1/9/20

Η διαδικασία μεταρρύθμισης του συστήματος δικαιοσύνης πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατό

 


Η διαδικασία μεταρρύθμισης του συστήματος δικαιοσύνης πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατό

Η Υπουργός Δικαιοσύνης κα Έμιλυ Γιολίτη προέβη σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου 2020, σε δηλώσεις στην εκπομπή του ΡΙΚ «Πρωινό Δρομολόγιο». Σε ερωτήσεις που δέχθηκε από δημοσιογράφο απάντησε ως εξής:

Ερώτηση: Τι αποφάσεις λήφθηκαν σχετικά με την εκδήλωση διαμαρτυρίας που έγινε έξω από το Προεδρικό Μέγαρο το Σάββατο το απόγευμα;

Απάντηση: Την ημέρα της διαδήλωσης βρίσκονταν στο Προεδρικό Μέγαρο 80 μέλη της αστυνομικής δύναμης όμως η απόφαση να μην παρέμβουν ήταν ενσυνείδητη. Ούτε εμείς επιθυμούμε «τιμωρό κράτος» ή «αστυνομικό κράτος». Θέλουμε οι πολίτες να αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες και την προσωρινότητα των μέτρων για αντιμετώπισης της πανδημίας και να είναι στο πλευρό μας. Γι’ αυτό καναμε και τη σύσκεψη χθες.

Αντιλαμβάνομαι ότι αυτή η αντίδραση είναι εύλογη όμως σταθμίζοντας όλα τα γεγονότα (και δεν μπορώ να πω ότι διαφωνώ με την απόφαση της Αστυνομίας), όπως εξελίχθηκαν τα γεγονότα δεν μπορούσαν να ληφθούν μέτρα. Ούτε και θα μπορούσαν μεταγενέστερα να ληφθούν μέτρα διότι –όπως αντιλαμβάνεστε- θα δημιουργούνταν διακρίσεις αν κάποιοι τιμωρούνταν και κάποιοι όχι.

Ό,τι έγινε έγινε αλλά θα ήθελα να απευθύνω έκκληση προς όλους τους πολίτες να είναι πολύ πιο προσεκτικοί στο μέλλον. Γι’ αυτό έγινε και η σύσκεψη χθες: για να μπορέσουμε να διευκρινίσουμε τις κατευθυντήριες οδηγίες, τις οποίες ανακοινώσαμε χθες και θα ήθελα πάρα πολύ όλοι να τις λάβουν σοβαρά υπόψη. Πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι όλα αυτά τα περιοριστικά μέτρα που τόσους μήνες τα υπομείναμε δεν πρέπει να πάνε χαμένα. Εμείς τώρα σκοπό δεν έχουμε να πλήξουμε τη δημοκρατία ούτε έχουν πολιτική σκοπιμότητα αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές που εκδώσαμε. Ευχόμαστε τα μέτρα αυτά να είναι προσωρινά και ο σκοπός μας πραγματικά είναι να σώσουμε ζωές και να περιθάλψουμε ασθενείς.

Δεν απαγορεύονται οι συναθροίσεις και οι διαδηλώσεις αλλά πρέπει να τηρούνται κάποια μέτρα. Δηλαδή τα άτομα που διαδηλώνουν να φορούν μάσκες και να τηρούν απόσταση ασφάλειας 1,5 μέτρο. Σημαντικό είναι επίσης το να ορίζεται διοργανωτής της διαδήλωσης που θα ενημερώνει την Αστυνομία της επαρχίας όπου θα διεξαχθεί η διαδήλωση και θα είναι ο συνομίλητής της πολιτείας εκπροσωπώντας τους διαδηλωτές και διασφαλίζοντας την ομαλή διεξαγωγή της διαδήλωσης.    

Ερώτηση: Οι αποφάσεις που λήφθηκαν θα ισχύουν με διάταγμα;

Απάντηση: Είναι κατευθυντήριες γραμμές και όσον αφορά το πλαίσιο και γενικά τη ρήτρα για τις ευθύνες του διοργανωτή θα συμφωνηθεί και αυτό εντός των ημερών. Είναι και αυτό στο πλαίσιο της λοιμοκάθαρσης, αυτό πρέπει να το διευκρινίσω. Επομένως, θα αποφασίσει το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία και μαζί μας. Να πω όμως ότι στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιείται ευρέως η έννοια του «διοργανωτή» σε όλες τις διαδηλώσεις επειδή πέραν του ιού πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι η ορθή λειτουργία της πόλης είναι επίσης δικαίωμα των πολιτών και πρέπει η πολιτεία και εκεί να έχει έναν συνομιλητή για να το διασφαλίζει αυτό.

Θέλω να επιστήσω την προσοχή του κοινού λέγοντας ότι ένα ανυπάκουο κρούσμα σε διαδήλωση μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα, τόσο στον αστυνομικό που θα τον πλησιάσει αλλά και στη μεθοδολογία ιχνηλάτησης μετά. Γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή, δεν είναι καιρός να είμαστε απρόσεκτοι.

Ερώτηση: Τι γίνεται με τις μεταρρυθμίσεις που προγραμματίζονταν να αρχίσουν τώρα μετά τις διακοπές;

Απάντηση: Κληθήκαμε να πάμε αύριο στη Βουλή και θα ακούσω τι έχει να μου πει η Επιτροπή Νομικών. Κατά την άποψή μας, η διαδικασία πρέπει να αρχίσει άμεσα. Γι’ αυτό το λόγο, καλέσαμε ξανά την Επιτροπή Νομικών της Βουλής να καταθέσει τις θέσεις των πλευρών για διαβούλευση με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε πως οι διαβουλεύσεις δεν μπορούν να είναι ατέρμονες. Κατά την άποψή μου, κακώς προβάλλεται η θέση ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου και μετά να συζητήσουμε τη μεταρρύθμιση.

Ερώτηση: Τι σχέση έχει ο Δικηγορικός Σύλλογος και οι εκλογές τους;

Απάντηση: Ούτε εγώ ξέρω τι σχέση έχει αυτό. Η μεταρρύθμιση έτυχε μακράς και κατ’ άρθρον ανάλυσης και διαβούλευσης και η Επιτροπή Νομικών πρέπει να συγκεκριμενοποιήσει τα σημεία στα οποία τα μέρη διαφωνούν ώστε να καταθέσουμε κάποιες προτασεις που να γεφυρώνουν τις διαφορές. Για μας, στόχος είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός του φθινοπώρου. Αλλιώς, θα προτεραιοποιηθούν άλλα θέματα (π.χ. προϋπολογισμοί). Στη συνέχεια θα εισέλθουμε σε μια περίοδο εκλογών και το θέμα της μεταρρύθμισης, που τόσο επείγει προκειμένου να δώσουμε στους πολίτες ένα σύστημα δικαιοσύνης που τους αξίζει, θα εγκαταλειφθεί για ακόμα ένα χρόνο. Εύχομαι όλοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων ώστε να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε το συντομότερο το καλώς νοούμενο συμφέρον των πολιτών που θέλουν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη και να λάβουν αποτέλεσμα εντός εύλογου χρονικού πλαισίου.

Ερώτηση: Το θέμα του δικηγορικού συλλόγου ποιος σας το έχει προβάλει ως επιχείρημα;

Απάντηση: Το βλέπω στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι απαίτησή τους είναι να γίνει πρώτα η ψηφοφορία και να εκλεγεί πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου.

Ερώτηση: Υπάρχει κάτι σχετικά με τα Cyprus Papers με το οποίο ασχολείστε εσείς;

Απάντηση: Είναι οι έρευνες της Αστυνομίας για τη διαρροή και σε αυτές συμμετέχει και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στην καινούρια τριμελή επιτροπή που συγκροτείται τώρα για αποστέρηση υπηκοότητας, της οποίας θα ηγείται η Γενική Εισαγγελεία. Θα συμμετέχει επίσης ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου και η Γενική Λογίστρια.

Ερώτηση: Ισχύει το ότι γίνονται έρευνες της Αστυνομίας ακόμα και για τηλεφωνήματα που έγιναν από την Κύπρο στο Αλ Τζαζίρα;

Απάντηση: Εγώ γνωρίζω ότι προχωρούν με τη Βουλή, για να διαπιστωθεί τίνος χειρισμού έτυχαν τα έγγραφα. Δεν είμαι ενήμερη για παρακολούθηση των τηλεφωνικών γραμμών.