5/5/20

Δηλώσεις Υπουργού Οικονομικών κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη στο «Πρωινό Δρομολόγιο» του ΡΙΚ

Δηλώσεις Υπουργού Οικονομικών κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη στο «Πρωινό Δρομολόγιο» του ΡΙΚ

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης απάντησε σήμερα το πρωί σε ερωτήσεις δημοσιογράφου, στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, για το θέμα του δημοσιονομικού πακέτου και του Νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων εξαιτίας της πανδημίας.
Το πλήρες κείμενο των ερωταπαντήσεων έχει ως ακολούθως:
Ερώτηση: Έχουμε μπει στη συζήτηση ήδη με τον κύριο Τσακκή, ρευστότητα – ρευστότητα γιατί δεν έχουν οξυγόνο οι επιχειρήσεις τι κάνουμε;
Απάντηση: Πρέπει να πω ότι αυτό που βγαίνει έξω στην κοινωνία, είναι μια σύμπνοια, μια συλλογική προσπάθεια της πολιτείας, του επιχειρηματικού κόσμου, των εργαζομένων, που με τους εκπροσώπους τους μιλάμε συνέχεια, ούτως ώστε παρά τις δυσκολίες οι οποίες θα υπάρξουν και αναφέρατε και στις ανταποκρίσεις σας κάποιες, να περάσουμε επιτυχώς και αυτή τη δεύτερη φάση. Να περάσουμε επιτυχώς αυτή τη δεύτερη φάση και με μια οικονομική διαχείριση της όλης κατάστασης η οποία αναφέρεται σε όλους τους οικονομικούς σχεδιασμούς μέχρι σήμερα. Ναι, υπάρχει θέμα ρευστότητας αυτή τη στιγμή στην αγορά, όσο περνούν οι μέρες γίνεται όλο και πιο εμφανές, μιλάω και εγώ και με κόσμο και με μικρούς καταστηματάρχες οι οποίοι ας πούμε θέλουν να φέρουν προμήθειες από το εξωτερικό, θέλουν να πληρώσουν τους προμηθευτές τους και θέλουν να έχουν πρόσβαση σε κάποιο είδος φτηνού δανεισμού ούτως ώστε να το πράξουν και είναι σε αναμονή. Αν περιμένουμε πολλές μέρες τότε απλά θα υπάρχουν πάρα πολύ άσχημες επιπτώσεις στην αγορά. Αλλά ο σκοπός είναι αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο να καταθέσουμε την αναθεωρημένη μας πρόταση έχοντας υιοθετήσει και προτάσεις κομμάτων οι οποίες όμως μένουν στην φιλοσοφία, στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και είναι πρακτικά εφαρμόσιμες, ούτως ώστε να δώσουμε και αυτό το εργαλείο στην αγορά.
Ερώτηση: Επειδή μιλούσαμε χθες με τον κ. Νικόλα Παπαδόπουλο και επειδή είναι κρίσιμο  ζήτημα η στάση του Δημοκρατικού Κόμματος. Μας έλεγε ότι σε ό,τι αφορά την εγγυημένη δανειοδότηση επιμένουν στον τρόπο ελέγχου και σ’ ό,τι αφορά τις μικρές επιχειρήσεις επιμένουν στον απευθείας όχι δανεισμό, επιδότηση του κράτους προς τις επιχειρήσεις είναι μέσα σε αυτή τη λογική που αναφέρεστε που έχετε υπόψη σας εσείς;
Απάντηση: Αυτή η λογική είναι εκείνη που υιοθετήσαμε εξ’ αρχής. Το δημοσιονομικό μας πακέτο το οποίο επιχορηγεί ένα τεράστιο μέρος του μισθολογίου των επιχειρήσεων είναι και βοήθεια προς τις επιχειρήσεις και όπως είπα από την αρχή το δημοσιονομικό πακέτο αναθεωρείται. Αναθεωρείται ανάλογα με τα δεδομένα της κάθε στιγμής. Ναι υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο, πώς μπορούμε τώρα με τα δεδομένα τα οποία έχουμε ενώπιον μας να στηρίξουμε με ένα διαφορετικό τρόπο, με δημοσιονομικά μέσα τις μικρές επιχειρήσεις χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι είναι προς αντικατάσταση το όπλο της ρευστότητας. Δεν θα στερήσουμε το όπλο της ρευστότητας δηλαδή του φτηνού δανεισμού από τις μικρές επιχειρήσεις ούτε μπορεί να το αντικαταστήσουμε με απευθείας επιδότηση του κράτους. 
Ερώτηση: Πως θα γίνει απευθείας επιδότηση του κράτους σε επιχειρήσεις αυτό το καταλάβαμε μέσω της μισθοδοσίας γιατί και αυτό επιδότηση είναι των επιχειρήσεων. Αναλαμβάνει μέρος του μισθού των εργαζομένων που δεν μπορούσε να τους πληρώσει η επιχείρηση.
Απάντηση: Το θέμα της απευθείας στήριξης για κάποια λειτουργικά έξοδα των μικρών επιχειρήσεων είναι κάτι το οποίο επεξεργαζόμαστε με βάση τα νέα δημοσιονομικά δεδομένα.
Ερώτηση: Είναι επιτρεπτό αυτό με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα και τις αρχές;
Απάντηση: Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η κύρια πολιτική η οποία έχει υιοθετηθεί είναι να επιτρέψουν χαλαρώσεις οι οποίες λένε κοιτάξτε δεν μπορούσατε να στηρίξετε τις επιχειρήσεις μέσων κειμένων δανείων κι αυτό γιατί θα ήταν κρατική ενίσχυση η οποία θα έφερνε αθέμιτο ανταγωνισμό. Δεν μπορείτε να στηρίξετε τις επιχειρήσεις με χορηγία γιατί αυτό θα ήταν απευθείας επιδότηση.  Άρα χαλάρωσαν αυτά τα κριτήρια και αυτό που μας είπαν είναι αν έχετε λεφτά προς αυτή την κατεύθυνση δώστε τα και πρέπει να πω ότι επικρατεί και μια συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτή τη στιγμή, ότι αυτού του είδους οι χαλαρώσεις ευνοούν πολύ περισσότερο τις πιο πλούσιες χώρες και ενδεχομένως να επιφέρουν και αθέμιτο ανταγωνισμό επειδή σου λέει αν έχεις δώσε.