30/6/20

Μέσα από την κρίση να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για ανάπτυξη, διαμηνύει ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου


Στις δράσεις που προωθεί το Υπουργείο Υγείας με σκοπό την αναδιαμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του τομέα της Υγείας αναφέρθηκε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, εξηγώντας πως η υγειονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία για ανάπτυξη.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια του 10ου Οικονομικού Συνεδρίου που διοργάνωσε η εταιρεία ΙΜΗ διαδικτυακά, ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που είχε η πανδημία στα Συστήματα Υγείας παγκόσμια, τα οποία κλήθηκαν να ανταπεξέλθουν εν μέσω πρωτοφανών συνθηκών. «Από το ξέσπασμα της πανδημίας, ένα ήταν επιτακτικά ξεκάθαρο για όλες τις Κυβερνήσεις: Τα Συστήματα Υγείας έπρεπε με κάθε τρόπο και κόστος να θωρακιστούν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωάννου.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην περίπτωση της Κύπρου, σημείωσε ότι και η χώρα μας δοκιμάστηκε όταν τον Μάρτη καταγράφηκαν τα πρώτα επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού, γεγονός που υποχρέωσε την Κυβέρνηση να λάβει δραστικές και επίπονες αποφάσεις, με στόχο τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας και την προφύλαξη του Συστήματος Υγείας.  Παρόλα αυτά, η επανεκκίνηση γίνεται με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς ως αποτέλεσμα της πολύ καλής διαχείρισης της πανδημίας μέχρι σήμερα και φυσικά των πολύ καλών επιδημιολογικών δεδομένων που καταγράφονται στην χώρα μας.

«Οι αποφάσεις που λήφθηκαν, αν και επίπονες, αποδείχτηκαν ευεργετικές για τη διαχείριση της πανδημίας και, παράλληλα με την αξιοποίηση του καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η Κύπρος, συνέβαλαν στη θωράκιση του Συστήματος Υγείας και τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών, αποδεικνύοντας πως ένα καλά οργανωμένο και λειτουργικό Σύστημα Υγείας παύει να είναι βαρίδιο για τα δημοσιονομικά μιας χώρας, και μεταβάλλεται σε πολλαπλασιαστή για την ανάπτυξη της οικονομίας», επεσήμανε ο κ. Ιωάννου, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και στους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας για την αγαστή συνεργασία και τη συνεννόηση που είχαν καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Σε ό,τι δε αφορά τη μεταρρύθμιση του τομέα της Υγείας, ο κ. Υπουργός επανέλαβε τη θέση ότι το Σύστημα που εφαρμοζόταν είχε ολοκληρώσει τον κύκλο του, με αποτέλεσμα να καταστεί δυσλειτουργικό και αναποτελεσματικό για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους στον χώρο. Προς τον εκσυγχρονισμό του, το Υπουργείο Υγείας προωθεί σειρά νομοθετημάτων με την απαρχή να έχει γίνει με την εισαγωγή του Γενικού Συστήματος Υγείας, και με απώτερο στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Γενικό Σύστημα Υγείας

Μιλώντας για το Γενικό Σύστημα Υγείας, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι πλέον με την ενοποίηση του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, παύει πλέον να υφίσταται ο ανασταλτικός παράγοντας του κόστους με τη ζήτηση να αρχίζει να μετατοπίζεται από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που αναμένεται να εξισορροπηθεί σταδιακά.

Εφόσον, συνέχισε, ο παράγοντας κόστος δεν υφίσταται πλέον, τα νοσηλευτήρια και οι επαγγελματίες υγείας ανταγωνίζονται ως προς την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών που προσφέρουν. «Ως εκ τούτου, η αύξηση του ανταγωνισμού ανάμεσα στα νοσηλευτήρια οδηγεί σε επενδύσεις από πλευράς τους σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, αλλά και σε υποδομές, με αρκετά νοσηλευτήρια, αξιοποιώντας και τα πολεοδομικά κίνητρα που παραχωρήθηκαν, ήδη να προχωρούν σε επέκταση και αναβάθμιση των κτιριακών τους υποδομών», υπογράμμισε ο κ. Ιωάννου, σημειώνοντας ότι σε επεκτάσεις και αναβαθμίσεις προχωρούν και ακτινοδιαγνωστικά κέντρα, αλλά και κλινικά εργαστήρια, ενώ συμφωνίες γίνονται ήδη μεταξύ νοσηλευτηρίων με ενδιαφέρον να έχει εκφραστεί από ξένους επενδυτές.

Ηλεκτρονική Υγεία

Επιπρόσθετα, ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στην εισαγωγή της ηλεκτρονικής υγείας, μεταρρύθμιση που έχει στόχο το νοικοκύρεμα του τρόπου καταγραφής των ιατρικών δεδομένων κάθε πολίτη της Δημοκρατίας, μέσα από την εφαρμογή του ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου.

Η εισαγωγή του ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου θα έχει, όπως εξήγησε, πολλαπλά οφέλη, μεταξύ των οποίων είναι ο περιορισμός του κόστους των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών. Παράλληλα, στο ιατρικό ιστορικό κάθε πολίτη θα έχουν πρόσβαση όλοι οι επαγγελματίες υγείας τόσο στην Κύπρο όσο και διασυνοριακά, διευκολύνοντας τους ασθενείς στην πρόσβασή τους στις κατάλληλες ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες, εάν παραστεί ανάγκη, σε άλλες χώρες. Η καταγραφή των δεδομένων αυτών, ανέφερε ο κ. Ιωάννου, θα  συμβάλει στην ανάπτυξη της έρευνας από την ιατρική κοινότητα, έτσι ώστε το Υπουργείο Υγείας να έχει στη διάθεσή του πληροφορίες και στοιχεία που θα βοηθήσουν στην ενίσχυση των υφιστάμενων ανιχνευτικών προγραμμάτων, αλλά και στον σχεδιασμό νέων πολιτικών και στρατηγικών για τη διαχείριση παθήσεων εάν και εφόσον εντοπίζονται προβλήματα.

Φαρμακευτικός τομέας

Η ίδρυση της Εθνικής Φαρμακευτικής Αρχής, η οποία αναμένεται σύντομα, συνιστά μια μεταρρύθμιση η οποία αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό της ρύθμισης και της εποπτείας των φαρμακευτικών προϊόντων για ανθρώπινη χρήση, των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, καθώς και των καλλυντικών προϊόντων, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας στην παρέμβασή του. 

Τα οφέλη, σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, εντοπίζονται σε διάφορα επίπεδα, και τα οποία, σε συνδυασμό με τη γεωγραφική τοποθεσία της Κύπρου, το ιδιαίτερα καλό κλίμα καθώς και το ευνοϊκό φορολογικό σύστημα, καθιστά την Κύπρο ως ιδανική τοποθεσία για επενδύσεις στο φαρμακευτικό τομέα και όχι μόνο.

Επιπρόσθετα, μέσω συνεργασιών, όπως εκείνη με την Αίγυπτο, ενισχύουν την εξαγωγική δύναμη της Κύπρου και την φαρμακοβιομηχανία του τόπου μας, ως σημαντικό μέρος της κυπριακής οικονομίας.

Ίδρυση Πανεπιστημιακών Κλινικών

Μετά από χρόνια διαβουλεύσεων και συζητήσεων με τους εμπλεκόμενους φορείς, το νομοσχέδιο που διέπει την ίδρυση και τη λειτουργία των Πανεπιστημιακών Κλινικών κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων για συζήτηση. Η νομοθετική ρύθμιση της λειτουργίας των Πανεπιστημιακών Κλινικών, πρόσθεσε ο κ. Ιωάννου, θα βοηθήσει στην αναβάθμιση του «προϊόντος» που προσφέρεται από τις Ιατρικές Σχολές των Πανεπιστημίων αφού θα διασφαλίσει τη συνεργασία με νοσηλευτήρια για την κλινική εξάσκηση των φοιτητών. «Ενδεικτικά να αναφέρω ότι οι φοιτητές ιατρικής στα Πανεπιστήμια της Κύπρου, συνεισφέρει ο κάθε ένας από αυτούς περίπου 60,000 ευρώ στην οικονομία της Κύπρου ανά έτος», συμπλήρωσε, λέγοντας πως η ψήφιση του νομοσχεδίου θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και σε ανθρώπινο δυναμικό.

Κέντρα Αποκατάστασης

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, ιδιαίτερα κάποιας μορφής αναπηρία, μπορούν να έχουν πολλαπλά οφέλη από τις υπηρεσίες αποκατάστασης και ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι η ανάπτυξη τέτοιων υπηρεσιών στα κράτη είναι σημαντική για τους ασθενείς. Στην Κύπρο, το νομοσχέδιο για τη λειτουργία των Κέντρων Αποκατάστασης έχει κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για συζήτηση.

Στόχος είναι μέσα από τη νομοθετική ρύθμιση να δοθεί η δυνατότητα για δημιουργία Κέντρων Αποκατάστασης, όπου θα μπορούν να γίνουν επενδύσεις τόσο σε υποδομές και εξοπλισμό όσο και σε ανθρώπινους πόρους. Ενδιαφέρον εκφράζεται ήδη από ξένους επενδυτές για προώθηση συνεργασιών στην Κύπρο.

Ιατρικός τουρισμός

Τέλος, ο Υπουργός Υγείας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η σειρά των νομοθετημάτων που προωθούνται, «συνθέτουν ένα ευνοϊκό πακέτο υπηρεσιών για την προώθηση και την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού».

Ως Υπουργείο Υγείας, εξήγησε, επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα δώσουν στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υφυπουργείου Τουρισμού τη δυνατότητα να προωθήσουν την Κύπρο ως ελκυστικό προορισμό για ιατρικό τουρισμό. Ένα είδος τουρισμού, είπε, που δεν είναι τόσο διαδεδομένο στη χώρα μας. «Ωστόσο, μετά τις επιπτώσεις που έφερε η πανδημία στην τουριστική βιομηχανία, παρατηρούνται διαφοροποιήσεις στις τάσεις στον τουρισμό. Αν οι νέες αυτές προοπτικές τύχουν της κατάλληλης αξιοποίησης, η Κύπρος, έχοντας τα πλεονεκτήματα της γεωγραφικής θέσης, των καιρικών συνθηκών, και των υποδομών τόσο των τουριστικών όσο και των ιατρικών, μπορεί να καταστεί κέντρο ιατρικού τουρισμού, και ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις και επιχειρηματική δραστηριοποίηση», σημείωσε ο κ. Υπουργός. 

Καταληκτικά, ο κ. Ιωάννου ανέδειξε τη θέση πως μέσα από μια κρίση δημιουργούνται ευκαιρίες για ανάπτυξη, γεγονός που φαίνεται να βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην Κύπρο. «Η πανδημία έχει αναδείξει τη σημασία του τομέα της Υγείας και μέσα από την εφαρμογή του ΓεΣΥ και των άλλων νομοθετημάτων, στοχεύουμε στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας στους δικαιούχους, αλλά και την ορθολογιστική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού, ενώ παράλληλα δημιουργείται ένα ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον σε διάφορους κλάδους», υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας.