους, την Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας κα Ζέτα Μακρή, τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο, τη Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Δρα Αθηνά Μιχαηλίδου, τους καθηγητές κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη, κ. Χρήστο Κλαίρη, κ. Αναστάσιο Τάμη, όπως επίσης τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου κ. Χρίστο Καραολή, τον εκπρόσωπο της ΝΕΠΟΜΑΚ κ. Λουκά Θεοδώρου και τον Διευθυντή δύο Ελληνικών μας σχολείων στο Ηνωμένο Βασίλειο κ. Μιχάλη Έλληνα.

Το ότι είμαστε υπερήφανοι για τη γλώσσα μας, είναι κάτι το δεδομένο και το αδιαμφισβήτητο. Πέραν δε αυτού, η αξία της Ελληνικής γλώσσας είναι ανεκτίμητη και γενικότερα στον κόσμο, καθώς διαμόρφωσε την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού.

Είναι η γλώσσα στην οποία μας άφησαν το έργο τους σπουδαίοι φιλόσοφοι, ποιητές και συγγραφείς: Όμηρος, Πλάτωνας, Θουκυδίδης, Αισχύλος, Αριστοφάνης, Ιπποκράτης και άλλοι. Είναι η γλώσσα της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης, η γλώσσα των Ευαγγελιστών και των άλλων Πατέρων της Εκκλησίας μας.

Είναι, ακόμα, η γλώσσα με τη μοναδική συμβολή στον εμπλουτισμό του λεξιλογίου άλλων γλωσσών, η γλώσσα των Βυζαντινών χρονογραφημάτων, η γλώσσα του Σολωμού και του Κάλβου, του Παλαμά, του Ελύτη, του Ρίτσου, του Βασίλη Μιχαηλίδη, η γλώσσα που τεκμηριώνει και αντικατοπτρίζει τη συνέχεια του Ελληνισμού από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας.

Για εμάς ειδικά τους ‘Έλληνες της Κύπρου, η ελληνική γλώσσα είναι το πρώτο και το πιο σπουδαίο γνώρισμα μας. Αυτό που δίνει ξεχωριστή δύναμη στην ύπαρξη μας, την ιστορία, τις παραδόσεις και τις αξίες μας, τους αγώνες και τις επιδιώξεις μας. Είναι η δική μας γλώσσα που μας ενώνει και μας οπλίζει με δύναμη και σθένος να προχωρήσουμε μπροστά.

Το μέλλον της ελληνικής γλώσσας ταυτίζεται με το μέλλον του Ελληνισμού και χρέος των Ελλήνων και των Ομογενών είναι να στηρίζουν και να τιμούν την ελληνική γλώσσα και παιδεία, ιδιαίτερα εκεί όπου επιζούν γλωσσικές νησίδες και θύλακες ελληνοφωνίας, παροικίες και ιστορικές εστίες της ομογενειακής διασποράς, οι οποίες διατηρούν το πρώτιστο αυτό στοιχείο της πολιτιστικής τους ταυτότητας.

Γι’ αυτό και μεταξύ των αποδήμων μας προωθούμε ειδικά προγράμματα εκμάθησης και διάδοσης της ελληνικής γλώσσας, όπως και της ιστορίας μας, συνεργαζόμενοι με πανεπιστήμια και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα και φορείς, όπως και με τις οργανώσεις των απανταχού αποδήμων μας και ιδιαίτερα των νέων της Διασποράς μας από τα παιδιά τρίτης, τέταρτης και πέμπτης γενιάς που πρέπει να κρατήσουμε στις ρίζες μας την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Αυτοί είναι οι αυριανοί ηγέτες της Διασποράς μας και έχουμε υποχρέωση να τους στηρίξουμε και να πετύχουμε τον πιο πάνω στόχο.

Είναι στο πλαίσιο αυτό που η διάδοση και εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας από τους αποδήμους μας, αποτελεί βασική μέριμνα και στόχο της εθνικής μας στρατηγικής για την Διασπορά.

Η κοινή ιστορία των εθνικών μας αγώνων συμπορεύεται και συνταυτίζεται, έχοντας πάντοτε ως πρωταρχικό στόχο τον αγώνα να διατηρήσουμε ανόθευτο το εθνικό μας πολιτισμό και άσβεστα τα ιδανικά της πατρίδας.  Όσες προκλήσεις και δυσκολίες και αν αντιμετωπίζουμε με τον Τούρκο εισβολέα και κατακτητή στην εσχατιά αυτή της Ανατολικής Μεσογείου.

Συγχαίρω θερμά το Πανεπιστήμιο Frederick για τη συνεργασία του αυτή, όπως και όλους τους εμπλεκομένους στη διοργάνωση της διαδικτυακής αυτής εκδήλωσης, και εύχομαι την πλήρη επιτέλεση των στόχων που έχουν τεθεί.

Σας ευχαριστώ.