6/6/20

Δηλώσεις Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά τη σύσκεψη του ΠτΔ με κοινωνικούς εταίρους για την επόμενη φάση των Σχεδίων του Υπουργείου Εργασίας

Δηλώσεις Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά τη σύσκεψη του ΠτΔ με κοινωνικούς εταίρους για την επόμενη φάση των Σχεδίων του Υπουργείου Εργασίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σύσκεψης με εκπροσώπους των ΚΕΒΕ, ΟΕΒ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ, ΠΕΟ, ΠΑΣΥΞΕ, ΣΤΕΚ και ACTA, στην παρουσία των Υπουργών Εργασίας και Οικονομικών, στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου για την επόμενη φάση Σχεδίων του Υπουργείου Εργασίας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη σύσκεψη, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Παναγιώτης Σεντώνας είπε ότι «η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου για την επόμενη φάση των Σχεδίων του Υπουργείου Εργασίας για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, δηλαδή για την περίοδο που ακολουθεί της 12ης Ιουνίου. 

Προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι να στηριχθεί η απασχόληση, αλλά και οι θέσεις εργασίας. Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να μη χαθούν θέσεις εργασίας.

Η διαμόρφωση των Σχεδίων που θα ακολουθήσουν την περίοδο από 13 Ιουνίου και έπειτα, θα βασιστεί στην οικονομική δραστηριότητα στους διάφορους τομείς της οικονομίας, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά και την άρση των περιοριστικών μέτρων, αλλά και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Θα εξαρτηθεί, βεβαίως, και από τα οικονομικά δεδομένα του κράτους, από τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σήμερα άκουσε με πολλή προσοχή τις απόψεις, τις προτάσεις, αλλά και τις έγνοιες των κοινωνικών εταίρων που συμμετείχαν στη σύσκεψη οι οποίες θα ληφθούν υπόψη κατά τη διαμόρφωση των Σχεδίων.

Σημειώνω ότι σήμερα δεν λήφθηκαν οριστικές αποφάσεις. Αυτός ο κοινωνικός διάλογος θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, προκειμένου να διαμορφωθεί η πρόταση της Κυβέρνησης που θα στηρίζει ουσιωδώς τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, όπως άλλωστε έπραξε και την προηγούμενη περίοδο με τα Σχέδια που αποφασίστηκαν και βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης».

Ερωτηθείς ο κ. Σεντώνας είπε ότι «ο τουρισμός δέχεται μεγάλο πλήγμα, άρα φαίνεται ότι ως τομέας θα συνεχίσει να στηρίζεται. Το πώς ακριβώς θα διαμορφωθεί το πρόγραμμα στήριξης των εργαζομένων στην τουριστική βιομηχανία, αλλά και σε άλλους τομείς όπου θα διαφανεί ότι πρέπει να συνεχίσει η στήριξη, θα καθοριστεί την επόμενη περίοδο».

Σε ερώτηση πότε θα υπάρξει η τελική μορφή των Σχεδίων, ο κ. Σεντώνας απάντησε «το συντομότερο δυνατόν, διότι τα Σχέδια που είναι σε ισχύ ολοκληρώνονται στις 12 Ιουνίου. Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν ο διάλογος και να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις το Υπουργικό Συμβούλιο».

Κληθείς να πει αν έχει ξεκαθαρίσει το συνολικό ποσό της στήριξης, ο κ. Σεντώνας είπε ότι «αυτό θα προσδιοριστεί μέσα και από τις ζυμώσεις που γίνονται, τη μελέτη που γίνεται από το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας».

Ερωτηθείς αν οι δυνατότητες του κράτους είναι περιορισμένες μετά το lockdown, ο κ. Σεντώνας είπε ότι «οι όποιες αποφάσεις πρέπει να βασίζονται στις συγκεκριμένες δυνατότητες του κράτους. Η αναθέρμανση της οικονομίας φαίνεται ότι προχωρά πολύ καλά σε κάποιους τομείς, αλλά βρισκόμαστε ακόμα σε φάση που καθημερινά αλλάζουν τα δεδομένα, είναι μια δυναμική κατάσταση.

Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα που θα ενθαρρύνουν και θα υποβοηθήσουν περαιτέρω την αναθέρμανση της οικονομίας και αναθέρμανση της οικονομίας σημαίνει και καλύτερες δυνατότητες από πλευράς του κράτους και συνεπακόλουθα μεγαλύτερη δυνατότητα στήριξης των εργαζομένων που το έχουν ανάγκη».